skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto z owocami i karmelową skórką w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. I zacznij od przygotowania ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka - Duże wybrane. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Mam brązowy cukier trzcinowy, ale jeśli go nie masz, możesz go zastąpić zwykłym.
Krok 2:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przez sito.
Krok 3:
Wsyp przesianą mąkę do miski blendera. Dodaj 100 g pokrojonego w kostkę zimnego masła i 50-70 g cukru, w zależności od pożądanej słodyczy ciasta. Ubij wszystko w małe okruchy. Mąka może zająć ci mniej lub więcej, skup się na konsystencji ciasta.
Krok 4:
Połącz jajka z mlekiem i wstrząśnij, aż będą gładkie trzepaczką.
Krok 5:
Wlej mieszaninę jajek do okruchów mąki i wymieszaj. Ciasto okaże się lepkie i lepkie.
Krok 6:
Przenieś ciasto do wysmarowanej masłem głębokiej formy do pieczenia o średnicy 20-22 cm i spłaszcz. Należy pamiętać, że ciasto wzrośnie podczas pieczenia, a część stopionego masła może się wylać, jeśli boki nie są wystarczająco wysokie.
Krok 7:
Wymieszaj pozostały cukier z cynamonem.
Krok 8:
Pozostałe masło rozpuść na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 9:
Teraz przygotuj nadzienie owocowe. U mnie to czerwone śliwki i gruszka. Możesz dodać inne owoce: jabłko, wiśnie (usuń nasiona i spuść sok).
Krok 10:
Umyj śliwki, pokrój na połówki i usuń pestki. Śliwki są dojrzałe, ale gęste, aby zachowały swój kształt podczas pieczenia. Pokrój gruszkę w plasterki, a także usuń pestki.
Krok 11:
Ułóż owoce na cieście i lekko dociśnij.
Krok 12:
Posyp ciasto cukrem cynamonowym. Możesz zmniejszyć ilość cukru według własnych upodobań.
Krok 13:
Posyp równomiernie roztopionym masłem. Piec ciasto w rozgrzanym do 180ºC przez 30-40 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika i grubości ciasta. Radzę umieścić kawałek folii lub pergaminu pod formą na wypadek, gdyby ciasto znacznie wzrosło, a wysokość formy nie była wystarczająca. Następnie roztopione masło zakopuje dno piekarnika. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g