skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Charlotte na mleku z jabłkami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Odmiana jabłek może być dowolna według Twojego gustu. Jeśli wolisz bardziej kwaśne odmiany, Antonovka lub Bogatyr są dla ciebie odpowiednie - z reguły są to zielone jabłka. Jeśli lubisz słodsze, weź jabłka czerwonych odmian. Weź mąkę najwyższej lub pierwszej klasy. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Wlej mleko do odpowiedniej wielkości miski. Wbij jajka do mleka. Mleko może mieć dowolny procent tłuszczu, według Twojego gustu, odpowiednie jest również mleko roślinne. Lekko ubij mieszankę mleczno-jajeczną trzepaczką lub widelcem.
Krok 3:
Wlej olej roślinny do mieszanki jajeczno-mlecznej. Użyj dowolnego oleju, bez wyraźnego zapachu, rafinowanego.
Krok 4:
Dodaj cukier do mieszanki. Aby uzyskać smak, możesz dodać do zwykłego cukru torebkę cukru waniliowego lub szczyptę waniliny. Ponadto, jeśli wolisz pikantne i aromatyczne wypieki, odpowiedni będzie mielony cynamon i imbir-dodaj szczyptę tych przypraw .
Krok 5:
Teraz czas na mąkę z proszkiem do pieczenia. Do pieczenia polecam zawsze przesiewać mąkę - podczas tego procesu jest nasycona tlenem, a gotowe wypieki są bardziej przewiewne. Dlatego nie bądź leniwy i użyj sita. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 6:
Konsystencja ciasta powinna być wystarczająco płynna, jak niskotłuszczowa śmietana. Nie wkładaj całej mąki na raz. Dobrze wymieszaj ciasto, aby nie było grudek. Aby nie pomylić się z ilością mąki, przesiej najpierw 2/3 mąki, mieszając ją z całym proszkiem do pieczenia, dodaj do ciasta i dostosuj resztę mąki w górę lub w dół, w zależności od konsystencji.
Krok 7:
Dobrze umyj jabłka. To zależy od ciebie, czy obierasz jabłka, czy nie. Usuń strąk nasion z jabłek i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 8:
Dodaj pokrojone jabłka do ciasta i wymieszaj.
Krok 9:
Przygotuj żaroodporną formę, w której upieczesz ciasto. Jeśli masz formę, do której wypieki mają tendencję do przyklejania się, posmaruj ją odrobiną oleju roślinnego. Lubię piec taką Charlotte w niskiej, szerokiej formie - więc lepiej piecze się w środku. Ułóż ciasto z jabłkami. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut, ale skup się na piekarniku. Środek ciasta powinien stać się dość gęsty
Krok 10:
Przygotuj wypełnienie: można to zrobić lub nie, do woli. Jeśli pieczesz ciasto bez nalewania, po prostu dodaj około 10 minut do czasu pieczenia w kroku 9 i zagotuj. Aby wlać jajko do osobnej miski, dodaj cukier.
Krok 11:
Roztop masło, ostudź do ciepłego (aby jajko się nie zsiadło), dodaj stopione masło do pojemnika z jajkiem.
Krok 12:
Dobrze wymieszaj nadzienie, aż cukier się rozpuści.
Krok 13:
Wyjmij prawie gotowe ciasto z piekarnika, polej je mieszanką jajeczno-maślaną i piecz przez około 10 minut dłużej w temperaturze 180-200 stopni.
Krok 14:
Gotowe ciasto odstaw na około 10 minut w temperaturze pokojowej, a następnie wyjmij z formy. Ciasto można podawać na ciepło i schłodzone: dzięki temu lepiej się kroi i zachowuje swój kształt. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal / 100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g