skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszą rzeczą, którą zrobimy, będzie zakwas żytni. Ten proces nie jest szybki, mamy cierpliwość i pozytywne nastawienie. Przygotowanie zajmie 5 dni. Dzień 1. W szklanym słoju wymieszaj 30 gramów mąki żytniej i 30 gramów wody. Zamykamy pokrywkę i umieszczamy w ciepłym miejscu bez przeciągów. Włożyłem do piekarnika, oczywiście, nie działa.
Krok 2:
Dzień 2. Minęły 24 godziny, pojawiły się pierwsze oznaki aktywności.
Krok 3:
Dodaj 30 gramów wody, wymieszaj i dodaj 30 gramów mąki. Dobrze wymieszaj, zamknij i umieść ponownie w tym samym ciepłym miejscu.
Krok 4:
Dzień 3. Aktywność jest już dobra, widoczne są bąbelki. Powtarzamy dodawanie wody 30 gramów i mąki 30 gramów. Nazywa się to karmieniem zakwasu.
Krok 5:
Dzień 4. Zakwas urósł i aktywnie bulgocze. Karmimy ją ponownie. 30 gramów wody 30 gramów mąki.
Krok 6:
Dzień 5. Zakwas jest jeszcze wyższy, próbuje uciec. Karmimy ją. Następnego dnia jest gotowa, możesz na niej piec.
Krok 7:
Przygotuj produkty na chleb.
Krok 8:
Wymieszaj zakwas, całą wodę i 200 gramów mąki pszennej. Weź zwykłą wodę, temperatura nie wyższa niż 30 stopni. Dobrze wymieszaj, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu, wróciłem do piekarnika. To ciasto na przyszły chleb.
Krok 9:
Czekamy od 8 do 12 godzin. Ciasto powinno pęcznieć i zwiększać objętość. Ilość czasu zależy od siły zakwasu. Jestem młoda, musiałem długo czekać.
Krok 10:
Dodaj olej, miód, sól, wymieszaj.
Krok 11:
Dodaj pozostałą mąkę, wymieszaj.
Krok 12:
Najpierw wymieszałem łyżką, a następnie wziąłem mikser z nasadkami do ciasta. Ugniataj przez długi czas, 15 minut, ciasto powinno stać się elastyczne i praktycznie nie lepkie.
Krok 13:
Nasmaruj formę olejem roślinnym i włóż do niej nasze ciasto.
Krok 14:
Przykryj najpierw folią spożywczą, a następnie ręcznikiem. pozostaw do sprawdzenia.
Krok 15:
Ciasto powinno wzrosnąć trzykrotnie. Zajęło mi to trzy godziny, to znowu zależy od zakwasu. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Gotowy chleb przykryć ręcznikiem i ostudzić.
nie podobał mi się piec w formie silikonowej, lepiej wziąć specjalny żelazny. Lub uformuj chleb pod spodem i upiecz bez formy. Resztę zakwasu przechowuję w lodówce, raz na kilka dni należy go karmić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g