wieprzowina w piekarniku z pomidorami i ziemniakami

proste, smaczne, piękne i satysfakcjonujące na kolację i na wakacje. Najwygodniejsze przepisy to miejsce, w którym mięso i przystawka są gotowane razem. Wieprzowina w piekarniku z pomidorami i ziemniakami jest właśnie taka. To aromatyczne danie spodoba się całej rodzinie. Poczęstuj się!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 23 % 6 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę w piekarniku z pomidorami i ziemniakami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. wybierz mięso wieprzowe bez kości. Jest to możliwe z niewielką ilością tłuszczu. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę na małe kawałki i ubij je wszystkie za pomocą młotka kuchennego. Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Mam ceramiczny kształt. Nasmaruj spód i boki olejem roślinnym i połóż ubite mięso. Posyp solą i przyprawami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie. Posiekaną cebulę ułożyć na mięsie i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie ułóż równomiernie ziemniaki pokrojone w plasterki. Posmaruj powierzchnię ziemniaków majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczarki i pomidory dobrze opłucz i pokrój w plastry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż pokrojone pieczarki na powierzchni ziemniaków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż pokrojone pomidory. Dodaj kilka kawałków papryki. W razie potrzeby można dodać więcej. Przed dodaję ze względu na smak, więc wystarczy mi kilka kawałków. Dodaj trochę soli na wierzch. Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po określonym czasie wyjmij formę z piekarnika, zdejmij folię i posyp tartym serem. Włóż formę z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wieprzowina w piekarniku z pomidorami i ziemniakami jest gotowa! Podawaj na gorąco. Możesz posypać świeżymi ziołami. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy