skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić galaretkę z jabłkami na kefirze, musisz przygotować składniki. Najpierw rozpuść masło i ostudź do temperatury pokojowej. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 3 sztuki. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Połącz jajka z cukrem i ubij mikserem, aż uzyskasz bujną, jasną masę. Możesz ubijać nie mikserem, ale trzepaczką, ale zajmie to więcej czasu. Oprócz zwykłego cukru możesz dodać jeszcze 1 łyżeczkę. cukier waniliowy lub szczypta waniliny.
Krok 3:
Wlej kefir o temperaturze pokojowej i stopione masło do ubitych jajek i ponownie ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Dodaj mąkę przesianą sodą i solą w częściach. W zależności od zawartości tłuszczu i wilgotności kefiru, wielkości jaj, mąki może być potrzebna mniej lub więcej. Dlatego nie wlewaj całej mąki do ciasta na raz.
Krok 5:
Wymieszaj ciasto mikserem na niskich obrotach. Ciasto powinno być lepkie, ale płynne.
Krok 6:
Jabłka umyj, obierz i usuń rdzeń. Weź soczyste, słodko-kwaśne jabłka. Wolę odmiany o zielonej skórce Granny Smith, Simerinka - są soczyste, smaczne i nie ciemnieją przez długi czas.
Krok 7:
Pokrój miąższ na małe, cienkie plasterki. W razie potrzeby możesz skropić jabłka sokiem z cytryny.
Krok 8:
Ułóż plasterki jabłka w cieście.
Krok 9:
Delikatnie wrzuć jabłka do ciasta.
Krok 10:
Naczynie do pieczenia (Ø 20-22 cm) wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Ciasto wyłożyć plasterkami jabłka. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, aż pojawi się złoty kolor. Jeśli wierzch się zarumienił,a ciasto nie jest jeszcze gotowe, przykryj formę podwójnym arkuszem folii. Sprawdź gotowość ciasta szpikulcem. Pozostaw gotowe ciasto w chłodzącym piekarniku z uchylonymi drzwiami na kolejne 10 minut.
Krok 11:
Gotowe ciasto przełożyć na półmisek, lekko schłodzić, posypać cukrem pudrem, pokroić na kawałki i podawać. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g