skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Będziesz potrzebował 5-6 udek z kurczaka, połowy małej dyni, przypraw, oleju do smażenia, ziół (pietruszka lub koperek). Oprócz pieprzu i soli możesz użyć gotowych suchych przypraw do kurczaka. W takim przypadku koniecznie przeczytaj kompozycję. Jeśli jest tam sól, weź to pod uwagę podczas soli kurczaka.
Krok 2:
Umyj świeże udka z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi. Przenieś do pojemnika. Sól, pieprz, dodaj musztardę, wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30 minut. Weź dowolną musztardę (francuską lub zwykłą) według własnych upodobań. Jeśli używasz ziarnistego, smaż nogi pod pokrywką, w przeciwnym razie ziarna na skwierczącym oleju mogą wystrzelić poza patelnię.
Krok 3:
Umyj dynię, pokrój. Obierz nasiona i skórki. Pokrój w średniej wielkości kostkę (około 2 na 2 cm). Która dynia będzie najlepsza? Wybierz owoc o cienkiej skórce, jasnopomarańczowym, gęstym miąższu.
Krok 4:
Obierz ząbki czosnku, drobno posiekaj nożem. Umyj natkę pietruszki, osusz ręcznikami papierowymi i posiekaj. Wyjmij zimne masło z lodówki i pokrój je na małe kawałki.
Krok 5:
Ułóż dynię w dowolnym żaroodpornym kształcie z wysokimi bokami. Sól, pieprz do smaku, równomiernie rozłóż kawałki masła. Rozgrzej piekarnik (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) do 180 stopni. Piecz dynię, aż będzie miękka, około 20 minut. Podczas pieczenia kilka razy wymieszaj plastry warzyw.
Krok 6:
Rozgrzej na patelni pozostały kremowy i rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia.
Krok 7:
Gdy masło się rozpuści, ułóż podudzia z kurczaka. Smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor. Ponieważ użyłem ziarnistej musztardy, przykryłem patelnię pokrywką.
Krok 8:
Wyjmij formę z dyni. Ułóż smażonego kurczaka na wierzchu.
Krok 9:
Na podudzia posyp posiekanymi ziołami i czosnkiem. Wróć do piekarnika, aby piec jeszcze przez około 25 minut. Czas i temperatura pieczenia mogą się różnić, ponieważ każdy piekarnik jest inny. Skoncentruj się na cechach swojej techniki. Miąższ gotowego kurczaka można łatwo przebić nożem i powinien wypłynąć przezroczysty sok. Podawaj danie na gorąco. Dodatkowo możesz ugotować tłuczone ziemniaki, pieczone ziemniaki lub duszony ryż.
zgodnie z tym przepisem możesz upiec nie tylko udka z kurczaka, ale także inne części kurczaka, na przykład uda, ćwiartki.
jeśli lubisz, dodaj cebulę pokrojoną w pół pierścienia, marchewkę, paprykę, grzyby i ziemniaki pokrojone w małe kliny.
danie będzie szczególnie interesujące w smaku, jeśli włożysz gotowane na parze suszone śliwki lub suszone morele.
możesz ozdobić udka kurczaka dynią nasionami sezamu, liśćmi kędzierzawej pietruszki, ziarnami granatu.
marynowany kurczak można w razie potrzeby zamrozić. Aby to zrobić, przenieś go do hermetycznie zamkniętego pojemnika lub torby, Wyślij do zamrażarki. Rozmrażaj na dolnej półce lodówki. Pamiętaj, że nie zaleca się przechowywania żywności w zamrażarce dłużej niż 3-4 miesiące w temperaturze -18 stopni.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g