zapiekanka z kalafiora w piekarniku z serem

pikantne danie ze zwykłych potraw. Proste i szybkie! Taka zapiekanka z kalafiora i sera dla mojej rodziny jest ulubieńcem każdej pory roku. Nie jest to nawet dodatek, ale kompletny, bogaty i sycący posiłek odpowiedni na rodzinny obiad lub kolację!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 25 % 4 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z kalafiora z serem? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Kalafior jest oczywiście lepszy świeży, ale możesz użyć mrożonego-tylko najpierw rozmrozić i spuścić płyn. Jajko jest duże, najlepiej domowe-takie jajka mają ponadto jasne pomarańczowe żółtko, a gotowa zapiekanka okaże się przyjemnym złotym kolorem. Jeśli jajka są małe lub średnie, weź dwa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kalafior, usuń duże pnie i podziel na małe kwiatostany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj kapustę we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez około 7 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie odłóż na sito i dobrze wysusz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce ubij jajko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę. Może to być dowolna zawartość tłuszczu, ale nadal w naszym przypadku potrzebujesz bardziej płynnej struktury, więc optymalnie 10-15% tłuszczu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekany koperek. Możesz użyć dowolnych świeżych ziół, a także przypraw i przypraw w postaci suchej: czosnku w proszku, mielonej papryki, chili i innych.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Jeśli masa jest gruba, możesz dodać trochę mleka lub nawet tylko wodę-dosłownie 1 łyżkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj starty ser. Z pewnością może być wszystkim. Używam mozzarelli-taki ser doskonale się topi, rozciąga i, co najważniejsze, nie tworzy skórki na powierzchni naczynia. Może być starty na tarce o dowolnym rozmiarze. Wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj żaroodporną formę do zapiekanek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż kapustę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlać równomiernie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zapiekanka z kalafiora w piekarniku z serem jest gotowa. Pozwól potrawie ostygnąć przez chwilę przed podaniem. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy