skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczkę bez masła? Przygotuj jedzenie. Kefir można użyć dowolnej zawartości tłuszczu. Skrobia jest odpowiednia i ziemniaczana, weź ją mniej niż 2 razy, 10 gramów. Weź olej roślinny bez zapachu, rodzynki - bez pestek. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij jajka i kefir z lodówki. Jeśli nie masz na to czasu, zanurz jajka w ciepłej wodzie i rozcieńcz kefir gorącą wodą lub podgrzej.
Krok 2:
Opłucz rodzynki i zalej wrzącą wodą przez 10 minut. W ten sposób nie tylko zmiękczysz suszone owoce, ale także usuniesz cały brud, który nie zmył się podczas mycia.
Krok 3:
Następnie połóż rodzynki na sicie i ponownie spłucz. Rozłóż rodzynki w jednej warstwie na ręcznikach papierowych, aby je wysuszyć.
Krok 4:
Dobrze spłucz cytrynę, najlepiej sodą w ciepłej wodzie. Dokładnie wyszoruj skórę twardą gąbką, aby usunąć ewentualne dodatki, którymi przetwarza się owoce. Zetrzyj skórkę z cytryny — górną część skórki na drobnej tarce. Nie dotykaj tylko białej części pod skórą, jest gorzka.
Krok 5:
Następnie pokrój cytrynę i wyciśnij z niej sok. Aby zapobiec dostaniu się do niego kości, umieść mały sitko pod cytryną.
Krok 6:
Weź miskę i przesiej do niej mąkę. To nie tylko usunie z niego ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci tlen, dzięki czemu wypieki będą bardziej przewiewne. Dodaj skrobię, proszek do pieczenia i sól do mąki. Sól w słodkich wypiekach działa jak wzmacniacz smaku, nie bój się jej. Wymieszaj suche składniki.
Krok 7:
W innej misce ubij jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij je z cukrem na puszystą, jasną masę.
Krok 8:
Zmniejsz obroty miksera do minimum. Wlej kefir i olej roślinny do masy jajecznej. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 9:
Połącz obie masy-suche i płynne składniki. Mieszaj je na niskich obrotach miksera. Dodaj sok i skórkę z cytryny, wanilinę, wymieszaj ciasto szpatułką. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany.
Krok 10:
Wlej trochę mąki do rodzynek i wymieszaj, aby każda skórka była w mące. Wlej rodzynki do ciasta i wymieszaj szpatułką. W ten sposób rodzynki zostaną równomiernie rozłożone na cieście, a nie opadną na dno.
Krok 11:
Weź dowolne naczynie do pieczenia. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły. Wlej do niego ciasto.
Krok 12:
Piec babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut. Czas pieczenia będzie się różnić w zależności od funkcji piekarnika i wielkości formy. Moja babeczka piecze się przez 55 minut. Gdy górna warstwa ciasta lekko się zrumieni, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, możesz wyjąć formę z piekarnika.
Krok 13:
Ostudź gotową babeczkę i wyjmij z formy. Możesz posypać go cukrem pudrem. Podawaj do stołu. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g