Japoński biszkopt bawełniany Castella

bujny i pyszny, z prostych potraw, po prostu rozpływa się w ustach! Japońskiego biszkoptu bawełnianego Castella nie można porównać do żadnego innego biszkoptu. Jest bardzo przewiewny, bardzo miękki, bardzo nieważki, wydaje się jeść delikatną, pachnącą chmurę. Wiele jajek sprawia, że ciasto jest przewiewne, a skrobia delikatna.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 51 % 25 g
276 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić japoński biszkopt bawełniany Castella w domu? Najpierw przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek przygotuj mieszankę mąki. Weź mąkę o zawartości białka nie wyższej niż 10,3 g. następnie, aby zmniejszyć gluten w mące, wyjmij 2 łyżki z miski. l mąka, a zamiast tego dodaj 2 łyżki. l skrobia kukurydziana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej powstałą mieszaninę przez sito 2-3 razy. Ma to na celu równomierne rozprowadzenie skrobi w mące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel jajka na białka i żółtka w czystych i suchych miskach, uważając, aby do białek nie dostała się ani kropla żółtka. Jeśli w misce z białkami jest żółtko lub woda, białka nie wbijają się w pianę. Natychmiast włóż białka do lodówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko do rondla, dodaj masło. Podgrzej wszystko na małym ogniu, aż olej się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I schłodzić powstałą mieszaninę do 50-60°C. lepiej sprawdzić za pomocą termometru do gotowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do miski z przesianą mąką wlej mieszankę mleczno-maślaną i mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W częściach dodaj żółtka, dokładnie mieszając trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach po każdej porcji. Przy dużej prędkości lepiej nie ubijać ciasta, aby uniknąć wielu dużych pęcherzyków powietrza.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powinna uzyskać jednorodną lepką mieszaninę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Białka ubij mikserem elektrycznym na stabilne szczyty, stopniowo dodając cukier. Konsystencja ubitych białek powinna być delikatna, przewiewna, ale stabilna. Nie ma potrzeby przerywania białek do bardzo gęstego stanu. Biszkopt nie będzie przewiewny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Masę białkową delikatnie w małych porcjach wymieszać szpatułką z mąką, uważając, aby nie wytrącić ciasta i wyciągnąć szpatułką do samego dna miski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Powinno być takie zwiewne, jednorodne, drobno porowate ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Spód i boki naczynia do pieczenia (Ø 18-20 cm) wyłożyć pergaminem. Jeśli forma jest wykonana z grubego silikonu, nie musisz niczego wykładać. Pożądane jest, aby forma nie była dzielona, ale cała, aby woda nie dostała się do środka i nie zepsuła biszkoptu. Rozłóż ciasto i spłaszcz. Napełnij inną formę lub blachę do pieczenia o większej średnicy wodą i włóż do niej formę z ciastem, aby poziom wody wynosił około 2 cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piec biszkopt Castella w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 70 minut. Nie otwieraj piekarnika, w przeciwnym razie biszkopt opadnie. Konieczne jest również schłodzenie biszkoptu w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że każdy piekarnik jest inny i może potrzebować mniej lub więcej czasu pieczenia. Dlatego skup się na piekarniku i często sprawdzaj stan biszkoptu przez zamknięte drzwi.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij gotowy japoński biszkopt z formy na półmisek, posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Zdjęcie pokazuje, że na dolnej krawędzi herbatnika jest gęstszy i żółty, a na górze jest bardziej porowaty i jasny. Jest to normalne, ponieważ dolna część formy z herbatnikiem znajdowała się we wrzącej wodzie. Stąd kolor i konsystencja. Jednocześnie biszkopt jest całkowicie upieczony i równie delikatny na całej głębokości. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy