skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszny deser z pieczonych gruszek w piekarniku z miodem i orzechami? Bardzo szybko i wcale nie jest to trudne! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Gruszki będą pasować do każdej odmiany, ale pamiętaj, że jeśli same gruszki są słodkie, w połączeniu z miodem deser może wydawać się mdły; wtedy lepiej zmniejszyć ilość miodu. Pożądane jest również, aby miąższ nie był bardzo miękki, w przeciwnym razie gruszki mogą stracić swój kształt podczas pieczenia. Mam gruszki odmiany Fore
Krok 2:
Jeśli masz całe połówki orzechów włoskich, odłóż 8, a resztę posiekaj nożem. Orzechy włoskie można zastąpić innymi orzechami do smaku. Orzechy pekan, orzechy laskowe, orzeszki piniowe są idealne.
Krok 3:
Gruszki umyj, osusz i pokrój na pół. Ostrożnie usuń nasiona i trochę miąższu za pomocą Noisette, uważając, aby nie uszkodzić ścian. Jeśli nie ma Noisette, możesz zastąpić ją łyżeczką lub użyć noża. Skrop gruszki sokiem z cytryny, aby zapobiec brązowieniu.
Krok 4:
Na środku każdej połówki gruszki ułóż 2 połówki orzechów włoskich złożone razem. Orzechy włoskie można zastąpić dowolnymi innymi orzechami do smaku. Dobrze nadają się orzechy pekan, orzechy laskowe, cedry.
Krok 5:
Przenieś gruszki na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Polej gruszki miodem, lekko posyp zmielonym cynamonem i pozostałymi posiekanymi orzechami. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180C na 25-30 minut. Gruszki powinny stać się miękkie, ale zachować swój kształt, a orzechy lekko się haramelizują.
Krok 6:
Udekoruj gotowy deser miętą i natychmiast podawaj na gorąco. Możesz uzupełnić deser gałką lodów waniliowych lub świeżymi jagodami. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g