pieczona gruszka w piekarniku z miodem i orzechami

niesamowity deser - szybki, prosty i niedrogi! Pieczona gruszka w piekarniku z miodem i orzechami to nowy deser, który zawsze okazuje się bardzo smaczny, aromatyczny. Każdy, kto go wypróbuje, lubi go za pierwszym razem!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 36 % 15 g
węglowodany 55 % 23 g
244 kcal
IG: 35 / 0 / 65

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszny deser z pieczonych gruszek w piekarniku z miodem i orzechami? Bardzo szybko i wcale nie jest to trudne! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Gruszki będą pasować do każdej odmiany, ale pamiętaj, że jeśli same gruszki są słodkie, w połączeniu z miodem deser może wydawać się mdły; wtedy lepiej zmniejszyć ilość miodu. Pożądane jest również, aby miąższ nie był bardzo miękki, w przeciwnym razie gruszki mogą stracić swój kształt podczas pieczenia. Mam gruszki odmiany Fore

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz całe połówki orzechów włoskich, odłóż 8, a resztę posiekaj nożem. Orzechy włoskie można zastąpić innymi orzechami do smaku. Orzechy pekan, orzechy laskowe, orzeszki piniowe są idealne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gruszki umyj, osusz i pokrój na pół. Ostrożnie usuń nasiona i trochę miąższu za pomocą Noisette, uważając, aby nie uszkodzić ścian. Jeśli nie ma Noisette, możesz zastąpić ją łyżeczką lub użyć noża. Skrop gruszki sokiem z cytryny, aby zapobiec brązowieniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na środku każdej połówki gruszki ułóż 2 połówki orzechów włoskich złożone razem. Orzechy włoskie można zastąpić dowolnymi innymi orzechami do smaku. Dobrze nadają się orzechy pekan, orzechy laskowe, cedry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gruszki na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Polej gruszki miodem, lekko posyp zmielonym cynamonem i pozostałymi posiekanymi orzechami. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180C na 25-30 minut. Gruszki powinny stać się miękkie, ale zachować swój kształt, a orzechy lekko się haramelizują.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Udekoruj gotowy deser miętą i natychmiast podawaj na gorąco. Możesz uzupełnić deser gałką lodów waniliowych lub świeżymi jagodami. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy