ciasto z mięsem w piekarniku z ciasta drożdżowego

nadzienie mięsne i bardzo delikatne ciasto drożdżowe jak puch! Prawdopodobnie wszyscy kochają ciasta drożdżowe z mięsem. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny do jedzenia! Takie ciasto mięsne można przygotować na obiad lub upiec na piknik, a nawet na wakacje.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 41 % 20 g
węglowodany 41 % 20 g
297 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto drożdżowe z mięsem? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Moje mięso mielone jest mieszane, wieprzowina z wołowiną. Możesz użyć dowolnego innego mięsa mielonego według własnego gustu, możesz je kupić lub zrobić samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj kefir z masłem, solą i cukrem. Podgrzej lekko w kuchence mikrofalowej (do około 30-35 stopni).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj suche drożdże z przesianą mąką. Wziąłem najpierw 1 szklankę mąki i wymieszałem z suchymi drożdżami. Następnie wlałem mieszaninę oleju i kefiru i trochę wymieszałem szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz zagnieść ciasto mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj mikserem z haczykiem do ciasta lub wyrabiając ręcznie. Ciasto powinno być takie jak na zdjęciu: wystarczająco lepkie, ale niezbyt gęste, aby w przyszłości można je było zwinąć w cienką warstwę. Mąka może wymagać nieco więcej lub trochę mniej niż przepis, w zależności od jej jakości i właściwości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po osiągnięciu pożądanej konsystencji ciasta nie dodawaj więcej mąki. Zbierz ciasto w bryłę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż do kubka i przykryj ręcznikiem. Pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zajmijmy się nadzieniem: smaż mięso mielone z drobno posiekaną cebulą. Sól do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Niech mięso mielone ostygnie, a następnie przekręć je w blenderze, aby uzyskać większą jednorodność.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ciasto wyrośnie 2-3 razy, zagnieść je ponownie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na pół. Rozwałkuj jedną część cienko.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż rozwałkowane ciasto na dnie natłuszczonej formy (Moja ma średnicę 26 cm). Po bokach powinny pozostać małe boki, jak na zdjęciu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż nadzienie na cieście.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkuj również drugi kawałek ciasta i ułóż na nadzieniu. Ściśnij krawędzie. Na wierzchu położyłem również kłoski wycięte z ciasta. Możesz ozdobić według własnego gustu lub pozostawić bez ozdób. W misce wymieszaj żółtko widelcem z łyżką wody i posmaruj ciasto tą mieszanką na wierzchu, aby po ugotowaniu świeciło. Pozostaw na około 30 minut. Z wyprzedzeniem, 10-20 minut, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i upiecz ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W moim piekarniku ciasto pieczyło się przez około 30-35 minut, ale czas pieczenia, podobnie jak temperatura, podano w przybliżeniu. Radzę skupić się na cechach mojego piekarnika. Gdy ciasto się zrumieni, sprawdź, czy nie jest gotowe, przekłuwając je szpikulcem. Jeśli na szpikulcu nie ma surowego ciasta, czas wyjąć ciasto z piekarnika. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem, ostudź. I ciesz się!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy