Sum pieczony w piekarniku

Sum pieczony w piekarniku-szybki i łatwy! Sum pieczony w piekarniku, przygotowany według tego przepisu, okazuje się delikatny i soczysty, w lekkim sosie śmietanowym. Danie jest przygotowywane bardzo prosto i łatwo, z najtańszych produktów. Możesz upiec każdą rybę zgodnie z tym przepisem, nie tylko suma!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 14 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Suma w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Ryby najlepiej przyjmować schłodzone, świeżo złowione. Nie trzeba brać całej ryby: mogą to być zarówno steki z suma, jak i gotowy filet z suma. Z cytryny potrzebujemy tylko soku, więc możesz wziąć gotowy sok z cytryny. Jeśli wyciśniesz sok z cytryny, najpierw go sparz - w ten sposób cytryna da więcej soku. Olej może być dowolnym olejem roślinnym, a najlepiej solą morską.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    U ryby usuń głowę i ogon, pokrój w steki lub pokrój filety. Sum-ryba nie jest koścista, więc filet z reguły nie zawiera Kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj żaroodporną formę, w której upieksz rybę olejem roślinnym. Olej może być zarówno oliwkowy, jak i zwykły słonecznikowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż filety rybne lub steki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól ryb. Teraz możesz dodać swoje ulubione przyprawy i przyprawy. Ziele angielskie, koperek i bazylia są idealne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Skrop rybę sokiem z cytryny. Sum-ryba nie jest bardzo & quot; pachnąca & quot;, ale sok z cytryny usunie nadmiar rybnego zapachu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Skrop rybę kwaśną śmietaną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut. Jeśli chcesz uzyskać więcej "rumianych" ryb, po prostu włóż formę do piekarnika i przygotuj. Jeśli interesuje Cię opcja duszenia ryb, przykryj naczynie do pieczenia folią i ugotuj rybę w zamkniętym naczyniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj taką rybę ze świeżymi warzywami i sałatkami warzywnymi. Smacznego!

Sum to jedna z tych rzadkich ryb, które nie mają łusek, co oznacza, że nie trzeba ich obierać, co ułatwia ich przygotowanie.
istnieje przekonanie, że Sum żywi się padliną, ale tak naprawdę nie jest. W rzeczywistości pokarmem suma są małe skorupiaki, narybek i owady wodne.
podawaj pieczonego suma z dodatkiem ziemniaków i ryżu. Lub z lekkimi sałatkami warzywnymi lub po prostu z sezonowymi warzywami i świeżymi aromatycznymi ziołami.
smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sum gotowany - 196   kcal/100g
  • Sum - 121   kcal/100g
  • Sum świeży - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy