pierś z indyka pieczona w piekarniku w folii soczysta

soczysta i zdrowa pierś z indyka w piekarniku jest szybka i łatwa! Spróbuj! Filet z indyka jest gęsty i suchy, więc każda gospodyni domowa, która zamierza upiec takie mięso w piekarniku, natychmiast staje przed zadaniem uczynienia go tak soczystym, jak to tylko możliwe. W takich przypadkach pomoże dobra marynata i pieczenie w folii.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 88 % 15 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 6 % 1 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby upiec soczysty filet z indyka w folii, przygotuj niezbędne składniki. Weź grubszy kefir. Im grubszy kefir, tym bardziej miękkie będzie mięso. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól i pieprz. Rozważ to, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety opłucz i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Ostrym, wąskim nożem wykonaj nacięcia na całym obwodzie mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir do miski, w której marynujesz indyka. Dodaj sok z cytryny i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż filety z indyka do miski z marynatą, aby marynata całkowicie przykryła mięso. Pozostaw indyka do marynowania na 1-1, 5 godziny w temperaturze pokojowej, jeśli dłużej – włóż mięso do lodówki. Im dłużej mięso jest marynowane,tym delikatniejsze będzie w końcu. Jeśli to możliwe, zostaw filety w lodówce na noc.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij filet z indyka z marynaty i przenieś na podwójny arkusz folii.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie zawiń mięso w folię, aby sok nie wyciekł podczas pieczenia i przełóż na blachę do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz pierś w piekarniku nagrzanym do 200°C w trybie "góra + dół + konwekcja" przez około 40 minut. Następnie rozwiń folię, posmaruj mięso pozostałą marynatą i wróć do piekarnika. Piec do złotego koloru przez około 25 minut, od czasu do czasu smarując mięso sokiem z dna formy. Dokładny czas pieczenia i temperaturę określają cechy piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotową pierś z indyka na talerz, pokrój w porcje i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy