zapiekanka z twarogu z jabłkami w piekarniku

Delikatna, smaczna i przewiewna zapiekanka z twarogu! Kiedy widzisz kawałek takiego deseru na talerzu, od razu chcesz zaparzyć pachnącą herbatę i spróbować kawałka. Nie ma w tym nic niemożliwego, a przygotowanie takiej zapiekanki w domu nie będzie trudne. Jabłka w kompozycji nadają potrawie delikatność i soczystość. Zamiast jabłek, jeśli chcesz, możesz użyć gruszek lub nektarynek.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 39 % 13 g
171 kcal
IG: 15 / 15 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną zapiekankę z twarogu z jabłkami w piekarniku, połącz jajka z cukrem. Ubij je trochę mikserem. Nie ma potrzeby silnego ubijania. Wystarczy doprowadzić masę do jednorodności, aby cukier zaczął się rozpuszczać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj twaróg do masy jajecznej. Wymieszaj wszystko również mikserem, aż będzie gładkie. Jeśli twaróg jest bardzo ziarnisty, najlepiej przepuścić go przez maszynę do mięsa. W takim przypadku masa stanie się jednorodna i będzie bardzo delikatna i smaczna w gotowym naczyniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sodę, sól i semolinę do masy twarogowej. Wszystko wymieszaj. Jeśli twaróg był suchy, możesz dodać trochę kwaśnej śmietany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Następnie posyp spód i boki formy bułką tartą. Jest to konieczne, aby gotową zapiekankę można było wyjąć z formy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż gotową masę twarogową do przygotowanego naczynia do pieczenia. Rozłóż masę równomiernie na całej powierzchni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj jabłka i pokrój na 4 części. Wytnij z nich rdzeń. Pokrój je na talerze. Jabłka ułożyć na całej powierzchni zapiekanki, lekko wciskając je w masę twarogową. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 50-60 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowa zapiekanka będzie lekko rumiana. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw na 5 minut, aby upłynęło ciepło. Następnie pokrój na porcje, ułóż na talerzach i podawaj. Oprócz zapiekanki można podać śmietanę, mleko skondensowane lub dżem. Smacznego!

w tym daniu twarożek świetnie komponuje się z jabłkami. Ten deser spodoba się nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Rezultatem jest elegancka zapiekanka o delikatnej i przewiewnej strukturze. Przygotuj ją na niedzielne rodzinne Śniadanie. Nasyci ciało, wypełni witaminami i rozweseli.

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj W tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy