skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto pita z serem w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Najważniejsze jest, aby wybrać dobrej jakości ormiański chleb pita-powinien być cienki i prawie przezroczysty i ładnie pachnieć. Wysokiej jakości chleb pita nie psuje się przez długi czas i pozostaje świeży, jeśli przechowujesz go w lodówce, więc ostatnio zawsze mam chleb pita w magazynie - możesz zrobić z niego wiele szybkich potraw, w tym to ciasto.
Krok 2:
Trzy twarde sery na grubej tarce - każdy rodzaj twardego sera, który jest dostępny, będzie dla nas odpowiedni: rosyjski, holenderski, kremowy, Poshekhon, maazdam itp.
Krok 3:
Miękki ser twarogowy ugniatamy widelcem. Ponownie odmiana sera nie jest tutaj ważna-możesz użyć fety, sera feta, sera Adyghe lub niezbyt miękkiego suluguni, nawet zwykły twarożek jest idealny - będzie również bardzo, bardzo smaczny. Zasadniczo możesz wziąć tylko jeden rodzaj sera lub odwrotnie, wymieszać 3-4 odmiany. Po połączeniu kilku odmian sera okazuje się znacznie ciekawszy i smaczniejszy.
Krok 4:
Delikatnie wymieszaj oba rodzaje sera - a nasze nadzienie do ciasta jest gotowe.
Krok 5:
Połóż połowę nadzienia na chlebie pita. Mam chleb pita bardzo duży-w opakowaniu jest ich 2, ale są mniejsze chleb pita po 3 w opakowaniu, a następnie podziel nadzienie zgodnie z ilością chleba pita.
Krok 6:
Delikatnie przekręć w rolkę, aby nasz chleb pita się nie rozerwał. Ale jeśli nawet się rozerwie, to nie jest straszne, nie wpłynie to w żaden sposób na wygląd ciasta.
Krok 7:
Rozłóż w formie ślimaka. Zawsze używam papieru do pieczenia, którego nie smaruję olejem roślinnym - jeśli papier jest wysokiej jakości i gęsty, nic się do niego nie przyklei.
Krok 8:
Na drugim chlebie pita rozłóż pozostałe nadzienie i przekręć w podobny sposób jak pierwszy chleb pita. Właśnie wypełniłem formularz dwoma chlebami pita.
Krok 9:
Masło topi się w dowolny dogodny sposób - w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 10:
Ciasto skropić roztopionym masłem.
Krok 11:
Lekko ubij jajka widelcem lub trzepaczką - nie za bardzo, aby tylko zakłócić strukturę jajka.
Krok 12:
Dodaj mleko i wymieszaj.
Krok 13:
Wypełnij ciasto powstałą mieszanką jajek i mleka, a na wierzch posyp sezamem i lnem, możesz wybrać jedną rzecz lub wcale nie Posypać - to kwestia gustu.
Krok 14:
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30-40 minut, nasze ciasto powinno się zrumienić i związać.
Krok 15:
Pachnące chrupiące na wierzchu i miękkie ciasto w środku z pewnością spodoba się Twoim bliskim.
Krok 16:
I tak wygląda w przekroju. Smacznego!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g