skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej kefir do miski i ubij umyte jajko kurze. Dodaj proszek do pieczenia ciasta i szczyptę soli, aby poprawić smak przyszłej pizzy.
Krok 2:
Ubij miksturę trzepaczką lub mikserem na najniższej prędkości przez dwie do trzech minut, aż utworzą się lekkie bąbelki.
Krok 3:
Dodaj oliwę z oliwek do ciasta. Przesiej mąkę pszenną przez sito.
Krok 4:
Zagnieść elastyczne ciasto. Na początku wygodnie jest to zrobić łyżką stołową, a następnie, gdy ciasto nabierze gęstszej konsystencji, wygodnie jest ugniatać go rękami. Ciasto uformować w kulkę i pozostawić w ciepłym miejscu na dwadzieścia minut, aby odpoczęło. Przykryj miskę ręcznikiem lub serwetką.
Krok 5:
Po dwudziestu minutach rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta w okrągłą warstwę o grubości nie większej niż trzy milimetry. Ciasto rozwałkowuję natychmiast na specjalnej nieprzywierającej blasze do pieczenia. Teraz wygodnie będzie przenieść podstawę na blachę do pieczenia.
Krok 6:
Posmaruj bazę odrobiną sosu pomidorowego. Mam domowy sos pomidorowy, który przygotowuję specjalnie do pizzy. Ale wystarczy zwykły keczup.
Krok 7:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Umyj słodką paprykę, uwolnij ją z nasion i drobno posiekaj. Umyj pomidory koktajlowe i pokrój w pierścienie. Rozłóż wszystkie przygotowane składniki na bazie. Kolejność nie wpływa na smak. Ale wydawało mi się, że będzie pięknie w tej kolejności: cebula, kiełbasa, pomidory i papryka.
Krok 8:
Zetrzyj ser na grubej tarce i równomiernie rozprowadź na pizzy. Mam Tilsiter. W rzeczywistości sera nie można żałować, a nawet dodać podwójną porcję. Pizza z tego będzie tylko smaczniejsza. Piec pizzę w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni przez dwadzieścia minut. Ser powinien się stopić i dobrze zrumienić.
wiem, że wielu po prostu nie lubi pracować z ciastem drożdżowym. Nie, i to wszystko! W takim przypadku ten przepis jest idealny.
radzę rozwałkować ciasto cieńsze (o grubości około trzech milimetrów), ponieważ bardzo dobrze rośnie podczas pieczenia. Jak na mój gust podstawa była trochę gruba. Po prostu uwielbiam pizzę na cienkim cieście. Ale ilu ludzi, tyle opinii.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g