Bagel z łososiem

bardzo smaczne, piękne, oryginalne-wakacje każdego dnia! Bajgle można przygotować z wyprzedzeniem i wypełnić je bezpośrednio przed podaniem - łososiem, różowym łososiem, czerwoną rybą lub innym nadzieniem, mięsem, serem, grzybem lub warzywami. To przekąska na każdą okazję, świetny pomysł na śniadanie lub przekąskę.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 69 % 31 g
208 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bajgle z łososiem? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miałem w lodówce świeży stek z łososia. Przed rozpoczęciem gotowania posoliłem rybę, doprawiłem mieloną papryką i wysłałem do lodówki. W czasie gotowania bajgli ryba zostanie solona i będzie gotowa do spożycia. Do przepisu możesz wziąć zakupionego posiekanego lekko solonego lub wędzonego łososia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokim talerzu wymieszaj suche drożdże z ciepłą wodą(około 50 ml.).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 2 łyżki przesianej mąki i 2 łyżki cukru. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę do dużej, głębokiej filiżanki lub miski, dodaj sól, wymieszaj. Zrób małe wgłębienie w środku mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej drożdże i zacznij delikatnie wyrabiać ciasto widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj stopniowo 200 ml. wody i zagnieść ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli ciasto jest płynne, dodaj trochę więcej mąki. Zagniataj ciasto przez 5-7 minut. Powinien być elastyczny i nie przyklejać się do rąk.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj głęboką miskę po brzegi olejem roślinnym lub oliwą z oliwek. Włóż do niego ciasto, które również posmaruj olejem. Przykryj filiżankę folią spożywczą i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Powinien zwiększyć objętość 1,5-2 razy. Ciasto wyłożyć na posypany mąką stół i ugniatać przez kolejne 3-5 minut. Podziel ciasto na kulki o tej samej wielkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli chcesz mieć duże plakietki, zrób 8-10 piłek. Wyszło mi 17 sztuk, a odznaki okazały się wielkości dziecięcej pięści. W każdej piłce zrób dziurę w środku palcami. Uformuj bajgle.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż obrabiany przedmiot na płaskiej powierzchni posypanej mąką i przykryj bajgle folią spożywczą lub lekkim ręcznikiem kuchennym. Pozostaw na 20-30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść garnek z wodą na kuchence, zagotuj i dodaj cukier(w ilości 0,5 łyżeczki cukru na 1 litr wody). Wyślij plakietki do wrzącej wody i gotuj z jednej strony przez około minutę, a następnie kolejną minutę z drugiej strony(zrób płomień nieco powyżej średniej, woda nie powinna bulgotać).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij plakietki z wody.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż bułeczki w niewielkiej odległości od siebie. Posmaruj je silikonowym pędzelkiem ubitym jajkiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp sezamem (makiem lub grubą solą).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyślij do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni. Czas i temperatura mogą różnić się od tego w przepisie, w zależności od piekarnika i jego możliwości. Jeśli gotujesz odznaki po raz pierwszy, nie oddalaj się od piekarnika i okresowo zaglądaj do wypieków, aby się nie przypaliły.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij gotowe różowe odznaki z piekarnika i lekko ostudź.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Lub pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przygotuj wszystkie produkty do nadzienia.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pokrój rybę na cienkie kawałki, cebulę w półpierścienie, ogórki w cienkie koła. Opłucz i osusz arkusze sałaty.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Bagel przeciąć na pół. Posmaruj serem śmietankowym.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ułóż liście sałaty i ryby.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Następnie dodaj cebulę i ogórek.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Przykryj wierzch drugą połówką bułki posmarowanej twarogiem. Gotowe!

bajgle są bardzo podobne do naszych bułeczek lub suszarek, tylko Zwykle są nadziewane wszelkiego rodzaju smakołykami i posypane sezamem, makiem lub grubą solą na wierzchu podczas pieczenia. Są idealne jako przekąska, spodoba się dorosłym i dzieciom.

nadzienie na Bagel z łososiem można wykonać według własnego gustu i pragnienia. Bardzo smaczne będzie nadziewanie tylko twarogiem i rybą.

czerwony kawior, wszelkiego rodzaju warzywa, owoce, dżemy, dżemy - wszystko to można wykorzystać do nadzienia.

ciesz się apetytem!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Gotowany łosoś - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy