skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec całą flądrę w piekarniku? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Jeśli masz mrożoną rybę, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie się rozmrozi.
Krok 2:
Przygotuj marynatę. Wlej sos sojowy, olej roślinny i sok ze świeżo wyciśniętej cytryny (około 1 łyżeczki) do głębokiego małego pojemnika. Obierz czosnek, przepuść przez prasę czosnkową lub posiekaj ręcznie tak drobno, jak to możliwe. Wymieszaj wszystkie płynne składniki i czosnek. Do marynaty można dodać ulubione suche przyprawy do smaku, w przepisie zastosowano szczyptę suchych ziół prowansalskich. Oddziel jedną łyżeczkę marynaty i odstaw na bok.
Krok 3:
Wypatrosz flądrę i dobrze umyj. Następnie istnieją dwie opcje gotowania ryb. Po pierwsze: usuń głowę, płetwy i odetnij skórę. Po drugie: obierz rybę z łusek po obu stronach, usuń skrzela i upiecz w tej formie. Bardziej podoba mi się druga opcja, więc częściej pieczę całą tuszę obraną z łusek.
Krok 4:
Wykonaj kilka płytkich nacięć na flądrze, aby marynata maksymalnie nasyciła aromaty mięsa rybnego. Za pomocą silikonowego pędzla nałóż marynatę na flądrę.
Krok 5:
Zrób to samo po drugiej stronie.
Krok 6:
Pozostaw w ten sposób na 10-15 minut, aby flądra się marynowała.
Krok 7:
Połóż tuszę na blasze do pieczenia, uprzednio nasmarowanej olejem roślinnym lub pokrytej papierem do pieczenia. Jeśli masz pod ręką warzywa, polecam również wysłać je w niewielkiej ilości do flądry. Pieczone warzywa doskonale uzupełniają ryby.
Krok 8:
Warzywa posypać przyprawami, lekko posolić i skropić oliwą lub olejem roślinnym. Użyłam pomidorów koktajlowych i nieobranych szczypiorków. Idealne są zielone szparagi, mała papryka, kawałki cukinii i tak dalej.
Krok 9:
Piecz rybę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Pamiętaj, że czas i temperatura mogą się różnić od tej podanej w przepisie, zależy to od możliwości twojego piekarnika. Wyjmij gotową flądrę z piekarnika, zalej marynatą, którą zostawiłeś i posyp drobno posiekanymi ziołami na wierzchu. Gotowe!
flądrę można upiec bez warzyw, a do gotowego dania podawać świeże pomidory, paprykę itp.
ryba jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Flądra wędzona na gorąco - 192 kcal/100g
- Flądra gotowana - 103 kcal/100g
- Flądra świeża - 83 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g