skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka z ziemniakami w śmietanie w piekarniku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Obierz ziemniaki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Jeśli kurczak jest zamrożony, należy go wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Opłucz tuszę kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Następnie pokrój kurczaka na kilka kawałków. Nie musisz robić zbyt drobno. Niech to będą duże kawałki.
Krok 3:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę. W osobnej misce połącz posiekany czosnek, połowę kwaśnej śmietany, sól i przyprawy. Jako przyprawę możesz użyć mielonego pieprzu i papryki.
Krok 4:
Włóż przygotowane kawałki kurczaka do miski i wszystko wymieszaj. Pozostaw kurczaka na 30-60 minut w temperaturze pokojowej. Ten czas wystarczy, aby kurczak trochę marynował.
Krok 5:
W innej misce włóż pozostałą śmietanę. Dodaj trochę soli.
Krok 6:
Pokrój obrane ziemniaki na duże kawałki i włóż do miski ze śmietaną. Dobrze wymieszaj, aby ziemniaki były równomiernie pokryte kwaśną śmietaną ze wszystkich stron.
Krok 7:
Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Włóż do niego ziemniaki w śmietanie.
Krok 8:
Ułóż przygotowanego marynowanego kurczaka na wierzchu ziemniaków. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 1 godzinę. Orientuj się w piekarniku przez czas pieczenia.
Krok 9:
Gotowe ziemniaki będą miękkie. A kurczak pokryje się apetyczną, złotą skórką. Jeśli przekłujesz kurczaka ostrym nożem, pojawi się z niego lekki sok. Jeśli sok jest różowy, nie jest jeszcze gotowy.
Krok 10:
Ułóż gotowe danie na talerzach i podawaj. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
o tym, jak rozmrażać mrożonego kurczaka, przeczytaj ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g