skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z kalafiora z serem? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Kalafior jest oczywiście lepszy świeży, ale możesz użyć mrożonego-tylko najpierw rozmrozić i spuścić płyn. Jajko jest duże, najlepiej domowe-takie jajka mają ponadto jasne pomarańczowe żółtko, a gotowa zapiekanka okaże się przyjemnym złotym kolorem. Jeśli jajka są małe lub średnie, weź dwa.
Krok 2:
Umyj kalafior, usuń duże pnie i podziel na małe kwiatostany.
Krok 3:
Gotuj kapustę we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez około 7 minut.
Krok 4:
Następnie odłóż na sito i dobrze wysusz.
Krok 5:
W osobnej misce ubij jajko.
Krok 6:
Dodaj śmietanę. Może to być dowolna zawartość tłuszczu, ale nadal w naszym przypadku potrzebujesz bardziej płynnej struktury, więc optymalnie 10-15% tłuszczu.
Krok 7:
Dodaj posiekany koperek. Możesz użyć dowolnych świeżych ziół, a także przypraw i przypraw w postaci suchej: czosnku w proszku, mielonej papryki, chili i innych.
Krok 8:
Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Jeśli masa jest gruba, możesz dodać trochę mleka lub nawet tylko wodę-dosłownie 1 łyżkę.
Krok 9:
Dodaj starty ser. Z pewnością może być wszystkim. Używam mozzarelli-taki ser doskonale się topi, rozciąga i, co najważniejsze, nie tworzy skórki na powierzchni naczynia. Może być starty na tarce o dowolnym rozmiarze. Wymieszać.
Krok 10:
Nasmaruj żaroodporną formę do zapiekanek.
Krok 11:
Rozłóż kapustę.
Krok 12:
Wlać równomiernie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Krok 13:
Zapiekanka z kalafiora w piekarniku z serem jest gotowa. Pozwól potrawie ostygnąć przez chwilę przed podaniem. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g