kurczak z ziemniakami w śmietanie w piekarniku

apetyczny, jasny, pyszny, prosty, codziennie świętuj! Kurczak z ziemniakami w śmietanie piecze się w piekarniku przez około godzinę. Nie ugotujesz go szybko, ale jeśli masz zaplanowany lunch lub kolację z okazji, z rodziną, będzie idealny. Wszystkie produkty są proste, samo danie jest satysfakcjonujące, kompletne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 23 % 7 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka z ziemniakami w śmietanie w piekarniku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Obierz ziemniaki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Jeśli kurczak jest zamrożony, należy go wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz tuszę kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Następnie pokrój kurczaka na kilka kawałków. Nie musisz robić zbyt drobno. Niech to będą duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę. W osobnej misce połącz posiekany czosnek, połowę kwaśnej śmietany, sól i przyprawy. Jako przyprawę możesz użyć mielonego pieprzu i papryki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż przygotowane kawałki kurczaka do miski i wszystko wymieszaj. Pozostaw kurczaka na 30-60 minut w temperaturze pokojowej. Ten czas wystarczy, aby kurczak trochę marynował.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W innej misce włóż pozostałą śmietanę. Dodaj trochę soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój obrane ziemniaki na duże kawałki i włóż do miski ze śmietaną. Dobrze wymieszaj, aby ziemniaki były równomiernie pokryte kwaśną śmietaną ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Włóż do niego ziemniaki w śmietanie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż przygotowanego marynowanego kurczaka na wierzchu ziemniaków. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 1 godzinę. Orientuj się w piekarniku przez czas pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ziemniaki będą miękkie. A kurczak pokryje się apetyczną, złotą skórką. Jeśli przekłujesz kurczaka ostrym nożem, pojawi się z niego lekki sok. Jeśli sok jest różowy, nie jest jeszcze gotowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż gotowe danie na talerzach i podawaj. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

o tym, jak rozmrażać mrożonego kurczaka, przeczytaj ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy