skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makrelę w słoiku w piekarniku pieczoną z cebulą? Możesz gotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych ryb. W przepisie wykorzystano mrożoną makrelę. Przede wszystkim rozmrozić rybę w temperaturze pokojowej. Przygotuj cebulę, marchewkę, śmietanę, liście laurowe, kilka groszków czarnego pieprzu i szczyptę soli.
Krok 2:
Odetnij głowy i kucyki makreli. Nie spiesz się, aby je wyrzucić, w przyszłości możesz ugotować z nich wspaniały bulion rybny na zupę lub zupę. Usuń wnętrze i opłucz rybę pod bieżącą wodą. Pokrój tusze makreli na kawałki o grubości około dwóch do trzech centymetrów. Obierz i umyj cebulę i marchewkę.
Krok 3:
Pokrój cebulę w pierścienie lub półpierścienie (jak wolisz), zetrzyj marchewkę na grubej tarce, dodaj sól i trochę ziela angielskiego do śmietany, jeśli chcesz.
Krok 4:
Napełnij kawałki ryby kwaśną śmietaną, dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Umyj i osusz słoik. Połóż cebulę i marchewkę na dnie, a następnie dwa lub trzy kawałki makreli. Powtarzaj warstwy pojedynczo, aż skończą się składniki. Ostatnią warstwą zrób cebulę i marchewkę.
Krok 6:
Dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy do słoika.
Krok 7:
Zamknij górną część słoika żelazną pokrywką lub owiń folią. Wyślij pojemnik z rybą do zimnego piekarnika, włącz tryb "góra-dół" i piecz przez około godzinę w temperaturze 190-200 stopni. Temperatura pieczenia może być wyższa lub niższa, zależy to od możliwości piekarnika.
Krok 8:
Makrela w słoiku w piekarniku zapiekana z cebulą jest gotowa. Usuń folię i przytrzymaj słoik ręcznikiem, aby się nie poparzyć, wyjmij rybę łyżką lub widelcem.
Krok 9:
Podawaj makrelę na gorąco, a także jest bardzo smaczna na zimno.
bardzo ważne jest, aby włożyć pełny słoik do zimnego piekarnika, aby pojemnik stopniowo nagrzewał się wraz z zawartością i nie pękał w gorącej temperaturze.
Ilość marchewki można zmniejszyć lub całkowicie wykluczyć z listy składników, ryba w każdym razie okaże się smaczna i soczysta. Gotową makrelę można skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i posypać drobno posiekanymi ziołami.
bardzo dobrze taka ryba łączy się z tłuczonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem.
smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g