skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlet z kurczaka z pomidorem i serem w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. W przypadku kotletów wystarczy minimalny zestaw przypraw, takich jak sól i pieprz. Ale możesz również dodać przyprawy według własnych upodobań, takie jak suchy czosnek, papryka, curry itp.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokrój każdy filet wzdłuż na dwie części. Lekko ubij mięso młotkiem z jednej strony. Jednocześnie staraj się nie uszkodzić integralności mięsa. Każdy kawałek soli, pieprzu i posyp innymi przyprawami według uznania. Pierś można zastąpić mięsem z uda, ale w tym przypadku zawartość kalorii w naczyniu może się zmienić.
Krok 3:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Krok 4:
Mozzarellę wyjąć z solanki, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Mozzarellę można zastąpić dowolnym serem według własnych upodobań.
Krok 5:
Umyj warzywa, osusz. W blenderze połącz bazylię, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Konsystencję można zmieniać za pomocą oliwy z oliwek od gęstej pasty do pół-lepkiej masy spływającej z łyżki. Możesz użyć gotowego sosu pesto w sklepie.
Krok 6:
Umieść piersi z kurczaka w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia. Rozłóż pesto na wierzchu kurczaka.
Krok 7:
Na wierzch ułóż 1-2 plasterki mozzarelli.
Krok 8:
Połóż 2 kółka pomidora na serze. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez 20-30 minut, aż kurczak się ugotuje. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika i grubości kotletów z kurczaka.
Krok 9:
Przenieś gotowe kotlety na talerz i natychmiast podawaj. Smacznego!
filet z kurczaka można zastąpić dowolnym innym mięsem: indykiem, wieprzowiną lub wołowiną.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g