prosty chleb żytni bez ugniatania na zakwasie w piekarniku

najprostszy chleb żytni bez ugniatania - poradzi sobie nawet początkujący! Pieczenie domowego brązowego chleba na zakwasie według tego przepisu nie jest trudne: wymieszaj wszystko łyżką i poczekaj chwilę. I bez długiego wyrabiania ciasta! Wystarczy wcześniej założyć asystenta w domu-wieczny zakwas z mąki żytniej, wtedy wszystko będzie szybkie i proste.
Admin RinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 86 % 32 g
153 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec prosty chleb żytni bez ugniatania? Jeśli nie wiesz, jak zrobić wieczny zakwas, pod opisem znajduje się link do mojego przepisu, w którym szczegółowo o nim mówię. Tak więc wieczorem przygotuj ciasto: Połącz w odpowiednim pojemniku (ciasto wzrośnie 2-3 razy, weź to pod uwagę) zakwas żytni, zimną wodę i mąkę. Wystarczy dobrze wymieszać łyżką, lekko przykryć serwetką lub pokrywką i pozostawić na noc do wyrośnięcia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rano odmierz mąkę do osobnego pojemnika: nigdy nie przesiewam żyta i pełnego ziarna, ale przesiewam pszenicę (mam 1 klasę) przez sito. Zaparz Słód żytni w osobnej misce (ilość wody w składnikach nie jest brana pod uwagę, ale w notatkach jest notatka, że jest pobierana dodatkowo). Konieczne jest wlanie wrzącej wody do słodu, aby zamienił się w lepką papkowatą masę. Pozostaw na razie do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz wlej zimną wodę do dużego pojemnika. W tym przepisie mąkę i wodę pobiera się w proporcjach 1:1. Dodaj sól, substytut cukru (12-15 kropli) lub 1-2 łyżeczki cukru do wody. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj zaparzony słód do wody i dobrze mieszaj, aż będzie gładki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zakwas, również wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz wlej mąkę do płynu, mieszając łyżką. Piękno i prostota tego przepisu polega na tym, że nie będziesz musiał długo i boleśnie wyrabiać ciasta rękami. A ciasto jest tak lepkie, że po prostu nie jest możliwe. Wystarczy dokładnie wymieszać masę łyżką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    To ciasto powinno ci się udać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź odpowiednią formę do pieczenia chleba (mam dwie szkliwione formy ceramiczne), przykryj papierem do pieczenia, dzięki czemu łatwiej będzie wyjąć chleb z foremek po upieczeniu i wyłożyć ciasto, wyrównując łyżką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto nie powinno wypełniać więcej niż 1/3 objętości, ponieważ wzrośnie podczas proofingu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Powtarzam, do takiej ilości ciasta potrzebowałem dwóch form. Nie są wyspecjalizowane, ale pod względem parametrów nadają się do pieczenia chleba (ważne kryteria przy wyborze takiej formy: przewodność cieplna i zdolność do wytrzymywania wysokiej temperatury). Z tego powodu formy silikonowe nie są odpowiednie. Ciasto w formach należy przykryć pokrywkami, jeśli są dostępne i ściśle przylegają , jeśli nie-dokręć wierzch folią spożywczą i pozostaw na około 3 godziny

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dzisiaj ciasto rosło mi przez 3,5 godziny. W tym czasie wzrosła 2,5-3 razy. Bądź ostrożny! Jeśli ciasto żytnie na zakwasie zmieni się, może spaść, a wtedy chleb okaże się bez smaku i płaski. Wskazówka: przez pierwsze dwie godziny można zapomnieć o teście, ale po dwugodzinnej próbie sprawdzaj jego stan co najmniej raz na pół godziny, aż będziesz pewien, że wystarczająco się podniósł.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ustaw tryb piekarnika na ciepło górne/dolne, ustaw temperaturę na 240 stopni i pozwól mu się rozgrzać przez 15 minut. Następnie włóż Formy do piekarnika i piecz chleb najpierw w 240 stopniach przez 10 minut, a następnie 40-45 minut w 200 stopniach. Jeśli masz dwie formy, po 20 minutach zamień je, aby uzyskać równomierne pieczenie. Wskazany czas jest przybliżony, skup się na cechach piekarnika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostrożnie wyjmij gotowy chleb z formy, wyjmij papier do pieczenia i pozwól mu leżeć owinięty ręcznikiem (możesz położyć matę silikonową na wierzchu, aby uzyskać efekt pary). Skórka w każdym razie będzie chrupiąca, ale po tak prostej procedurze stanie się bardziej delikatna. Ciesz się!

jak gotować i przechowywać "wieczny zakwas" można zobaczyć w opisie do tego przepisu

chleb z mąki żytniej według tego przepisu jest moim ulubionym. Zawsze się okazuje, wybacza małe wady i jest niezmiennie dobry. Smak takiego chleba jest tradycyjny, bogaty w żyto. Nie mam wysokiej formy, więc wychodzą dwa niskie "bochenki". Uważam to za wadę estetyczną, ale poza tym-smak, aromat, wilgotna, ale nie rozmoczona konsystencja, zdolność do długotrwałego nieświeżenia i nigdy nie pleśnienia - jest idealna. Lub bardzo blisko tego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal / 100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g
  • Słodzik - 20   kcal/100g

Podobne przepisy