chleb pszenny na zakwasie żytnim w piekarniku

domowy chleb jest zawsze smaczniejszy i zdrowszy niż kupiony w sklepie! Używanie zakwasu żytniego do pieczenia chleba pozwala zachować jego świeżość przez długi czas. Taki chleb jest przechowywany dłużej. Ale będziesz musiał trochę popracować.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 82 % 37 g
193 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszą rzeczą, którą zrobimy, będzie zakwas żytni. Ten proces nie jest szybki, mamy cierpliwość i pozytywne nastawienie. Przygotowanie zajmie 5 dni. Dzień 1. W szklanym słoju wymieszaj 30 gramów mąki żytniej i 30 gramów wody. Zamykamy pokrywkę i umieszczamy w ciepłym miejscu bez przeciągów. Włożyłem do piekarnika, oczywiście, nie działa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dzień 2. Minęły 24 godziny, pojawiły się pierwsze oznaki aktywności.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 30 gramów wody, wymieszaj i dodaj 30 gramów mąki. Dobrze wymieszaj, zamknij i umieść ponownie w tym samym ciepłym miejscu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dzień 3. Aktywność jest już dobra, widoczne są bąbelki. Powtarzamy dodawanie wody 30 gramów i mąki 30 gramów. Nazywa się to karmieniem zakwasu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dzień 4. Zakwas urósł i aktywnie bulgocze. Karmimy ją ponownie. 30 gramów wody 30 gramów mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dzień 5. Zakwas jest jeszcze wyższy, próbuje uciec. Karmimy ją. Następnego dnia jest gotowa, możesz na niej piec.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj produkty na chleb.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj zakwas, całą wodę i 200 gramów mąki pszennej. Weź zwykłą wodę, temperatura nie wyższa niż 30 stopni. Dobrze wymieszaj, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu, wróciłem do piekarnika. To ciasto na przyszły chleb.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Czekamy od 8 do 12 godzin. Ciasto powinno pęcznieć i zwiększać objętość. Ilość czasu zależy od siły zakwasu. Jestem młoda, musiałem długo czekać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj olej, miód, sól, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pozostałą mąkę, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Najpierw wymieszałem łyżką, a następnie wziąłem mikser z nasadkami do ciasta. Ugniataj przez długi czas, 15 minut, ciasto powinno stać się elastyczne i praktycznie nie lepkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym i włóż do niej nasze ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj najpierw folią spożywczą, a następnie ręcznikiem. pozostaw do sprawdzenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto powinno wzrosnąć trzykrotnie. Zajęło mi to trzy godziny, to znowu zależy od zakwasu. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Gotowy chleb przykryć ręcznikiem i ostudzić.

nie podobał mi się piec w formie silikonowej, lepiej wziąć specjalny żelazny. Lub uformuj chleb pod spodem i upiecz bez formy. Resztę zakwasu przechowuję w lodówce, raz na kilka dni należy go karmić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy