skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić japoński biszkopt bawełniany Castella w domu? Najpierw przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Na początek przygotuj mieszankę mąki. Weź mąkę o zawartości białka nie wyższej niż 10,3 g. następnie, aby zmniejszyć gluten w mące, wyjmij 2 łyżki z miski. l mąka, a zamiast tego dodaj 2 łyżki. l skrobia kukurydziana.
Krok 3:
Przesiej powstałą mieszaninę przez sito 2-3 razy. Ma to na celu równomierne rozprowadzenie skrobi w mące.
Krok 4:
Podziel jajka na białka i żółtka w czystych i suchych miskach, uważając, aby do białek nie dostała się ani kropla żółtka. Jeśli w misce z białkami jest żółtko lub woda, białka nie wbijają się w pianę. Natychmiast włóż białka do lodówki.
Krok 5:
Wlej mleko do rondla, dodaj masło. Podgrzej wszystko na małym ogniu, aż olej się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia.
Krok 6:
I schłodzić powstałą mieszaninę do 50-60°C. lepiej sprawdzić za pomocą termometru do gotowania.
Krok 7:
Do miski z przesianą mąką wlej mieszankę mleczno-maślaną i mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 8:
W częściach dodaj żółtka, dokładnie mieszając trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach po każdej porcji. Przy dużej prędkości lepiej nie ubijać ciasta, aby uniknąć wielu dużych pęcherzyków powietrza.
Krok 9:
Powinna uzyskać jednorodną lepką mieszaninę.
Krok 10:
Białka ubij mikserem elektrycznym na stabilne szczyty, stopniowo dodając cukier. Konsystencja ubitych białek powinna być delikatna, przewiewna, ale stabilna. Nie ma potrzeby przerywania białek do bardzo gęstego stanu. Biszkopt nie będzie przewiewny.
Krok 11:
Masę białkową delikatnie w małych porcjach wymieszać szpatułką z mąką, uważając, aby nie wytrącić ciasta i wyciągnąć szpatułką do samego dna miski.
Krok 12:
Powinno być takie zwiewne, jednorodne, drobno porowate ciasto.
Krok 13:
Spód i boki naczynia do pieczenia (Ø 18-20 cm) wyłożyć pergaminem. Jeśli forma jest wykonana z grubego silikonu, nie musisz niczego wykładać. Pożądane jest, aby forma nie była dzielona, ale cała, aby woda nie dostała się do środka i nie zepsuła biszkoptu. Rozłóż ciasto i spłaszcz. Napełnij inną formę lub blachę do pieczenia o większej średnicy wodą i włóż do niej formę z ciastem, aby poziom wody wynosił około 2 cm.
Krok 14:
Piec biszkopt Castella w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 70 minut. Nie otwieraj piekarnika, w przeciwnym razie biszkopt opadnie. Konieczne jest również schłodzenie biszkoptu w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że każdy piekarnik jest inny i może potrzebować mniej lub więcej czasu pieczenia. Dlatego skup się na piekarniku i często sprawdzaj stan biszkoptu przez zamknięte drzwi.
Krok 15:
Wyjmij gotowy japoński biszkopt z formy na półmisek, posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Zdjęcie pokazuje, że na dolnej krawędzi herbatnika jest gęstszy i żółty, a na górze jest bardziej porowaty i jasny. Jest to normalne, ponieważ dolna część formy z herbatnikiem znajdowała się we wrzącej wodzie. Stąd kolor i konsystencja. Jednocześnie biszkopt jest całkowicie upieczony i równie delikatny na całej głębokości. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g