kalafior w piekarniku z jajkiem i serem

Przygotuj proste i szybkie danie dla wszystkich! Kalafior w piekarniku z jajkiem i serem można podawać na obiad lub lunch lub na śniadanie. Świetna opcja na obfity i soczysty posiłek! Przygotowuje się szybko i z dostępnych składników. Więc nawet początkująca gospodyni sobie z tym poradzi.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 40 % 2 g
węglowodany 20 % 1 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kalafior w piekarniku z jajkiem i serem? Przygotuj składniki do tego dania. Umyj świeży kalafior pod bieżącą wodą i rozłóż na kwiatostany. Można również użyć zamrożonego. Co więcej, nawet nie rozmrażając go wcześniej. Każdy półstały lub twardy ser będzie pasował do Twojego gustu. Jaja kategorii C0.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej półtora litra przefiltrowanej wody do rondla i zagotuj na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj kwas cytrynowy. Uważa się, że jest to konieczne, aby kapusta nie zmieniła koloru podczas procesu obróbki cieplnej. Ale szczerze mówiąc, nie zauważyłem większego efektu. Prawdopodobnie nie możesz go wcale używać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Blanszuj kapustę przez 3 minuty po ponownym zagotowaniu wody. Blanszowanie pozwoli kapuście ostatecznie nie być rozmoczonym w środku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wrzuć kapustę do durszlaka i pozwól, aby nadmiar wody spłynął.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce ubij jaja kurze, sól i pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trzepaczką ubij jajka, aż żółtko i białko połączą się. Włącz piekarnik rozgrzać do 180 ⁰C.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Naczynie do pieczenia posmaruj masłem i równomiernie rozprowadź kapustę w środku. Mam formę ceramiczną 17x9 cm, bok 4 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij kapustę mieszanką jajeczną, upewniając się, że mieszanina równomiernie pokrywa całą kapustę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser na grubej tarce i rozprowadź na kapuście. Będzie dużo sera, ale tak powinno być. Odgrywa główną rolę smakową w tym daniu. Piecz kapustę w piekarniku w temperaturze 180 ° C przez pół godziny lub zanim pojawi się rumiana skórka sera.

to danie szczególnie zadowoli tych, którzy lubią kalafior. Zapiekanka jest gęsta, ale przewiewna w środku dzięki jajom. Kapusta jest całkowicie miękka dzięki wstępnemu blanszowaniu.

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy