Pizza kefirowa bez drożdży w piekarniku

puszyste ciasto, soczyste nadzienie, skórka serowa. Tradycyjnie pizza jest przygotowywana z ciasta drożdżowego. Ale sytuacje są różne, drożdże nie zawsze są obecne na naszych półkach kuchennych. Spróbujmy więc znaleźć wyjście, jeśli w takim momencie chciałeś spróbować pizzy. Spoiler: będzie pyszny!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 41 % 18 g
256 kcal
IG: 11 / 11 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej kefir do miski i ubij umyte jajko kurze. Dodaj proszek do pieczenia ciasta i szczyptę soli, aby poprawić smak przyszłej pizzy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij miksturę trzepaczką lub mikserem na najniższej prędkości przez dwie do trzech minut, aż utworzą się lekkie bąbelki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj oliwę z oliwek do ciasta. Przesiej mąkę pszenną przez sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść elastyczne ciasto. Na początku wygodnie jest to zrobić łyżką stołową, a następnie, gdy ciasto nabierze gęstszej konsystencji, wygodnie jest ugniatać go rękami. Ciasto uformować w kulkę i pozostawić w ciepłym miejscu na dwadzieścia minut, aby odpoczęło. Przykryj miskę ręcznikiem lub serwetką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po dwudziestu minutach rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta w okrągłą warstwę o grubości nie większej niż trzy milimetry. Ciasto rozwałkowuję natychmiast na specjalnej nieprzywierającej blasze do pieczenia. Teraz wygodnie będzie przenieść podstawę na blachę do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj bazę odrobiną sosu pomidorowego. Mam domowy sos pomidorowy, który przygotowuję specjalnie do pizzy. Ale wystarczy zwykły keczup.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Umyj słodką paprykę, uwolnij ją z nasion i drobno posiekaj. Umyj pomidory koktajlowe i pokrój w pierścienie. Rozłóż wszystkie przygotowane składniki na bazie. Kolejność nie wpływa na smak. Ale wydawało mi się, że będzie pięknie w tej kolejności: cebula, kiełbasa, pomidory i papryka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej tarce i równomiernie rozprowadź na pizzy. Mam Tilsiter. W rzeczywistości sera nie można żałować, a nawet dodać podwójną porcję. Pizza z tego będzie tylko smaczniejsza. Piec pizzę w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni przez dwadzieścia minut. Ser powinien się stopić i dobrze zrumienić.

wiem, że wielu po prostu nie lubi pracować z ciastem drożdżowym. Nie, i to wszystko! W takim przypadku ten przepis jest idealny.
radzę rozwałkować ciasto cieńsze (o grubości około trzech milimetrów), ponieważ bardzo dobrze rośnie podczas pieczenia. Jak na mój gust podstawa była trochę gruba. Po prostu uwielbiam pizzę na cienkim cieście. Ale ilu ludzi, tyle opinii.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy