Włoski Pieczony makaron w piekarniku

ciasto makaronowe-niezwykłe, jasne, interesujące! Włosi uwielbiają i potrafią gotować makaron jak nikt inny. Nie tylko gotują je, ale także pieczą w piekarniku na różne sposoby. Ten przepis jest bardzo podobny do lasagne, tylko zamiast arkuszy używa się pasty rigatoni w postaci tubek. Okazuje się, że pyszny Pieczony makaron z serem!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 30 % 11 g
węglowodany 51 % 19 g
209 kcal
IG: 10 / 85 / 5

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec makaron? Przygotowanie odbędzie się w trzech etapach - najpierw przygotujemy sosy beszamelowe i bolońskie, a następnie upieczemy z nimi ugotowany makaron. Przygotuj produkty do sosu beszamelowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź patelnię z grubym dnem, włóż do niej masło i rozpal na małym ogniu. Rozpuść masło i natychmiast, nie czekając, aż się zagotuje, wlej do niego mąkę, sól i gałkę muszkatołową. Przy ciągłym mieszaniu smaż mąkę, aż pojawi się przyjemny orzechowy aromat, zajmie to dosłownie kilka minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej mleko do mąki cienkim strumieniem, aktywnie pracując łyżką-w ten sposób unikniesz pojawienia się grudek. Weź trzepaczkę i przy ciągłym mieszaniu zagotuj SOS. Wyłącz ogień i pozostaw sos do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj potrawy na sos boloński. Możesz wykluczyć bulion i wino z produktów, zalewając mięso wodą, ale prawdziwy włoski przepis implikuje ich obecność. Z warzyw często kładzie się łodygę selera. A wraz z mięsem mielonym - boczek. Jako sos pomidorowy zawsze biorę puree pomidorowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Marchew-również w małych kostkach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę z oliwek. Ułóż warzywa. Mieszając, smaż je przez 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść mięso mielone na patelni. Za pomocą łopatki rozbij duże kawałki. Smaż z warzywami przez 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej sos pomidorowy, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej bulion, wino, dodaj sól i przyprawy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj i przykryj. Zrób bardzo mały ogień i pozwól sosowi gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 45 minut. Włosi duszą Bolognese 2 godziny lub dłużej. Aby to zrobić, musisz wlać litr bulionu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do gotowania potrzebny będzie również makaron, jajka i twardy ser. Włosi przygotowują to danie z rigatoni-długimi pustymi rurkami. Ale możesz wziąć inne odmiany makaronu o podobnym kształcie. Ser tradycyjnie używa się parmezanu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Gotuj je przez minutę krócej niż wskazano na opakowaniu. Nie powinny pękać i gotować.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Czas zrobić ciasto z makaronem. Weź dzieloną formę. Mój ma średnicę 20 cm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W sosie bolońskim rozbij jajka.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wymieszaj sos z jajkami. Odłóż kilka łyżek.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż makaron do sosu, wymieszaj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Teraz najbardziej czasochłonna część tego przepisu. Ułóż makaron w formie tak, aby stał pionowo. Polej je pozostałym sosem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Na wierzch posmaruj makaron sosem beszamelowym. Pozostała mi część sosu. Posyp kilkoma łyżkami startego parmezanu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Piec makaron w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut. Lepiej owinąć spód formy folią, aby wyciekający sos nie palił się w piekarniku. Umieściłem inny kształt o większej średnicy na dnie. Podczas pieczenia skup się na piekarniku!

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Delikatnie przesuń nóż między ścianą a bokiem "ciasta" i wyjmij formę. Podawaj upieczony makaron, dekorując go ziołami.

bardzo ciekawe danie! Smakuje jak lasagne, wygląda jak ciasto. Jedyną rzeczą jest to, że nie udało mi się pokroić go na kawałki bez rozerwania ułożonego makaronu. Ale to nie jest ważne, najważniejsze jest to, że jest pyszne!

jak gotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy