ciasto pita z serem w piekarniku

goście na wyciągnięcie ręki? To ciasto to Twój ratunek. Dania z chleba pita w mojej rodzinie są bardzo lubiane - po pierwsze cienki ormiański chleb pita bez drożdży i nie szkodzi sylwetce, po drugie można z niego przygotować wiele szybkich i smacznych dań w pośpiechu, co jest po prostu niezbędne w dużej rodzinie. To ciasto jest przygotowywane w ciągu kilku minut i okazuje się bardzo satysfakcjonujące i aromatyczne, a nawet kawałek wystarczy, aby zaspokoić głód. Smak bardzo przypomina achmę, tylko gotuje się kilka razy szybciej,co nie może pomóc. Pyszne z kubkiem ciepłego mleka lub słodką herbatą
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 52 % 23 g
węglowodany 18 % 8 g
288 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto pita z serem w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Najważniejsze jest, aby wybrać dobrej jakości ormiański chleb pita-powinien być cienki i prawie przezroczysty i ładnie pachnieć. Wysokiej jakości chleb pita nie psuje się przez długi czas i pozostaje świeży, jeśli przechowujesz go w lodówce, więc ostatnio zawsze mam chleb pita w magazynie - możesz zrobić z niego wiele szybkich potraw, w tym to ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Trzy twarde sery na grubej tarce - każdy rodzaj twardego sera, który jest dostępny, będzie dla nas odpowiedni: rosyjski, holenderski, kremowy, Poshekhon, maazdam itp.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Miękki ser twarogowy ugniatamy widelcem. Ponownie odmiana sera nie jest tutaj ważna-możesz użyć fety, sera feta, sera Adyghe lub niezbyt miękkiego suluguni, nawet zwykły twarożek jest idealny - będzie również bardzo, bardzo smaczny. Zasadniczo możesz wziąć tylko jeden rodzaj sera lub odwrotnie, wymieszać 3-4 odmiany. Po połączeniu kilku odmian sera okazuje się znacznie ciekawszy i smaczniejszy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie wymieszaj oba rodzaje sera - a nasze nadzienie do ciasta jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż połowę nadzienia na chlebie pita. Mam chleb pita bardzo duży-w opakowaniu jest ich 2, ale są mniejsze chleb pita po 3 w opakowaniu, a następnie podziel nadzienie zgodnie z ilością chleba pita.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie przekręć w rolkę, aby nasz chleb pita się nie rozerwał. Ale jeśli nawet się rozerwie, to nie jest straszne, nie wpłynie to w żaden sposób na wygląd ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż w formie ślimaka. Zawsze używam papieru do pieczenia, którego nie smaruję olejem roślinnym - jeśli papier jest wysokiej jakości i gęsty, nic się do niego nie przyklei.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na drugim chlebie pita rozłóż pozostałe nadzienie i przekręć w podobny sposób jak pierwszy chleb pita. Właśnie wypełniłem formularz dwoma chlebami pita.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Masło topi się w dowolny dogodny sposób - w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto skropić roztopionym masłem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Lekko ubij jajka widelcem lub trzepaczką - nie za bardzo, aby tylko zakłócić strukturę jajka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj mleko i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wypełnij ciasto powstałą mieszanką jajek i mleka, a na wierzch posyp sezamem i lnem, możesz wybrać jedną rzecz lub wcale nie Posypać - to kwestia gustu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30-40 minut, nasze ciasto powinno się zrumienić i związać.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pachnące chrupiące na wierzchu i miękkie ciasto w środku z pewnością spodoba się Twoim bliskim.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I tak wygląda w przekroju. Smacznego!

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy