skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prostą zapiekankę z twarogu? Odmierz potrzebne składniki. Możesz wziąć twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu według własnego gustu. Śmietana też. Dobrze umyj jajka wodą i wytrzyj do sucha. Lepiej jest wziąć skrobię kukurydzianą, a nie ziemniaczaną.
Krok 2:
Oddziel białka od żółtek. Na razie możesz włożyć miskę z białkami do lodówki.
Krok 3:
Zetrzyj żółtka z cukrem. Zamiast cukru możesz użyć słodzika, miodu, melasy.
Krok 4:
Dodaj śmietanę, skrobię i cukier waniliowy do zmiażdżonych żółtek. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Dodaj twaróg do powstałej masy i zetrzyj, aby nie było grudek. Aby zapiekanka była bardziej delikatna, możesz najpierw przetrzeć twaróg przez sito.
Krok 6:
Za pomocą miksera ubij białka z solą w puszystą, stabilną pianę. Aby białka były lepiej ubite, musieliśmy je wcześniej schłodzić w lodówce.
Krok 7:
Delikatnie wymieszaj ubite białka z masą twarogową. Mieszaj wszystko w jedną stronę, od dołu do góry, równymi ruchami. Jest to konieczne, aby nie zakłócać lekkości białek.
Krok 8:
Umieść powstałą masę w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia i spłaszcz. Piec zapiekankę przez około 40 minut w temperaturze 180°C. określ czas i temperaturę w piekarniku. Lekko ostudź gotową zapiekankę z twarogu i podawaj. Z kwaśną śmietaną, dżemem, dżemem, dowolnym słodkim sosem jest cudem, jak dobry! Smacznego!
Oto kolejny przepis na ciekawą zapiekankę, która ma bardzo porowatą i delikatną strukturę. Taka zapiekanka jest bardzo dobra na obiad, a także jako przekąska pośrednia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj W tym artykule .
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g