skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową, dlatego należy go wcześniej (około 1 godziny) wlać do szklanki i pozostawić do ogrzania w kuchni. Weź mąkę tylko najwyższej klasy.
Krok 2:
Wlej kefir o temperaturze pokojowej do miski. Dodaj sodę i wymieszaj. Pozostaw mieszaninę na 2-3 minuty, aż na powierzchni pojawi się puszysta piana powietrzna i wiele małych bąbelków. Oznacza to, że zasada zareagowała z kwasem mlekowym. Ważne! Soda w tym przepisie odgrywa ważną rolę. Ponieważ ciasta są wolne od drożdży, ale aby ciasta były bujne, wymagany jest dwutlenek węgla, soda jest tutaj niezbędna i lekko wyczuwalna w smaku.
Krok 3:
Przesiej mąkę i sól do miski z kefirem w częściach. Od razu cała objętość mąki nie jest warta przesiewania, ponieważ może być potrzebna mniej więcej w zależności od zawartości tłuszczu kefiru i jakości samej mąki. Musiałem dodać jeszcze 1 łyżkę podczas wyrabiania ciasta. L. ze zjeżdżalnią mąki. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Podczas mieszania będzie mocno pęcherzy. Tak powinno być.
Krok 4:
Gdy ciasto zgęstnieje, Kontynuuj wyrabianie go rękami, w razie potrzeby dodając trochę dodatkowej mąki. Ciasto powinno być elastyczne, lekko lepkie.
Krok 5:
Zawiń ciasto w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut, aby odpoczęło.
Krok 6:
Podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj każdą część na posypanej mąką powierzchni lub rozciągnij rękami i uformuj okrągłe tortille. Tortille mogą mieć małą średnicę, ale pulchne lub cienkie, ale o większej średnicy. Wolałem rozwałkować cieńsze, ponieważ grube małe produkty kojarzą mi się z ciastami, a ciasta w moim rozumieniu to produkty o większej średnicy.
Krok 7:
Przenieś tortille na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i za pomocą pędzla posmaruj czystą wodą pitną.
Krok 8:
Posyp tortille sezamem. Użyłem mieszanki białego i czarnego sezamu. Włóż tortille do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz w zależności od grubości przez 12-20 minut. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Jeśli ciasta zostaną cienko rozwałkowane, będą gotowe za około 12-15 minut. Grubsze produkty należy przechowywać w piekarniku do 20 minut. Głównym kryterium jest złoty kolor na powierzchni.
Krok 9:
Gotowe tortille natychmiast po piekarniku posmaruj olejem roślinnym. Na tortillach pojawia się twarda skorupa, która mięknie, gdy wchłonie masło. Tortille natychmiast stają się miękkie. Ułóż gotowe gorące tortille jeden na drugim i natychmiast podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g