pieczona flądra w piekarniku w całości

niezrównanie smaczne, zdrowe, proste, wakacje każdego dnia! Pieczona flądra w piekarniku jest bardzo delikatna i smaczna. To idealne danie na lunch lub kolację. Taka ryba ozdobi każdy świąteczny stół. Możesz upiec go z warzywami i bez, w razie potrzeby zastępując zestaw przypraw i przypraw.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 14 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 17 % 4 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec całą flądrę w piekarniku? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Jeśli masz mrożoną rybę, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie się rozmrozi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę. Wlej sos sojowy, olej roślinny i sok ze świeżo wyciśniętej cytryny (około 1 łyżeczki) do głębokiego małego pojemnika. Obierz czosnek, przepuść przez prasę czosnkową lub posiekaj ręcznie tak drobno, jak to możliwe. Wymieszaj wszystkie płynne składniki i czosnek. Do marynaty można dodać ulubione suche przyprawy do smaku, w przepisie zastosowano szczyptę suchych ziół prowansalskich. Oddziel jedną łyżeczkę marynaty i odstaw na bok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wypatrosz flądrę i dobrze umyj. Następnie istnieją dwie opcje gotowania ryb. Po pierwsze: usuń głowę, płetwy i odetnij skórę. Po drugie: obierz rybę z łusek po obu stronach, usuń skrzela i upiecz w tej formie. Bardziej podoba mi się druga opcja, więc częściej pieczę całą tuszę obraną z łusek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wykonaj kilka płytkich nacięć na flądrze, aby marynata maksymalnie nasyciła aromaty mięsa rybnego. Za pomocą silikonowego pędzla nałóż marynatę na flądrę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób to samo po drugiej stronie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw w ten sposób na 10-15 minut, aby flądra się marynowała.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż tuszę na blasze do pieczenia, uprzednio nasmarowanej olejem roślinnym lub pokrytej papierem do pieczenia. Jeśli masz pod ręką warzywa, polecam również wysłać je w niewielkiej ilości do flądry. Pieczone warzywa doskonale uzupełniają ryby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Warzywa posypać przyprawami, lekko posolić i skropić oliwą lub olejem roślinnym. Użyłam pomidorów koktajlowych i nieobranych szczypiorków. Idealne są zielone szparagi, mała papryka, kawałki cukinii i tak dalej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz rybę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Pamiętaj, że czas i temperatura mogą się różnić od tej podanej w przepisie, zależy to od możliwości twojego piekarnika. Wyjmij gotową flądrę z piekarnika, zalej marynatą, którą zostawiłeś i posyp drobno posiekanymi ziołami na wierzchu. Gotowe!

flądrę można upiec bez warzyw, a do gotowego dania podawać świeże pomidory, paprykę itp. 

ryba jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Flądra wędzona na gorąco - 192   kcal/100g
  • Flądra gotowana - 103   kcal/100g
  • Flądra świeża - 83   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy