kurczak z dynią w piekarniku

soczyste udka z kurczaka z jasną, słoneczną dynią. Piękno! Jesień na podwórku oznacza czas na gotowanie potraw z dyni. Pieczony kurczak z dynią to wspaniały wybór! Danie jest ekonomiczne. Przygotowanie jest szybkie i proste. W rezultacie natychmiast otrzymujesz pysznego kurczaka ze zdrową przystawką. Przepis Ci się spodoba!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 17 % 4 g
138 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Będziesz potrzebował 5-6 udek z kurczaka, połowy małej dyni, przypraw, oleju do smażenia, ziół (pietruszka lub koperek). Oprócz pieprzu i soli możesz użyć gotowych suchych przypraw do kurczaka. W takim przypadku koniecznie przeczytaj kompozycję. Jeśli jest tam sól, weź to pod uwagę podczas soli kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj świeże udka z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi. Przenieś do pojemnika. Sól, pieprz, dodaj musztardę, wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30 minut. Weź dowolną musztardę (francuską lub zwykłą) według własnych upodobań. Jeśli używasz ziarnistego, smaż nogi pod pokrywką, w przeciwnym razie ziarna na skwierczącym oleju mogą wystrzelić poza patelnię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj dynię, pokrój. Obierz nasiona i skórki. Pokrój w średniej wielkości kostkę (około 2 na 2 cm). Która dynia będzie najlepsza? Wybierz owoc o cienkiej skórce, jasnopomarańczowym, gęstym miąższu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ząbki czosnku, drobno posiekaj nożem. Umyj natkę pietruszki, osusz ręcznikami papierowymi i posiekaj. Wyjmij zimne masło z lodówki i pokrój je na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż dynię w dowolnym żaroodpornym kształcie z wysokimi bokami. Sól, pieprz do smaku, równomiernie rozłóż kawałki masła. Rozgrzej piekarnik (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) do 180 stopni. Piecz dynię, aż będzie miękka, około 20 minut. Podczas pieczenia kilka razy wymieszaj plastry warzyw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej na patelni pozostały kremowy i rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy masło się rozpuści, ułóż podudzia z kurczaka. Smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor. Ponieważ użyłem ziarnistej musztardy, przykryłem patelnię pokrywką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij formę z dyni. Ułóż smażonego kurczaka na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na podudzia posyp posiekanymi ziołami i czosnkiem. Wróć do piekarnika, aby piec jeszcze przez około 25 minut. Czas i temperatura pieczenia mogą się różnić, ponieważ każdy piekarnik jest inny. Skoncentruj się na cechach swojej techniki. Miąższ gotowego kurczaka można łatwo przebić nożem i powinien wypłynąć przezroczysty sok. Podawaj danie na gorąco. Dodatkowo możesz ugotować tłuczone ziemniaki, pieczone ziemniaki lub duszony ryż.

zgodnie z tym przepisem możesz upiec nie tylko udka z kurczaka, ale także inne części kurczaka, na przykład uda, ćwiartki.

jeśli lubisz, dodaj cebulę pokrojoną w pół pierścienia, marchewkę, paprykę, grzyby i ziemniaki pokrojone w małe kliny.

danie będzie szczególnie interesujące w smaku, jeśli włożysz gotowane na parze suszone śliwki lub suszone morele.

możesz ozdobić udka kurczaka dynią nasionami sezamu, liśćmi kędzierzawej pietruszki, ziarnami granatu.

marynowany kurczak można w razie potrzeby zamrozić. Aby to zrobić, przenieś go do hermetycznie zamkniętego pojemnika lub torby, Wyślij do zamrażarki. Rozmrażaj na dolnej półce lodówki. Pamiętaj, że nie zaleca się przechowywania żywności w zamrażarce dłużej niż 3-4 miesiące w temperaturze -18 stopni.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy