ciasto owocowe w piekarniku

bardzo smaczne, z prostych potraw, łatwe do przygotowania! Ciasto z owocami w piekarniku jest po prostu niesamowite. Miękkie ciasto, kwaśne śliwki, pachnąca gruszka i słodkie chrupiące kawałki karmelu na wierzchu-na pewno tego nie jadłeś. Pamiętaj, aby zrobić to ciasto, a będzie to twoje najlepsze ciasto w sezonie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 64 % 35 g
291 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto z owocami i karmelową skórką w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. I zacznij od przygotowania ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka - Duże wybrane. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Mam brązowy cukier trzcinowy, ale jeśli go nie masz, możesz go zastąpić zwykłym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przez sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wsyp przesianą mąkę do miski blendera. Dodaj 100 g pokrojonego w kostkę zimnego masła i 50-70 g cukru, w zależności od pożądanej słodyczy ciasta. Ubij wszystko w małe okruchy. Mąka może zająć ci mniej lub więcej, skup się na konsystencji ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz jajka z mlekiem i wstrząśnij, aż będą gładkie trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszaninę jajek do okruchów mąki i wymieszaj. Ciasto okaże się lepkie i lepkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś ciasto do wysmarowanej masłem głębokiej formy do pieczenia o średnicy 20-22 cm i spłaszcz. Należy pamiętać, że ciasto wzrośnie podczas pieczenia, a część stopionego masła może się wylać, jeśli boki nie są wystarczająco wysokie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj pozostały cukier z cynamonem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostałe masło rozpuść na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz przygotuj nadzienie owocowe. U mnie to czerwone śliwki i gruszka. Możesz dodać inne owoce: jabłko, wiśnie (usuń nasiona i spuść sok).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj śliwki, pokrój na połówki i usuń pestki. Śliwki są dojrzałe, ale gęste, aby zachowały swój kształt podczas pieczenia. Pokrój gruszkę w plasterki, a także usuń pestki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż owoce na cieście i lekko dociśnij.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp ciasto cukrem cynamonowym. Możesz zmniejszyć ilość cukru według własnych upodobań.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp równomiernie roztopionym masłem. Piec ciasto w rozgrzanym do 180ºC przez 30-40 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika i grubości ciasta. Radzę umieścić kawałek folii lub pergaminu pod formą na wypadek, gdyby ciasto znacznie wzrosło, a wysokość formy nie była wystarczająca. Następnie roztopione masło zakopuje dno piekarnika. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy