skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kalafior w piekarniku z jajkiem i serem? Przygotuj składniki do tego dania. Umyj świeży kalafior pod bieżącą wodą i rozłóż na kwiatostany. Można również użyć zamrożonego. Co więcej, nawet nie rozmrażając go wcześniej. Każdy półstały lub twardy ser będzie pasował do Twojego gustu. Jaja kategorii C0.
Krok 2:
Wlej półtora litra przefiltrowanej wody do rondla i zagotuj na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj kwas cytrynowy. Uważa się, że jest to konieczne, aby kapusta nie zmieniła koloru podczas procesu obróbki cieplnej. Ale szczerze mówiąc, nie zauważyłem większego efektu. Prawdopodobnie nie możesz go wcale używać.
Krok 3:
Blanszuj kapustę przez 3 minuty po ponownym zagotowaniu wody. Blanszowanie pozwoli kapuście ostatecznie nie być rozmoczonym w środku.
Krok 4:
Wrzuć kapustę do durszlaka i pozwól, aby nadmiar wody spłynął.
Krok 5:
W osobnej misce ubij jaja kurze, sól i pieprz do smaku.
Krok 6:
Trzepaczką ubij jajka, aż żółtko i białko połączą się. Włącz piekarnik rozgrzać do 180 ⁰C.
Krok 7:
Naczynie do pieczenia posmaruj masłem i równomiernie rozprowadź kapustę w środku. Mam formę ceramiczną 17x9 cm, bok 4 cm.
Krok 8:
Napełnij kapustę mieszanką jajeczną, upewniając się, że mieszanina równomiernie pokrywa całą kapustę.
Krok 9:
Zetrzyj ser na grubej tarce i rozprowadź na kapuście. Będzie dużo sera, ale tak powinno być. Odgrywa główną rolę smakową w tym daniu. Piecz kapustę w piekarniku w temperaturze 180 ° C przez pół godziny lub zanim pojawi się rumiana skórka sera.
to danie szczególnie zadowoli tych, którzy lubią kalafior. Zapiekanka jest gęsta, ale przewiewna w środku dzięki jajom. Kapusta jest całkowicie miękka dzięki wstępnemu blanszowaniu.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g