Samsa z ciasta francuskiego w piekarniku z mięsem mielonym

soczyste, obfite, mięsne-spodoba się każdemu bez wyjątku! Wykonanie samsy z mięsem mielonym w piekarniku dzięki gotowemu ciastu francuskiemu jest bardzo proste i szybkie, a te trójkątne ciasta z aromatycznym nadzieniem są spożywane jeszcze szybciej - z prędkością światła. Samsa jest dobra na gorąco z herbatą, jako przekąska w drodze. Polecam!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 32 % 16 g
węglowodany 48 % 24 g
283 kcal
IG: 96 / 0 / 4

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić samsę z ciasta francuskiego w piekarniku? Ciasto można wziąć drożdżowe lub bez drożdży, należy je wcześniej wyjąć z zamrażarki ,aby miało czas na rozmrożenie (patrz instrukcje na opakowaniu). Do nadzienia odpowiednie jest dowolne ulubione mięso: wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub kurczak, indyk. Umyj mięso pod bieżącą wodą i pokrój niezbyt grubo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przełóż mięso przez maszynkę do mięsa dwa razy, aby uzyskać maksymalną miękkość mięsa mielonego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. W samsie tradycyjnie powinno być dużo cebuli. Jest potrzebny do soczystości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cebulę do mielonego mięsa. Sól i pieprz do smaku. Dodaj drobno starty czosnek dla smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj warzywa pod bieżącą wodą i wstrząśnij z nadmiaru wilgoci. Drobno posiekaj i dodaj do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mięso mielone. Nadzienie jest gotowe! Na razie przykryj go folią spożywczą i włóż do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mam taką warstwę drożdżowego ciasta francuskiego. Ciasto należy całkowicie rozmrozić w temperaturze pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwinąć warstwę ciasta w ciasną rolkę i pokroić na kawałki o szerokości około trzech centymetrów. Mam trzynaście identycznych półfabrykatów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odkurz stół mąką i umieść ciasto cięte do góry.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dociśnij półfabrykat ręką na górze, a następnie rozwałkuj wałkiem do ciasta w cienkie kółko. Dzięki tej technologii Samsa okaże się bujna i ma piękny wzór na górze.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść nadzienie na środku przedmiotu obrabianego (podzieliłem według liczby półfabrykatów ciasta na 13 części, jest to około łyżeczka ze zjeżdżalnią). Skoncentruj się na swoich preferencjach i rozmiarze półfabrykatów: wypełnienie nie powinno być zbyt duże, aby móc dobrze uszczypnąć krawędzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Brzegi ciasta w kółko zwilżyć niewielką ilością wody. W ten sposób łatwiej będzie rzeźbić. I przynieś krawędzie ciasta z jednej strony do góry. Ściśnij mocno.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zrób to samo z dwoma kolejnymi szwami, tworząc trójkąt. Rzeźbienie samsy jest tutaj najbardziej pracochłonnym procesem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż placki szwami w dół na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Używam arkusza teflonowego.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj samsę żółtkiem i posyp sezamem, aby uzyskać piękno. Najpierw biały, potem czarny lub wymieszaj i natychmiast wlej. Możesz obejść się bez sezamu, ale wydaje mi się, że smakuje lepiej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny, aż Samsa się zrumieni. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na piekarniku.

wyjątkowo smaczna, obfita i puszysta Samsa wyszła mi z tego przepisu. Nadzienie jest soczyste i aromatyczne, cebula jest w pełni ugotowana. Taka gorąca Samsa jest szczególnie dobra.

smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal/100g

Podobne przepisy