chude ciasto z jabłkami w piekarniku

Chuda szarlotka na rodzinne przyjęcie herbaciane! Chuda szarlotka z najprostszych potraw jest idealna na rodzinne przyjęcie herbaciane. Ciasto jest bardzo smaczne i aromatyczne: dużo jabłek i mało ciasta. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 62 % 26 g
229 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Możesz wziąć dowolny sok: świeżo wyciśnięty lub zapakowany, ale powinien to być słodki sok. Ale jabłka nadają się odwrotnie niż odmiany kwaśne. Takich jak Granny Smith, Bohater. Mam doskonale zachowaną zeszłoroczną Antonovkę - jest idealna do szarlotek. Mąka pszenna jest najwyższej jakości, ale jeśli lubisz zdrowsze wypieki, zastąp ją mąką pełnoziarnistą. Olej roślinny: od rzepaku do słonecznika

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz wszystkie luźne składniki. Zdecydowanie polecam przesiewanie mąki. Dzięki temu procesowi pieczenie jest lżejsze i bardziej przewiewne. Z przypraw mam tylko cynamon i wanilię. Jeśli lubisz aromatyczne i pikantne potrawy, możesz dodać inne smaki. Do pieczenia z jabłkami idealnie nadają się mielone goździki, imbir, gałka muszkatołowa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz sok z olejem, dodaj suche składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj. Ciasto jest dość płynne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj jabłka, usuń strąk nasienny i pokrój w cienkie plasterki. Jabłka można obrać lub użyć razem ze skórką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jabłka do ciasta, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby jabłka wchłonęły część ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj żaroodporne naczynie do pieczenia ciasta olejem roślinnym. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Aby jabłka się nie przypaliły, możesz przykryć ciasto folią na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia ciasta połącz masło i cukier, aby uzyskać karmelową skórkę i mieszaj, aż cukier się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej powstały syrop na gorące ciasto i wyślij ponownie do piekarnika na 10-15 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Radzę schłodzić ciasto przed podaniem. Chociaż jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

w dni postu też chcesz zafundować sobie słodycze - a to ciasto to świetne rozwiązanie.
aby uzyskać bardziej interesujący i niezwykły smak, do jabłek można dodać garść mrożonych borówek brusznicowych, a do syropu na chrupiącą skórkę - posiekane orzechy.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy