skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić samsę z ciasta francuskiego w piekarniku? Ciasto można wziąć drożdżowe lub bez drożdży, należy je wcześniej wyjąć z zamrażarki ,aby miało czas na rozmrożenie (patrz instrukcje na opakowaniu). Do nadzienia odpowiednie jest dowolne ulubione mięso: wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub kurczak, indyk. Umyj mięso pod bieżącą wodą i pokrój niezbyt grubo.
Krok 2:
Przełóż mięso przez maszynkę do mięsa dwa razy, aby uzyskać maksymalną miękkość mięsa mielonego.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. W samsie tradycyjnie powinno być dużo cebuli. Jest potrzebny do soczystości.
Krok 4:
Dodaj cebulę do mielonego mięsa. Sól i pieprz do smaku. Dodaj drobno starty czosnek dla smaku.
Krok 5:
Umyj warzywa pod bieżącą wodą i wstrząśnij z nadmiaru wilgoci. Drobno posiekaj i dodaj do miski.
Krok 6:
Wymieszaj mięso mielone. Nadzienie jest gotowe! Na razie przykryj go folią spożywczą i włóż do lodówki.
Krok 7:
Mam taką warstwę drożdżowego ciasta francuskiego. Ciasto należy całkowicie rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Krok 8:
Zwinąć warstwę ciasta w ciasną rolkę i pokroić na kawałki o szerokości około trzech centymetrów. Mam trzynaście identycznych półfabrykatów.
Krok 9:
Odkurz stół mąką i umieść ciasto cięte do góry.
Krok 10:
Dociśnij półfabrykat ręką na górze, a następnie rozwałkuj wałkiem do ciasta w cienkie kółko. Dzięki tej technologii Samsa okaże się bujna i ma piękny wzór na górze.
Krok 11:
Umieść nadzienie na środku przedmiotu obrabianego (podzieliłem według liczby półfabrykatów ciasta na 13 części, jest to około łyżeczka ze zjeżdżalnią). Skoncentruj się na swoich preferencjach i rozmiarze półfabrykatów: wypełnienie nie powinno być zbyt duże, aby móc dobrze uszczypnąć krawędzie.
Krok 12:
Brzegi ciasta w kółko zwilżyć niewielką ilością wody. W ten sposób łatwiej będzie rzeźbić. I przynieś krawędzie ciasta z jednej strony do góry. Ściśnij mocno.
Krok 13:
Zrób to samo z dwoma kolejnymi szwami, tworząc trójkąt. Rzeźbienie samsy jest tutaj najbardziej pracochłonnym procesem.
Krok 14:
Ułóż placki szwami w dół na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Używam arkusza teflonowego.
Krok 15:
Posmaruj samsę żółtkiem i posyp sezamem, aby uzyskać piękno. Najpierw biały, potem czarny lub wymieszaj i natychmiast wlej. Możesz obejść się bez sezamu, ale wydaje mi się, że smakuje lepiej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny, aż Samsa się zrumieni. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na piekarniku.
wyjątkowo smaczna, obfita i puszysta Samsa wyszła mi z tego przepisu. Nadzienie jest soczyste i aromatyczne, cebula jest w pełni ugotowana. Taka gorąca Samsa jest szczególnie dobra.
smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe Francuskie - 362 kcal/100g