bułki sezamowe w piekarniku

urocze rumiane bułeczki do herbaty lub do burgerów. Te urocze bułeczki to prezent dla miłośników sezamu i puszystych wypieków. Będą dobre zarówno na zimno, jak i na ciepło, z każdą słodką pastą, z masłem lub ze stopionym ostrym serem. Oczywiście nadają się również do domowych burgerów.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 70 % 39 g
260 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto. Podgrzej mleko do temperatury czterdziestu stopni. Można to zrobić zarówno w kuchence mikrofalowej, jak i na patelni na kuchence. Jeśli sprawdzasz ręką, mleko powinno wydawać się ciepłe, to znaczy nieco powyżej temperatury ciała. Dodaj drożdże i wymieszaj. Pozostaw na dziesięć minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po określonym czasie ciasto powinno być gotowe w stu procentach przypadków. Drożdże powinny zacząć działać, w wyniku czego na powierzchni mleka tworzy się bujna Czapka o wyraźnym zapachu drożdży. Jeśli tak się nie stanie, zdecydowanie polecam wybrać inne, działające drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce przesiej mąkę dwa razy przez sito. Aby poprawić jakość ciasta, dodaj sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciasto do miski i wymieszaj ciasto. Podczas gdy jest to wygodne, mieszam łyżką, a następnie zaczynam ugniatać rękami. Ugniataj przez co najmniej dziesięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj miskę ciasta folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny, aby ciasto wyrosło. Robię to. Wkładam szklankę wody do kuchenki mikrofalowej i podgrzewam ją na maksymalnej mocy przez minutę. Oczyszczam wodę i wysyłam tam miskę ciasta. Oznacza to, że ciasto pasuje do wyłączonej kuchenki mikrofalowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno zwiększyć objętość. Rozwałkuj równy batonik i pokrój go nożem na sześć równych kawałków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie uformuj sześć równych, lekko spłaszczonych bułek z kawałków. Wystarczy owinąć krawędź ciasta wewnątrz kulki i lekko przetoczyć obrabiany przedmiot na stole, nadając mu równy kształt. Bułki ułożyć na blasze natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne dziesięć minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj żółtko z mlekiem. Przygotuj Pędzel do gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj bułki żółtkiem ze wszystkich stron i posyp sezamem. Piec bułki w rozgrzanym piekarniku do dwustu stopni przez pół godziny.

takie bułeczki (ze względu na dość neutralny smak) odnoszą sukces zarówno same, jak i z różnymi dodatkami: dżemem, słodką śmietaną, twarogiem.
z nimi możesz zrobić domowe hamburgery. Aby to zrobić, najpierw pokrój je na pół i smaż każdą z połówek na suchej patelni przez kilka sekund, aby miękisz się zarumienił. W ten sposób nie można obawiać się, że sos i soki mięsne nasączą bułkę.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy