rogaliki z domowego ciasta drożdżowego

piękne, bujne, przepyszne, najsmaczniejsze! Rogaliki z domowego francuskiego ciasta drożdżowego wykonane według tego przepisu są bardzo miękkie, z chrupiącą skórką i słodkim nadzieniem w środku. Ciasto jest przygotowywane w nietypowy sposób, jest znacznie prostsze i lżejsze niż klasyczne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 67 % 38 g
287 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rogaliki z domowego ciasta drożdżowego? Przygotuj jedzenie. Masło wybierz najlepszą jakość zgodną z GOST. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł. Dżem, gęsty dżem, czekolada, gotowane mleko skondensowane są dobre jako nadzienie. Mam skondensowane mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę, wlej do niej gorącą wodę (nie wrzącą wodę) i zimne mleko. Dotknij płynu palcem, powinien być przyjemnie ciepły. Jeśli mieszanina jest jeszcze gorąca, poczekaj chwilę, aż ostygnie. Jeśli jest zimno, dodaj trochę gorącej wody. Wszystko to ma na celu umożliwienie aktywacji drożdży, które rozpuszczą się w cieczy, zamiast śmierci lub przebudzenia. Przeczytaj więcej o drożdżach pod linkiem na końcu przepisu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj drożdże i cukier do miski, wymieszaj. Przykryj miskę ręcznikiem i odstaw na 15 minut. W tym czasie drożdże staną się aktywne i wzniosą się ponad powierzchnię kapelusza. Jeśli tak się nie stanie, będziesz musiał wziąć inne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej jedną trzecią mąki do miski. Wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj kolejną trzecią razem z nią sól. Ponownie wymieszaj ciasto. Dodaj ostatnią trzecią część. Trzepaczka będzie już mocno przeszkadzać, weź łyżkę. A potem ugniataj rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno stać się dość gęste, dostosuj jego konsystencję mąką. Może nie jest cała jak moja, albo będziesz musiał ją dodać więcej. Włóż 30 gramów miękkiego masła do ciasta. Wtrąccie go. I na koniec zagnieść ciasto. Na początku będzie bardzo lepki, ale stopniowo zacznie odchodzić od ścian. Ugniatanie zajmie dużo czasu, 7-10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiedy to się stanie, Zbierz ciasto w kulkę. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu, aby podnieść się na 1,5-2 godziny. zawsze wkładam ciasto do wyłączonego zimnego piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Obmyj go. Ciasto jest bardzo miękkie, giętkie i całkowicie nieprzywierające.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel ciasto na 8-10 równych części, zwiń z każdej kulki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rzuć każdą kulkę w cienkie kółko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy wszystkie kulki zostaną zwinięte, zacznij formować ciasto francuskie. Weź jedno kółko i posmaruj je odrobiną masła. Warstwa powinna być bardzo cienka i jednolita. Posmarowałem łyżeczką, możesz to zrobić za pomocą pędzla. Przykryj natłuszczoną tortillę drugą, posmaruj ją w podobny sposób. I tak wszystkie tortille.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostatni, Górny, nie trzeba smarować. Okazuje się, że jest to stos nasmarowanych ciast.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Weź wałek do ciasta i zwiń powstały przedmiot w cienką warstwę. Im cieńszy, tym lepiej. Nie miałem wystarczającej wielkości stołu, aby warstwa była bardzo cienka, a rogaliki wyszły małe i pulchne, co w żaden sposób nie wpłynęło na ich smak. Aby zapobiec przywieraniu ciasta do stołu lub wałka do ciasta, posyp je mąką. Podczas toczenia możesz obrócić warstwę na różne strony.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wytnij powstały okrąg na 16 segmentów.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Uformuj rogaliki. Wykonaj nacięcie u podstawy, włóż nadzienie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I przekręć rolkę do środka.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż na nim rogaliki, lekko wyginając je w kształt półksiężyca.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Umieść rogaliki w pewnej odległości od siebie, ponieważ będą rosły podczas pieczenia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Żółtko wstrząsnąć łyżką mleka. Posmaruj rogaliki tą mieszanką na wierzchu. Wygodnie jest to zrobić za pomocą pędzla do gotowania.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozgrzej piekarnik do 210°C. Włóż do niego rogaliki, piecz przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz je przez kolejne 15-20 minut, aż będą rumiane. Czasy pieczenia mogą się różnić w zależności od piekarnika. Skoncentruj się na wyglądzie rogalików.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotowe rogaliki wyjmij i ostudź. Podawaj z kawą, herbatą lub mlekiem.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal / 100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal / 100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy