Wieprzowina pieczona w kawałku w folii

nieporównywalnie smaczne, bardzo soczyste, na świątecznym stole! Wieprzowina pieczona w kawałku w folii okazuje się cudownie aromatyczna, apetyczna, delikatna, miękka i soczysta. To idealna przekąska na każde wakacje. Jest dobry na zimno i na gorąco. Możesz podawać go jako danie główne z sałatkami, przystawką!
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 15 g
tłuszcze 54 % 20 g
węglowodany 5 % 2 g
250 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wieprzowinę w kawałku w folii? Przygotuj jedzenie. Musisz wybrać młodą wieprzowinę, wtedy masz gwarancję delikatnego mięsa, które zostanie odpowiednio ugotowane. U młodej wieprzowiny tłuszcz jest biały lub jasno mleczny, u starej-żółtawy. Wybierz część tuszy do smaku, moja szyja wieprzowa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Natychmiast włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 240 stopni (określ dokładną temperaturę pieczenia mięsa w piekarniku). Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym pojemniku połącz zmielony czosnek, sól i pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odetnij nadmiar wieprzowiny, umyj ją, osusz i przetrzyj mieszanką czosnku, soli i pieprzu, wciskając je w mięso.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś wieprzowinę na duży kawałek folii, zawiń ją ze wszystkich stron w folię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mięso powinno być szczelnie zapakowane w folię, aby podczas pieczenia z torby nie wylała się ani kropla cennego soku. Jeśli kawałek jest za duży, możesz użyć kilku warstw folii. Wyślij mięso do piekarnika na około 60-80 minut, obniżając temperaturę do 200 stopni. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sprawdzam gotowość za pomocą termometru, przebijając kawałek bezpośrednio przez folię. Gdy temperatura głęboko w kawałku wieprzowiny osiągnie 78-80 stopni, mięso jest gotowe. Jeśli nie ma termometru, czas oblicza się mniej więcej tak: na każdy kilogram mięsa 40 minut plus 20 minut na cały kawałek. Ponownie-zależy to również od piekarnika, więc okresowo sprawdzaj gotowość.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozwól szyi wieprzowej ostygnąć w folii, a następnie przenieś ją na półmisek. W folii pozostanie aromatyczny sok mięsny zmieszany z roztopionym tłuszczem. Można go wlać do słoika i przechowywać w lodówce. Możesz dodać go do ziemniaków podczas smażenia lub do jakiejś zupy, aby nadać mu bogactwo i mięsny smak.

szyja wieprzowa to wspaniałe mięso, które zwykle bierze się do gotowania kebaba. Ale ten kawałek doskonale nadaje się do pieczenia w piekarniku: delikatne mięso bez chrząstki i ścięgien, małe i równomiernie rozmieszczone warstwy tłuszczu – taka wieprzowina owinięta folią nigdy nie wyschnie, staje się miękka, pozostając soczysta, nawet bez żadnych kulinarnych wysiłków. Istnieje wiele przepisów na pieczoną w folii szyję wieprzową. Wieprzowina uwielbia przyprawy, więc łatwo jest wybrać harmonijne składniki: musztardę, koper włoski, Czosnek niedźwiedzi, pietruszkę, rozmaryn, kolendrę, kminek, imbir i wiele innych. Proponuję najprostszy przepis, w którym tylko sól, pieprz i czosnek służą jako przyprawy. Ale uwierz mi: mięso okazuje się tak aromatyczne i smaczne, że nic więcej nie jest wymagane!

przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy