ciasto galaretkowe z jabłkami w piekarniku

na kefirze smakuje lepiej niż Charlotte i łatwiej jest gotować! Zgodnie z tym przepisem otrzymasz bujną, wysoką i soczystą galaretowatą szarlotkę w piekarniku, której goście nie wstydzą się podawać na herbatę. Obfitość jabłek w połączeniu z przewiewnym miękkim ciastem to sekret udanego pysznego wypieku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 75 % 27 g
168 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić galaretkę z jabłkami na kefirze, musisz przygotować składniki. Najpierw rozpuść masło i ostudź do temperatury pokojowej. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 3 sztuki. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka z cukrem i ubij mikserem, aż uzyskasz bujną, jasną masę. Możesz ubijać nie mikserem, ale trzepaczką, ale zajmie to więcej czasu. Oprócz zwykłego cukru możesz dodać jeszcze 1 łyżeczkę. cukier waniliowy lub szczypta waniliny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej i stopione masło do ubitych jajek i ponownie ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę przesianą sodą i solą w częściach. W zależności od zawartości tłuszczu i wilgotności kefiru, wielkości jaj, mąki może być potrzebna mniej lub więcej. Dlatego nie wlewaj całej mąki do ciasta na raz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj ciasto mikserem na niskich obrotach. Ciasto powinno być lepkie, ale płynne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jabłka umyj, obierz i usuń rdzeń. Weź soczyste, słodko-kwaśne jabłka. Wolę odmiany o zielonej skórce Granny Smith, Simerinka - są soczyste, smaczne i nie ciemnieją przez długi czas.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój miąższ na małe, cienkie plasterki. W razie potrzeby możesz skropić jabłka sokiem z cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż plasterki jabłka w cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie wrzuć jabłka do ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Naczynie do pieczenia (Ø 20-22 cm) wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Ciasto wyłożyć plasterkami jabłka. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, aż pojawi się złoty kolor. Jeśli wierzch się zarumienił,a ciasto nie jest jeszcze gotowe, przykryj formę podwójnym arkuszem folii. Sprawdź gotowość ciasta szpikulcem. Pozostaw gotowe ciasto w chłodzącym piekarniku z uchylonymi drzwiami na kolejne 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe ciasto przełożyć na półmisek, lekko schłodzić, posypać cukrem pudrem, pokroić na kawałki i podawać. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy