skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wieprzowinę w kawałku w folii? Przygotuj jedzenie. Musisz wybrać młodą wieprzowinę, wtedy masz gwarancję delikatnego mięsa, które zostanie odpowiednio ugotowane. U młodej wieprzowiny tłuszcz jest biały lub jasno mleczny, u starej-żółtawy. Wybierz część tuszy do smaku, moja szyja wieprzowa.
Krok 2:
Natychmiast włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 240 stopni (określ dokładną temperaturę pieczenia mięsa w piekarniku). Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.
Krok 3:
W osobnym pojemniku połącz zmielony czosnek, sól i pieprz.
Krok 4:
Odetnij nadmiar wieprzowiny, umyj ją, osusz i przetrzyj mieszanką czosnku, soli i pieprzu, wciskając je w mięso.
Krok 5:
Przenieś wieprzowinę na duży kawałek folii, zawiń ją ze wszystkich stron w folię.
Krok 6:
Mięso powinno być szczelnie zapakowane w folię, aby podczas pieczenia z torby nie wylała się ani kropla cennego soku. Jeśli kawałek jest za duży, możesz użyć kilku warstw folii. Wyślij mięso do piekarnika na około 60-80 minut, obniżając temperaturę do 200 stopni. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 7:
Sprawdzam gotowość za pomocą termometru, przebijając kawałek bezpośrednio przez folię. Gdy temperatura głęboko w kawałku wieprzowiny osiągnie 78-80 stopni, mięso jest gotowe. Jeśli nie ma termometru, czas oblicza się mniej więcej tak: na każdy kilogram mięsa 40 minut plus 20 minut na cały kawałek. Ponownie-zależy to również od piekarnika, więc okresowo sprawdzaj gotowość.
Krok 8:
Pozwól szyi wieprzowej ostygnąć w folii, a następnie przenieś ją na półmisek. W folii pozostanie aromatyczny sok mięsny zmieszany z roztopionym tłuszczem. Można go wlać do słoika i przechowywać w lodówce. Możesz dodać go do ziemniaków podczas smażenia lub do jakiejś zupy, aby nadać mu bogactwo i mięsny smak.
szyja wieprzowa to wspaniałe mięso, które zwykle bierze się do gotowania kebaba. Ale ten kawałek doskonale nadaje się do pieczenia w piekarniku: delikatne mięso bez chrząstki i ścięgien, małe i równomiernie rozmieszczone warstwy tłuszczu – taka wieprzowina owinięta folią nigdy nie wyschnie, staje się miękka, pozostając soczysta, nawet bez żadnych kulinarnych wysiłków. Istnieje wiele przepisów na pieczoną w folii szyję wieprzową. Wieprzowina uwielbia przyprawy, więc łatwo jest wybrać harmonijne składniki: musztardę, koper włoski, Czosnek niedźwiedzi, pietruszkę, rozmaryn, kolendrę, kminek, imbir i wiele innych. Proponuję najprostszy przepis, w którym tylko sól, pieprz i czosnek służą jako przyprawy. Ale uwierz mi: mięso okazuje się tak aromatyczne i smaczne, że nic więcej nie jest wymagane!
przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g