skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszną zapiekankę z twarogu z jabłkami w piekarniku, połącz jajka z cukrem. Ubij je trochę mikserem. Nie ma potrzeby silnego ubijania. Wystarczy doprowadzić masę do jednorodności, aby cukier zaczął się rozpuszczać.
Krok 2:
Następnie dodaj twaróg do masy jajecznej. Wymieszaj wszystko również mikserem, aż będzie gładkie. Jeśli twaróg jest bardzo ziarnisty, najlepiej przepuścić go przez maszynę do mięsa. W takim przypadku masa stanie się jednorodna i będzie bardzo delikatna i smaczna w gotowym naczyniu.
Krok 3:
Dodaj sodę, sól i semolinę do masy twarogowej. Wszystko wymieszaj. Jeśli twaróg był suchy, możesz dodać trochę kwaśnej śmietany.
Krok 4:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Następnie posyp spód i boki formy bułką tartą. Jest to konieczne, aby gotową zapiekankę można było wyjąć z formy.
Krok 5:
Włóż gotową masę twarogową do przygotowanego naczynia do pieczenia. Rozłóż masę równomiernie na całej powierzchni.
Krok 6:
Umyj jabłka i pokrój na 4 części. Wytnij z nich rdzeń. Pokrój je na talerze. Jabłka ułożyć na całej powierzchni zapiekanki, lekko wciskając je w masę twarogową. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 50-60 minut.
Krok 7:
Gotowa zapiekanka będzie lekko rumiana. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw na 5 minut, aby upłynęło ciepło. Następnie pokrój na porcje, ułóż na talerzach i podawaj. Oprócz zapiekanki można podać śmietanę, mleko skondensowane lub dżem. Smacznego!
w tym daniu twarożek świetnie komponuje się z jabłkami. Ten deser spodoba się nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Rezultatem jest elegancka zapiekanka o delikatnej i przewiewnej strukturze. Przygotuj ją na niedzielne rodzinne Śniadanie. Nasyci ciało, wypełni witaminami i rozweseli.
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj W tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g