skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka w piwie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć całą tuszę kurczaka i dowolne jej części. W tym przepisie używam podudzia z kurczaka. Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym, aby nie pozostawił nadmiaru wilgoci. Ułóż wszystkie kawałki w przestronnej misce.
Krok 2:
Posyp kurczaka papryką, solą i pieprzem.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj, wcierając przyprawy w kurczaka. Staraj się, aby przyprawy były równomiernie rozmieszczone na wszystkich kawałkach. Pozostaw kurczaka na godzinę.
Krok 4:
Do pieczenia przygotuj formę. Włóż do niego udka z kurczaka.
Krok 5:
Napełnij wszystko piwem, aby kurczak był w nim do połowy. Umieść patelnię z kurczakiem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 1 godzinę. Okresowo otwieraj piekarnik i polej kurczaka utworzonym sosem lub po prostu odwróć wszystkie kawałki. Aby sprawdzić, czy kurczak jest ugotowany, przebij go nożem. Jeśli wyróżni się lekki sok, kurczak jest gotowy.
Krok 6:
Gotowy kurczak okazuje się rumiany i bardzo apetyczny. Można go podawać jako niezależną przekąskę lub uzupełnić dowolnym dodatkiem, na przykład ziemniakami lub ryżem. Podawaj kurczaka na gorąco. Smacznego!
nie bój się, że przepis wykorzystuje alkohol. Podczas pieczenia sam alkohol zniknie, a smak słodowy z piwa pozostanie.
aby zrobić kurczaka w piwie, wybierz piwo jasne. Na ciemnym piwie kurczak będzie gorzki.
i weź samego kurczaka schłodzonego, który nie został jeszcze zamrożony.
możesz urozmaicić przepis dowolnymi przyprawami według własnych upodobań. Aby uzyskać bogatszy smak, możesz dodać trochę posiekanego czosnku do kurczaka.
oprócz Dania przygotuj sałatkę ze świeżych warzyw lub kawałki warzyw.
po ugotowaniu kurczaka w ten sposób nie będziesz chciał wracać do zwykłego pieczenia.
Gotuj z przyjemnością i zachwyć swoich bliskich!
o tym, jak rozmrażać mrożonego kurczaka, przeczytaj Ten artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g