skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bajgle z łososiem? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście.
Krok 2:
Miałem w lodówce świeży stek z łososia. Przed rozpoczęciem gotowania posoliłem rybę, doprawiłem mieloną papryką i wysłałem do lodówki. W czasie gotowania bajgli ryba zostanie solona i będzie gotowa do spożycia. Do przepisu możesz wziąć zakupionego posiekanego lekko solonego lub wędzonego łososia.
Krok 3:
W głębokim talerzu wymieszaj suche drożdże z ciepłą wodą(około 50 ml.).
Krok 4:
Dodaj 2 łyżki przesianej mąki i 2 łyżki cukru. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut.
Krok 5:
Przesiej mąkę do dużej, głębokiej filiżanki lub miski, dodaj sól, wymieszaj. Zrób małe wgłębienie w środku mąki.
Krok 6:
Wlej drożdże i zacznij delikatnie wyrabiać ciasto widelcem.
Krok 7:
Dodaj stopniowo 200 ml. wody i zagnieść ciasto.
Krok 8:
Jeśli ciasto jest płynne, dodaj trochę więcej mąki. Zagniataj ciasto przez 5-7 minut. Powinien być elastyczny i nie przyklejać się do rąk.
Krok 9:
Nasmaruj głęboką miskę po brzegi olejem roślinnym lub oliwą z oliwek. Włóż do niego ciasto, które również posmaruj olejem. Przykryj filiżankę folią spożywczą i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Powinien zwiększyć objętość 1,5-2 razy. Ciasto wyłożyć na posypany mąką stół i ugniatać przez kolejne 3-5 minut. Podziel ciasto na kulki o tej samej wielkości.
Krok 10:
Jeśli chcesz mieć duże plakietki, zrób 8-10 piłek. Wyszło mi 17 sztuk, a odznaki okazały się wielkości dziecięcej pięści. W każdej piłce zrób dziurę w środku palcami. Uformuj bajgle.
Krok 11:
Ułóż obrabiany przedmiot na płaskiej powierzchni posypanej mąką i przykryj bajgle folią spożywczą lub lekkim ręcznikiem kuchennym. Pozostaw na 20-30 minut.
Krok 12:
Umieść garnek z wodą na kuchence, zagotuj i dodaj cukier(w ilości 0,5 łyżeczki cukru na 1 litr wody). Wyślij plakietki do wrzącej wody i gotuj z jednej strony przez około minutę, a następnie kolejną minutę z drugiej strony(zrób płomień nieco powyżej średniej, woda nie powinna bulgotać).
Krok 13:
Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij plakietki z wody.
Krok 14:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż bułeczki w niewielkiej odległości od siebie. Posmaruj je silikonowym pędzelkiem ubitym jajkiem.
Krok 15:
Posyp sezamem (makiem lub grubą solą).
Krok 16:
Wyślij do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni. Czas i temperatura mogą różnić się od tego w przepisie, w zależności od piekarnika i jego możliwości. Jeśli gotujesz odznaki po raz pierwszy, nie oddalaj się od piekarnika i okresowo zaglądaj do wypieków, aby się nie przypaliły.
Krok 17:
Wyjmij gotowe różowe odznaki z piekarnika i lekko ostudź.
Krok 18:
Lub pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 19:
Przygotuj wszystkie produkty do nadzienia.
Krok 20:
Pokrój rybę na cienkie kawałki, cebulę w półpierścienie, ogórki w cienkie koła. Opłucz i osusz arkusze sałaty.
Krok 21:
Bagel przeciąć na pół. Posmaruj serem śmietankowym.
Krok 22:
Ułóż liście sałaty i ryby.
Krok 23:
Następnie dodaj cebulę i ogórek.
Krok 24:
Przykryj wierzch drugą połówką bułki posmarowanej twarogiem. Gotowe!
bajgle są bardzo podobne do naszych bułeczek lub suszarek, tylko Zwykle są nadziewane wszelkiego rodzaju smakołykami i posypane sezamem, makiem lub grubą solą na wierzchu podczas pieczenia. Są idealne jako przekąska, spodoba się dorosłym i dzieciom.
nadzienie na Bagel z łososiem można wykonać według własnego gustu i pragnienia. Bardzo smaczne będzie nadziewanie tylko twarogiem i rybą.
czerwony kawior, wszelkiego rodzaju warzywa, owoce, dżemy, dżemy - wszystko to można wykorzystać do nadzienia.
ciesz się apetytem!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Gotowany łosoś - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g