skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić królewskie ciasto z twarogiem? Przygotuj niezbędne składniki. Weź zamrożone masło. Użyłem mąki pszennej najwyższej jakości, najlepiej nadaje się do robienia słodkich i maślanych wypieków.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez sito do wygodnego szerokiego pojemnika, dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia, wymieszaj. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Dlatego skup się na konsystencji ciasta.
Krok 3:
Szybko zetrzyj zamrożone masło na grubej tarce, aby nie miało czasu na rozgrzanie rąk.
Krok 4:
Dodaj mieszankę suchych składników do startego oleju.
Krok 5:
Zmiel wszystko, aż uzyskasz kruche okruchy. Powinien być dość kruchy. Ważne: należy to zrobić bardzo szybko, aby olej nie stopił się z ciepła rąk. Jeśli ciasto kruche ugniata się przez długi czas, masło topi się, a ciasto staje się napięte i twarde, okruchy będą twarde po upieczeniu. Po szybkim zmieleniu ciasta włóż formę z kruszonką do lodówki.
Krok 6:
W międzyczasie przygotuj nadzienie do ciasta. Twarożek może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym delikatniejsze będzie nadzienie. Wygodne jest stosowanie pasty twarogowej, gładkiej. Jeśli twaróg jest ziarnisty, zmiel go na blenderze.
Krok 7:
Jeśli objętość blendera nie pozwala na zmielenie całego twarogu na raz, najpierw wlej większość. Dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy i ubij.
Krok 8:
Zawartość zostanie zmniejszona. Dodaj resztę twarogu.
Krok 9:
Zmiel wszystko na gładką, kremową konsystencję. Dzięki temu nadzienie będzie bardzo delikatne.
Krok 10:
Nasmaruj spód i boki naczynia do pieczenia olejem roślinnym. Użyłem dzielonej formy o średnicy 22 cm, której spód pokryłem pergaminem. Włóż połowę schłodzonego kruchego okruchu do formy. Naciśnij go rękami, równomiernie rozprowadzając na dnie formy, jednocześnie tworząc boki wzdłuż krawędzi. Okruchy piasku dobrze się formują.
Krok 11:
Połóż nadzienie twarogowe na Piaskowej podstawie, spłaszcz.
Krok 12:
Ułóż pozostałe okruchy piasku na wierzchu, aby równomiernie i całkowicie przykryły nadzienie twarogowe. Delikatnie spłaszcz powierzchnię ciasta.
Krok 13:
Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 40 minut, aż będzie rumiane. Czas pieczenia może nie pokrywać się z określonym, ponieważ zależy od charakterystyki piekarnika.
Krok 14:
Schłodzić gotowe ciasto, pokroić na kawałki i podać. Smacznego!
po upieczeniu ciasto ma chrupiącą skórkę. A następnego dnia staje się jeszcze bardziej miękki i delikatny.
ciasto okazuje się umiarkowanie słodkie. W przypadku słodyczy możesz zwiększyć ilość cukru.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g