skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Możesz wziąć dowolny sok: świeżo wyciśnięty lub zapakowany, ale powinien to być słodki sok. Ale jabłka nadają się odwrotnie niż odmiany kwaśne. Takich jak Granny Smith, Bohater. Mam doskonale zachowaną zeszłoroczną Antonovkę - jest idealna do szarlotek. Mąka pszenna jest najwyższej jakości, ale jeśli lubisz zdrowsze wypieki, zastąp ją mąką pełnoziarnistą. Olej roślinny: od rzepaku do słonecznika
Krok 2:
Połącz wszystkie luźne składniki. Zdecydowanie polecam przesiewanie mąki. Dzięki temu procesowi pieczenie jest lżejsze i bardziej przewiewne. Z przypraw mam tylko cynamon i wanilię. Jeśli lubisz aromatyczne i pikantne potrawy, możesz dodać inne smaki. Do pieczenia z jabłkami idealnie nadają się mielone goździki, imbir, gałka muszkatołowa.
Krok 3:
Połącz sok z olejem, dodaj suche składniki.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj. Ciasto jest dość płynne.
Krok 5:
Umyj jabłka, usuń strąk nasienny i pokrój w cienkie plasterki. Jabłka można obrać lub użyć razem ze skórką.
Krok 6:
Dodaj jabłka do ciasta, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby jabłka wchłonęły część ciasta.
Krok 7:
Nasmaruj żaroodporne naczynie do pieczenia ciasta olejem roślinnym. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Aby jabłka się nie przypaliły, możesz przykryć ciasto folią na wierzchu.
Krok 8:
Podczas pieczenia ciasta połącz masło i cukier, aby uzyskać karmelową skórkę i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Krok 9:
Wlej powstały syrop na gorące ciasto i wyślij ponownie do piekarnika na 10-15 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.
Krok 10:
Radzę schłodzić ciasto przed podaniem. Chociaż jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
w dni postu też chcesz zafundować sobie słodycze - a to ciasto to świetne rozwiązanie.
aby uzyskać bardziej interesujący i niezwykły smak, do jabłek można dodać garść mrożonych borówek brusznicowych, a do syropu na chrupiącą skórkę - posiekane orzechy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g