skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec prosty chleb żytni bez ugniatania? Jeśli nie wiesz, jak zrobić wieczny zakwas, pod opisem znajduje się link do mojego przepisu, w którym szczegółowo o nim mówię. Tak więc wieczorem przygotuj ciasto: Połącz w odpowiednim pojemniku (ciasto wzrośnie 2-3 razy, weź to pod uwagę) zakwas żytni, zimną wodę i mąkę. Wystarczy dobrze wymieszać łyżką, lekko przykryć serwetką lub pokrywką i pozostawić na noc do wyrośnięcia.
Krok 2:
Rano odmierz mąkę do osobnego pojemnika: nigdy nie przesiewam żyta i pełnego ziarna, ale przesiewam pszenicę (mam 1 klasę) przez sito. Zaparz Słód żytni w osobnej misce (ilość wody w składnikach nie jest brana pod uwagę, ale w notatkach jest notatka, że jest pobierana dodatkowo). Konieczne jest wlanie wrzącej wody do słodu, aby zamienił się w lepką papkowatą masę. Pozostaw na razie do ostygnięcia.
Krok 3:
Teraz wlej zimną wodę do dużego pojemnika. W tym przepisie mąkę i wodę pobiera się w proporcjach 1:1. Dodaj sól, substytut cukru (12-15 kropli) lub 1-2 łyżeczki cukru do wody. Wymieszać.
Krok 4:
Dodaj zaparzony słód do wody i dobrze mieszaj, aż będzie gładki.
Krok 5:
Dodaj zakwas, również wymieszaj.
Krok 6:
Teraz wlej mąkę do płynu, mieszając łyżką. Piękno i prostota tego przepisu polega na tym, że nie będziesz musiał długo i boleśnie wyrabiać ciasta rękami. A ciasto jest tak lepkie, że po prostu nie jest możliwe. Wystarczy dokładnie wymieszać masę łyżką.
Krok 7:
To ciasto powinno ci się udać.
Krok 8:
Weź odpowiednią formę do pieczenia chleba (mam dwie szkliwione formy ceramiczne), przykryj papierem do pieczenia, dzięki czemu łatwiej będzie wyjąć chleb z foremek po upieczeniu i wyłożyć ciasto, wyrównując łyżką.
Krok 9:
Ciasto nie powinno wypełniać więcej niż 1/3 objętości, ponieważ wzrośnie podczas proofingu.
Krok 10:
Powtarzam, do takiej ilości ciasta potrzebowałem dwóch form. Nie są wyspecjalizowane, ale pod względem parametrów nadają się do pieczenia chleba (ważne kryteria przy wyborze takiej formy: przewodność cieplna i zdolność do wytrzymywania wysokiej temperatury). Z tego powodu formy silikonowe nie są odpowiednie. Ciasto w formach należy przykryć pokrywkami, jeśli są dostępne i ściśle przylegają , jeśli nie-dokręć wierzch folią spożywczą i pozostaw na około 3 godziny
Krok 11:
Dzisiaj ciasto rosło mi przez 3,5 godziny. W tym czasie wzrosła 2,5-3 razy. Bądź ostrożny! Jeśli ciasto żytnie na zakwasie zmieni się, może spaść, a wtedy chleb okaże się bez smaku i płaski. Wskazówka: przez pierwsze dwie godziny można zapomnieć o teście, ale po dwugodzinnej próbie sprawdzaj jego stan co najmniej raz na pół godziny, aż będziesz pewien, że wystarczająco się podniósł.
Krok 12:
Ustaw tryb piekarnika na ciepło górne/dolne, ustaw temperaturę na 240 stopni i pozwól mu się rozgrzać przez 15 minut. Następnie włóż Formy do piekarnika i piecz chleb najpierw w 240 stopniach przez 10 minut, a następnie 40-45 minut w 200 stopniach. Jeśli masz dwie formy, po 20 minutach zamień je, aby uzyskać równomierne pieczenie. Wskazany czas jest przybliżony, skup się na cechach piekarnika.
Krok 13:
Ostrożnie wyjmij gotowy chleb z formy, wyjmij papier do pieczenia i pozwól mu leżeć owinięty ręcznikiem (możesz położyć matę silikonową na wierzchu, aby uzyskać efekt pary). Skórka w każdym razie będzie chrupiąca, ale po tak prostej procedurze stanie się bardziej delikatna. Ciesz się!
jak gotować i przechowywać "wieczny zakwas" można zobaczyć w opisie do tego przepisu
chleb z mąki żytniej według tego przepisu jest moim ulubionym. Zawsze się okazuje, wybacza małe wady i jest niezmiennie dobry. Smak takiego chleba jest tradycyjny, bogaty w żyto. Nie mam wysokiej formy, więc wychodzą dwa niskie "bochenki". Uważam to za wadę estetyczną, ale poza tym-smak, aromat, wilgotna, ale nie rozmoczona konsystencja, zdolność do długotrwałego nieświeżenia i nigdy nie pleśnienia - jest idealna. Lub bardzo blisko tego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal / 100g
- Zakwas - 29 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g
- Słodzik - 20 kcal/100g