skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić przewiewną zapiekankę? Przygotuj dla niej jedzenie. Weź tłuszcz z twarogu, otrzymasz z nim najsmaczniejszą zapiekankę. Pamiętaj, że zawartość kalorii będzie wtedy wysoka. Jeśli twaróg jest suchy, dodaj niewielką ilość śmietany lub jogurtu naturalnego. Przy tak dużej ilości cukru otrzymasz średnio słodką zapiekankę, spójrz według własnych upodobań. Zamiast mąki możesz włożyć skrobię kukurydzianą, okaże się jeszcze delikatniejsza.
Krok 2:
Podziel jajka na białka i żółtka. Staraj się robić to tak ostrożnie, jak to możliwe, aby żółtko nie dostało się do białek, nawet jego kropla może zapobiec ich ubijaniu. Włóż białka do lodówki.
Krok 3:
Dodaj cukier, twaróg, wanilinę i mąkę do żółtek.
Krok 4:
Przebij wszystkie produkty za pomocą blendera zanurzeniowego. Nie pomijaj tego kroku. Masa po ubiciu stanie się bardzo delikatna i jednorodna, dzięki czemu zapiekanka będzie przewiewna i miękka. Samo mieszanie twarogu nie da takiego efektu. Jeśli nie masz blendera, przetrzyj twaróg przez sito.
Krok 5:
Wyjmij białka z lodówki. Dodaj do nich szczyptę soli - pomoże im to ubić i wzmocni smak pozostałych potraw w zapiekance. Ubij białka mikserem do szczytów - jest to stan, w którym łopatki miksera pozostawiają wyraźne ślady, które nie opadają po zakończeniu ubijania.
Krok 6:
Dodaj białka do masy.
Krok 7:
Delikatnie za pomocą silikonowej szpatułki lub trzepaczki wmieszaj białka do twarogu. Zrób to ruchami od dołu do góry, jakbyś zakopywał proteiny. To powietrze w ubitych białkach podniesie przyszłą zapiekankę podczas pieczenia.
Krok 8:
Weź naczynie do pieczenia. Im mniejszy kształt, tym wyższa będzie zapiekanka. Mój ma średnicę 18 cm.
Krok 9:
Wlej ciasto do formy, spłaszcz górę.
Krok 10:
Piec zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 190°C, tryb góra-dół, przez 45-50 minut. Skoncentruj się na wyglądzie zapiekanki - powinna stać się różowa. Zapiekanka bardzo mocno unosi się podczas pieczenia, a następnie, gdy ostygnie, opada. Jest w porządku, ponieważ jest przygotowywany jak suflet i ma podobną strukturę. Zapiekanka jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
jeden z najlepszych przepisów, jakie zrobiłam! Delikatny, zwiewny, umiarkowanie słodki. Polecam!
Jak sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa? Gdy na powierzchni utworzy się lekka złota skorupa, weź szpikulec i przebij zapiekankę w kilku miejscach. Jeśli szpikulec jest suchy, zapiekanka jest gotowa.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g