skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby upiec soczysty filet z indyka w folii, przygotuj niezbędne składniki. Weź grubszy kefir. Im grubszy kefir, tym bardziej miękkie będzie mięso. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól i pieprz. Rozważ to, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.
Krok 2:
Filety opłucz i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Ostrym, wąskim nożem wykonaj nacięcia na całym obwodzie mięsa.
Krok 3:
Wlej kefir do miski, w której marynujesz indyka. Dodaj sok z cytryny i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Włóż filety z indyka do miski z marynatą, aby marynata całkowicie przykryła mięso. Pozostaw indyka do marynowania na 1-1, 5 godziny w temperaturze pokojowej, jeśli dłużej – włóż mięso do lodówki. Im dłużej mięso jest marynowane,tym delikatniejsze będzie w końcu. Jeśli to możliwe, zostaw filety w lodówce na noc.
Krok 5:
Wyjmij filet z indyka z marynaty i przenieś na podwójny arkusz folii.
Krok 6:
Dokładnie zawiń mięso w folię, aby sok nie wyciekł podczas pieczenia i przełóż na blachę do pieczenia.
Krok 7:
Piecz pierś w piekarniku nagrzanym do 200°C w trybie "góra + dół + konwekcja" przez około 40 minut. Następnie rozwiń folię, posmaruj mięso pozostałą marynatą i wróć do piekarnika. Piec do złotego koloru przez około 25 minut, od czasu do czasu smarując mięso sokiem z dna formy. Dokładny czas pieczenia i temperaturę określają cechy piekarnika.
Krok 8:
Przenieś gotową pierś z indyka na talerz, pokrój w porcje i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g