skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec serniki z twarogu w piekarniku z semoliną? Przygotuj jedzenie. Weź twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu, pamiętaj tylko, że od tego będzie zależeć zawartość kalorii w gotowym naczyniu. Lepiej nie używać odmian ziarnistych. Najsmaczniejsze serniki uzyskuje się z domowego, tłustego twarogu.
Krok 2:
Dodaj cukier i jajko do twarogu. Mieszaj widelcem, aż będzie gładka. Na tym samym etapie możesz dodać wanilię, inne przyprawy i szczyptę soli - wzbogaci to smak serników.
Krok 3:
Dodaj semolinę, dobrze wymieszaj. Pozostaw masę na 10 minut, aby semolina puchła i wchłonęła nadmiar wilgoci.
Krok 4:
Wlej mąkę na deskę. Podziel ciasto na równe części. Każdą część obtocz w mące,a następnie uformuj z niej kulkę. Spłaszcz każdą kulkę w tortillę na planszy. Obtocz tortille w mące po obu stronach.
Krok 5:
Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Odpowiednia jest patelnia, ceramiczna forma i prosta blacha do pieczenia. Nie radzę brać szkła, użyjemy grilla, może pęknąć. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Przenieś serniki na papier.
Krok 6:
Piecz serniki w piekarniku w temperaturze 180°C pod górnym grillem. Gdy jedna strona się zarumieni, wyjmij formę i odwróć serniki na drugą stronę. Piec jeszcze około 10 minut na złoty kolor. Podawaj serniki na gorąco ze śmietaną. Smacznego!
z tej liczby produktów uzyskuje się dokładnie cztery serniki. Zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo puszyste i przewiewne, a następnie trochę opadają. Ponieważ serniki są gotowane bez oleju, wychodzą bardziej suche niż na patelni.
jeśli twój piekarnik nie ma grilla, piecz w zwykły sposób. Po prostu zajmie ci więcej czasu, aby serniki pokryły się złotą skórką. Aby skórka była również chrupiąca, zamiast mąki użyj bułki tartej.
nie przesadzaj z grillem, trochę spaliłem jedną stronę pod spodem.
aby zmniejszyć kaloryczność serników, weź niskotłuszczowy twarożek i nie wkładaj cukru. Zamiast semoliny możesz wziąć mąkę ryżową.
aby serniki w piekarniku dobrze zachowały swój kształt, ugotuj je w foremkach do muffinek.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g