ciasto morelowe w piekarniku proste

wykonane z niedrogich i prostych składników, lekkie i przewiewne! Proste ciasto morelowe w piekarniku jest przygotowywane łatwo i szybko, z tego, co prawie zawsze jest pod ręką. Możesz wziąć dla niego świeże lub mrożone owoce. Ciasto jest miękkie, na bazie biszkoptu, z dodatkiem masła.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 69 % 36 g
256 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto morelowe w piekarniku? To Najłatwiejsze ciasto! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź jedno więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Morele umyć, osuszyć. Pokrój każdy na pół i usuń pestki. Aby morele zachowały swój kształt i nie pełzały, wybierz dojrzałe, ale gęste owoce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij miękkie masło w temperaturze pokojowej z cukrem, aż będzie puszyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodawaj jajka pojedynczo, ubijając masę mikserem, aż będzie gładka i puszysta po każdym. Rezultatem jest masa powietrza. Jajka powinny być dobrze ubite, a ciasto dobrze wyrośnie w piekarniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę przesianą solą i proszkiem do pieczenia w częściach. Ubij ciasto mikserem na niskich obrotach lub wymieszaj szpatułką. Bardzo ważne jest, aby dodawać mąkę w częściach, ponieważ może być potrzebna mniej więcej. Ważne jest, aby skupić się na konsystencji. Na przykład potrzebowałem 230 g mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinno zrobić ciasto, które nie jest płynne, lekko gęste, ale nie strome. Konsystencja powinna być taka, aby ciasto mogło utrzymać połówki moreli na powierzchni i nie spadły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Naczynie do pieczenia o średnicy 20-22 cm wyłożyć pergaminem, posmarować masłem i odkurzyć mąką. Przenieś ciasto do przygotowanej formy i spłaszcz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzchu ciasta ułóż morele cięte do góry. Ponownie nie powinny wpadać do ciasta, ale leżeć na powierzchni. W razie potrzeby możesz lekko posypać morele cukrem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Przez pierwsze 25-30 minut lepiej nie otwierać piekarnika, w przeciwnym razie ciasto może się uspokoić. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika, wybranego kształtu i grubości ciasta. Lepiej jest wziąć zamknięty, solidny kształt. Nie pierścień kulinarny jak mój. Ponieważ ciasto biszkoptowe jest dość płynne i dopóki nie stwardnieje, może trochę wyciekać z dołu. Potrzebujesz bardzo płaskiego pierścienia, aby nie było szczelin między nim a dnem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe ciasto schłodzić w formie przez 10 minut, następnie przenieść na półmisek i pokroić na kawałki. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy