Charlotte na mleku z jabłkami

pyszne i aromatyczne, proste i szybkie, na co dzień! Charlotte w mleku gotuje się w 15 minut, piekarnik piecze ją przez resztę czasu. Wyjątkowe wypieki - ma mało ciasta i dużo jabłek! Jest bardzo delikatny i niezwykle aromatyczny, nadaje się na ciepłą rodzinną herbatę. Przygotuje go każdy początkujący!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 66 % 21 g
172 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Charlotte na mleku z jabłkami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Odmiana jabłek może być dowolna według Twojego gustu. Jeśli wolisz bardziej kwaśne odmiany, Antonovka lub Bogatyr są dla ciebie odpowiednie - z reguły są to zielone jabłka. Jeśli lubisz słodsze, weź jabłka czerwonych odmian. Weź mąkę najwyższej lub pierwszej klasy. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do odpowiedniej wielkości miski. Wbij jajka do mleka. Mleko może mieć dowolny procent tłuszczu, według Twojego gustu, odpowiednie jest również mleko roślinne. Lekko ubij mieszankę mleczno-jajeczną trzepaczką lub widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny do mieszanki jajeczno-mlecznej. Użyj dowolnego oleju, bez wyraźnego zapachu, rafinowanego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier do mieszanki. Aby uzyskać smak, możesz dodać do zwykłego cukru torebkę cukru waniliowego lub szczyptę waniliny. Ponadto, jeśli wolisz pikantne i aromatyczne wypieki, odpowiedni będzie mielony cynamon i imbir-dodaj szczyptę tych przypraw .

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz czas na mąkę z proszkiem do pieczenia. Do pieczenia polecam zawsze przesiewać mąkę - podczas tego procesu jest nasycona tlenem, a gotowe wypieki są bardziej przewiewne. Dlatego nie bądź leniwy i użyj sita. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Konsystencja ciasta powinna być wystarczająco płynna, jak niskotłuszczowa śmietana. Nie wkładaj całej mąki na raz. Dobrze wymieszaj ciasto, aby nie było grudek. Aby nie pomylić się z ilością mąki, przesiej najpierw 2/3 mąki, mieszając ją z całym proszkiem do pieczenia, dodaj do ciasta i dostosuj resztę mąki w górę lub w dół, w zależności od konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze umyj jabłka. To zależy od ciebie, czy obierasz jabłka, czy nie. Usuń strąk nasion z jabłek i pokrój w cienkie plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pokrojone jabłka do ciasta i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj żaroodporną formę, w której upieczesz ciasto. Jeśli masz formę, do której wypieki mają tendencję do przyklejania się, posmaruj ją odrobiną oleju roślinnego. Lubię piec taką Charlotte w niskiej, szerokiej formie - więc lepiej piecze się w środku. Ułóż ciasto z jabłkami. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut, ale skup się na piekarniku. Środek ciasta powinien stać się dość gęsty

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj wypełnienie: można to zrobić lub nie, do woli. Jeśli pieczesz ciasto bez nalewania, po prostu dodaj około 10 minut do czasu pieczenia w kroku 9 i zagotuj. Aby wlać jajko do osobnej miski, dodaj cukier.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Roztop masło, ostudź do ciepłego (aby jajko się nie zsiadło), dodaj stopione masło do pojemnika z jajkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj nadzienie, aż cukier się rozpuści.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij prawie gotowe ciasto z piekarnika, polej je mieszanką jajeczno-maślaną i piecz przez około 10 minut dłużej w temperaturze 180-200 stopni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe ciasto odstaw na około 10 minut w temperaturze pokojowej, a następnie wyjmij z formy. Ciasto można podawać na ciepło i schłodzone: dzięki temu lepiej się kroi i zachowuje swój kształt. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal / 100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal / 100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy