makrela w słoiku w piekarniku zapiekana z cebulą

niesamowicie soczysta i bardzo aromatyczna makrela! Danie, które nie będzie dla ciebie trudne! Minimalny wysiłek i jaka pyszna ryba w końcu się okazuje! Dla jasności dodaj marchewkę, dla soczystości śmietanę! Więc próbujemy!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 14 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 12 % 3 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makrelę w słoiku w piekarniku pieczoną z cebulą? Możesz gotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych ryb. W przepisie wykorzystano mrożoną makrelę. Przede wszystkim rozmrozić rybę w temperaturze pokojowej. Przygotuj cebulę, marchewkę, śmietanę, liście laurowe, kilka groszków czarnego pieprzu i szczyptę soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij głowy i kucyki makreli. Nie spiesz się, aby je wyrzucić, w przyszłości możesz ugotować z nich wspaniały bulion rybny na zupę lub zupę. Usuń wnętrze i opłucz rybę pod bieżącą wodą. Pokrój tusze makreli na kawałki o grubości około dwóch do trzech centymetrów. Obierz i umyj cebulę i marchewkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w pierścienie lub półpierścienie (jak wolisz), zetrzyj marchewkę na grubej tarce, dodaj sól i trochę ziela angielskiego do śmietany, jeśli chcesz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij kawałki ryby kwaśną śmietaną, dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i osusz słoik. Połóż cebulę i marchewkę na dnie, a następnie dwa lub trzy kawałki makreli. Powtarzaj warstwy pojedynczo, aż skończą się składniki. Ostatnią warstwą zrób cebulę i marchewkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy do słoika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zamknij górną część słoika żelazną pokrywką lub owiń folią. Wyślij pojemnik z rybą do zimnego piekarnika, włącz tryb "góra-dół" i piecz przez około godzinę w temperaturze 190-200 stopni. Temperatura pieczenia może być wyższa lub niższa, zależy to od możliwości piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Makrela w słoiku w piekarniku zapiekana z cebulą jest gotowa. Usuń folię i przytrzymaj słoik ręcznikiem, aby się nie poparzyć, wyjmij rybę łyżką lub widelcem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj makrelę na gorąco, a także jest bardzo smaczna na zimno.

bardzo ważne jest, aby włożyć pełny słoik do zimnego piekarnika, aby pojemnik stopniowo nagrzewał się wraz z zawartością i nie pękał w gorącej temperaturze.

Ilość marchewki można zmniejszyć lub całkowicie wykluczyć z listy składników, ryba w każdym razie okaże się smaczna i soczysta. Gotową makrelę można skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i posypać drobno posiekanymi ziołami.

bardzo dobrze taka ryba łączy się z tłuczonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem.

smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy