Prosta zapiekanka z twarogu w piekarniku

miękki, przewiewny, bez mąki i bez kaszy manny! To najprostszy przepis na zapiekankę z twarogu, jaki znam. Ponadto najbardziej przydatny, dietetyczny. Zacznij dzień od najlepszego porannego posiłku lub podawaj go na obiad!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 46 % 18 g
205 kcal
IG: 11 / 17 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prostą zapiekankę z twarogu? Odmierz potrzebne składniki. Możesz wziąć twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu według własnego gustu. Śmietana też. Dobrze umyj jajka wodą i wytrzyj do sucha. Lepiej jest wziąć skrobię kukurydzianą, a nie ziemniaczaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białka od żółtek. Na razie możesz włożyć miskę z białkami do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj żółtka z cukrem. Zamiast cukru możesz użyć słodzika, miodu, melasy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę, skrobię i cukier waniliowy do zmiażdżonych żółtek. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj twaróg do powstałej masy i zetrzyj, aby nie było grudek. Aby zapiekanka była bardziej delikatna, możesz najpierw przetrzeć twaróg przez sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą miksera ubij białka z solą w puszystą, stabilną pianę. Aby białka były lepiej ubite, musieliśmy je wcześniej schłodzić w lodówce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie wymieszaj ubite białka z masą twarogową. Mieszaj wszystko w jedną stronę, od dołu do góry, równymi ruchami. Jest to konieczne, aby nie zakłócać lekkości białek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść powstałą masę w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia i spłaszcz. Piec zapiekankę przez około 40 minut w temperaturze 180°C. określ czas i temperaturę w piekarniku. Lekko ostudź gotową zapiekankę z twarogu i podawaj. Z kwaśną śmietaną, dżemem, dżemem, dowolnym słodkim sosem jest cudem, jak dobry! Smacznego!

Oto kolejny przepis na ciekawą zapiekankę, która ma bardzo porowatą i delikatną strukturę. Taka zapiekanka jest bardzo dobra na obiad, a także jako przekąska pośrednia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj W tym artykule .

jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy