strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

bardzo łatwe i proste, bardzo smaczne, ze zwykłych potraw! Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego okazuje się niezwykle smaczny, delikatny, soczysty. Nie musisz się z nim długo bawić, zwłaszcza jeśli zrobisz to z gotowego ciasta. Cienka warstwa ciasta i bogate nadzienie w środku!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 70 % 33 g
246 kcal
IG: 18 / 58 / 24

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić strudel jabłkowy z ciasta francuskiego? Przygotuj produkty do nadzienia. Weź dowolne jabłka według własnego gustu. Jeśli masz je kwaśne, dodaj więcej cukru - i odwrotnie. Mam brązowy cukier, ale zrobi to biały, miód i melasa. Jabłka umyć i osuszyć serwetkami. Wstępnie rozmrozić ciasto francuskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj rodzynki, usuń śmieci, przenieś je do miski i zalej wrzącą wodą. Pozostaw rodzynki do spęcznienia na 7 minut. Po tym czasie spuść wodę, osusz rodzynki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jabłka obrać, pokroić na 4 części i usunąć nasiona i szypułki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój każdą ćwiartkę jabłka w cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz plasterki jabłka, suszone rodzynki, skrobię, mielony cynamon. Wlej sok z cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj brązowy lub zwykły cukier do jabłek. Wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do jednego strudla potrzebujemy 250 g ciasta francuskiego bez drożdży. Jeśli kupisz ciasto sklepowe, lepiej weź je w talerzach po 250 g każda. Wygodnie jest rozwałkować płyty i nadać im prostokątny kształt potrzebny do strudla.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto francuskie na obficie posypanej mąką powierzchni stołu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż nadzienie jabłkowe z boku, pozostawiając wolne krawędzie. Zobacz dokładnie, jak na zdjęciu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schowaj boczne krawędzie ciasta, aby nadzienie nie wypadło, a sok z jabłek nie wyciekł.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Delikatnie zwiń ciasto, uważając, aby nie rozerwać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś bułkę na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia, szwem do dołu. Za pomocą noża wykonaj nacięcia poprzeczne na jego powierzchni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz strudel w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, aż pojawi się złoty kolor. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Schłodzić gotowy strudel i posypać cukrem pudrem. Pokrój go na kawałki i podawaj. Smacznego!

to aromatyczne ciasto znajduje się w menu każdej restauracji i kawiarni.
tradycyjnie ciasto jest przygotowywane z wody i masła z mąki o wysokiej zawartości glutenu.
w Wiedniu powiedziano: "sumienny piekarz wyciąga ciasto tak cienko, że może przez nie czytać listy miłosne dla swojej dziewczyny". Z tego powodu wierzyli, że tylko zakochany cukiernik może zrobić najsmaczniejszy strudel.
wyrabianie i ręczne wyciąganie ciasta wymaga dużego wysiłku, dlatego często zastępuje się je gotowym, które można kupić w sklepie. Coraz częściej ciasto ciągnione zastępuje się ciastem francuskim. Tak szybciej i łatwiej.
Strudel z ciastem wyciągowym zostawię na później, ale na razie zrobię z ciasta francuskiego. To moje pierwsze doświadczenie w przygotowywaniu słynnego wiedeńskiego deseru, a wynik Bardzo mi się podobał. Oczywiście to nie to samo, co w przypadku ciasta wyciągowego z kawiarni. - jednak ciasto francuskie jest twardsze i bez względu na to, jak je rozwałkujesz, warstwy ciasta będą grubsze i bardziej puszyste. Ale jeśli nie ma czasu i ochoty na majstrowanie przy cieście wyciągowym, opcja z płatkami jest całkiem dobra.

austriacki strudel to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Składa się z bardzo cienkiego ciasta, w które zawija się nadzienie. Dzięki temu strudel otrzymał nazwę, która dosłownie tłumaczy się jako "wir".

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy