skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto morelowe w piekarniku? To Najłatwiejsze ciasto! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź jedno więcej.
Krok 2:
Morele umyć, osuszyć. Pokrój każdy na pół i usuń pestki. Aby morele zachowały swój kształt i nie pełzały, wybierz dojrzałe, ale gęste owoce.
Krok 3:
Ubij miękkie masło w temperaturze pokojowej z cukrem, aż będzie puszyste.
Krok 4:
Dodawaj jajka pojedynczo, ubijając masę mikserem, aż będzie gładka i puszysta po każdym. Rezultatem jest masa powietrza. Jajka powinny być dobrze ubite, a ciasto dobrze wyrośnie w piekarniku.
Krok 5:
Dodaj mąkę przesianą solą i proszkiem do pieczenia w częściach. Ubij ciasto mikserem na niskich obrotach lub wymieszaj szpatułką. Bardzo ważne jest, aby dodawać mąkę w częściach, ponieważ może być potrzebna mniej więcej. Ważne jest, aby skupić się na konsystencji. Na przykład potrzebowałem 230 g mąki.
Krok 6:
Powinno zrobić ciasto, które nie jest płynne, lekko gęste, ale nie strome. Konsystencja powinna być taka, aby ciasto mogło utrzymać połówki moreli na powierzchni i nie spadły.
Krok 7:
Naczynie do pieczenia o średnicy 20-22 cm wyłożyć pergaminem, posmarować masłem i odkurzyć mąką. Przenieś ciasto do przygotowanej formy i spłaszcz.
Krok 8:
Na wierzchu ciasta ułóż morele cięte do góry. Ponownie nie powinny wpadać do ciasta, ale leżeć na powierzchni. W razie potrzeby możesz lekko posypać morele cukrem.
Krok 9:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Przez pierwsze 25-30 minut lepiej nie otwierać piekarnika, w przeciwnym razie ciasto może się uspokoić. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika, wybranego kształtu i grubości ciasta. Lepiej jest wziąć zamknięty, solidny kształt. Nie pierścień kulinarny jak mój. Ponieważ ciasto biszkoptowe jest dość płynne i dopóki nie stwardnieje, może trochę wyciekać z dołu. Potrzebujesz bardzo płaskiego pierścienia, aby nie było szczelin między nim a dnem.
Krok 10:
Gotowe ciasto schłodzić w formie przez 10 minut, następnie przenieść na półmisek i pokroić na kawałki. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g