skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec makaron? Przygotowanie odbędzie się w trzech etapach - najpierw przygotujemy sosy beszamelowe i bolońskie, a następnie upieczemy z nimi ugotowany makaron. Przygotuj produkty do sosu beszamelowego.
Krok 2:
Weź patelnię z grubym dnem, włóż do niej masło i rozpal na małym ogniu. Rozpuść masło i natychmiast, nie czekając, aż się zagotuje, wlej do niego mąkę, sól i gałkę muszkatołową. Przy ciągłym mieszaniu smaż mąkę, aż pojawi się przyjemny orzechowy aromat, zajmie to dosłownie kilka minut.
Krok 3:
Następnie wlej mleko do mąki cienkim strumieniem, aktywnie pracując łyżką-w ten sposób unikniesz pojawienia się grudek. Weź trzepaczkę i przy ciągłym mieszaniu zagotuj SOS. Wyłącz ogień i pozostaw sos do ostygnięcia.
Krok 4:
Przygotuj potrawy na sos boloński. Możesz wykluczyć bulion i wino z produktów, zalewając mięso wodą, ale prawdziwy włoski przepis implikuje ich obecność. Z warzyw często kładzie się łodygę selera. A wraz z mięsem mielonym - boczek. Jako sos pomidorowy zawsze biorę puree pomidorowe.
Krok 5:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 6:
Marchew-również w małych kostkach.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę z oliwek. Ułóż warzywa. Mieszając, smaż je przez 5 minut.
Krok 8:
Umieść mięso mielone na patelni. Za pomocą łopatki rozbij duże kawałki. Smaż z warzywami przez 5 minut.
Krok 9:
Wlej sos pomidorowy, wymieszaj.
Krok 10:
Wlej bulion, wino, dodaj sól i przyprawy.
Krok 11:
Wymieszaj i przykryj. Zrób bardzo mały ogień i pozwól sosowi gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 45 minut. Włosi duszą Bolognese 2 godziny lub dłużej. Aby to zrobić, musisz wlać litr bulionu.
Krok 12:
Do gotowania potrzebny będzie również makaron, jajka i twardy ser. Włosi przygotowują to danie z rigatoni-długimi pustymi rurkami. Ale możesz wziąć inne odmiany makaronu o podobnym kształcie. Ser tradycyjnie używa się parmezanu.
Krok 13:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Gotuj je przez minutę krócej niż wskazano na opakowaniu. Nie powinny pękać i gotować.
Krok 14:
Czas zrobić ciasto z makaronem. Weź dzieloną formę. Mój ma średnicę 20 cm.
Krok 15:
W sosie bolońskim rozbij jajka.
Krok 16:
Wymieszaj sos z jajkami. Odłóż kilka łyżek.
Krok 17:
Włóż makaron do sosu, wymieszaj.
Krok 18:
Teraz najbardziej czasochłonna część tego przepisu. Ułóż makaron w formie tak, aby stał pionowo. Polej je pozostałym sosem.
Krok 19:
Na wierzch posmaruj makaron sosem beszamelowym. Pozostała mi część sosu. Posyp kilkoma łyżkami startego parmezanu.
Krok 20:
Piec makaron w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut. Lepiej owinąć spód formy folią, aby wyciekający sos nie palił się w piekarniku. Umieściłem inny kształt o większej średnicy na dnie. Podczas pieczenia skup się na piekarniku!
Krok 21:
Delikatnie przesuń nóż między ścianą a bokiem "ciasta" i wyjmij formę. Podawaj upieczony makaron, dekorując go ziołami.
bardzo ciekawe danie! Smakuje jak lasagne, wygląda jak ciasto. Jedyną rzeczą jest to, że nie udało mi się pokroić go na kawałki bez rozerwania ułożonego makaronu. Ale to nie jest ważne, najważniejsze jest to, że jest pyszne!
jak gotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g