skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto. Podgrzej mleko do temperatury czterdziestu stopni. Można to zrobić zarówno w kuchence mikrofalowej, jak i na patelni na kuchence. Jeśli sprawdzasz ręką, mleko powinno wydawać się ciepłe, to znaczy nieco powyżej temperatury ciała. Dodaj drożdże i wymieszaj. Pozostaw na dziesięć minut.
Krok 2:
Po określonym czasie ciasto powinno być gotowe w stu procentach przypadków. Drożdże powinny zacząć działać, w wyniku czego na powierzchni mleka tworzy się bujna Czapka o wyraźnym zapachu drożdży. Jeśli tak się nie stanie, zdecydowanie polecam wybrać inne, działające drożdże.
Krok 3:
W misce przesiej mąkę dwa razy przez sito. Aby poprawić jakość ciasta, dodaj sól.
Krok 4:
Wlej ciasto do miski i wymieszaj ciasto. Podczas gdy jest to wygodne, mieszam łyżką, a następnie zaczynam ugniatać rękami. Ugniataj przez co najmniej dziesięć minut.
Krok 5:
Przykryj miskę ciasta folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny, aby ciasto wyrosło. Robię to. Wkładam szklankę wody do kuchenki mikrofalowej i podgrzewam ją na maksymalnej mocy przez minutę. Oczyszczam wodę i wysyłam tam miskę ciasta. Oznacza to, że ciasto pasuje do wyłączonej kuchenki mikrofalowej.
Krok 6:
Ciasto powinno zwiększyć objętość. Rozwałkuj równy batonik i pokrój go nożem na sześć równych kawałków.
Krok 7:
Następnie uformuj sześć równych, lekko spłaszczonych bułek z kawałków. Wystarczy owinąć krawędź ciasta wewnątrz kulki i lekko przetoczyć obrabiany przedmiot na stole, nadając mu równy kształt. Bułki ułożyć na blasze natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne dziesięć minut.
Krok 8:
Wymieszaj żółtko z mlekiem. Przygotuj Pędzel do gotowania.
Krok 9:
Posmaruj bułki żółtkiem ze wszystkich stron i posyp sezamem. Piec bułki w rozgrzanym piekarniku do dwustu stopni przez pół godziny.
takie bułeczki (ze względu na dość neutralny smak) odnoszą sukces zarówno same, jak i z różnymi dodatkami: dżemem, słodką śmietaną, twarogiem.
z nimi możesz zrobić domowe hamburgery. Aby to zrobić, najpierw pokrój je na pół i smaż każdą z połówek na suchej patelni przez kilka sekund, aby miękisz się zarumienił. W ten sposób nie można obawiać się, że sos i soki mięsne nasączą bułkę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g