szarlotka z kremem

rozpływa się w ustach, bardzo smaczne i delikatne, oryginalne, piękne! Quiche z jabłkami to prawie ciasto, z delikatnym nadzieniem i chrupiącym ciastem. Gotuje się nieco dłużej niż zwykła Charlotte i okazuje się znacznie smaczniejszy i bardziej skuteczny. Jeśli chcesz zadowolić bliskich lub zaskoczyć gości-przygotuj go!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 67 % 34 g
260 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szarlotkę z kremem? Najpierw przygotuj ciasto. Przygotuj dla niego jedzenie. Dobrze schłodzić olej przed gotowaniem. Nie musisz go zamrażać, po prostu wyjmij go z lodówki tuż przed dodaniem do mąki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę. Przesiej do niego mąkę. To pozbędzie się grudek, a wypieki będą bardziej puszyste i miękkie. Dodaj sól i proszek do pieczenia. Wymieszać. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij masło z lodówki, pokrój w kostkę. Dodaj masło do mąki i użyj rąk, aby zmielić masę na kruche okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko, cukier i śmietanę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj ciasto najpierw widelcem, a następnie rękami. Szybko wpada w kulę. Wyjmij miskę ciasta do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnym krokiem jest przygotowanie kremu. Przygotuj dla niego jedzenie. Wziąłem skrobię kukurydzianą, ale możesz użyć ziemniaków. Połóż mniej, jedną łyżkę stołową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź patelnię z grubym dnem. Rozbij do niego jajko, dodaj cukier i skrobię. Wymieszaj trzepaczką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej zimne mleko, mieszaj, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj krem na małym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje. Pamiętaj, aby wymieszać masę, aby się nie przypaliła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaje przygotować nadzienie-jabłka. Kwaśne odmiany jabłek będą smaczniejsze, ale generalnie nie jest to ważne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze umyj jabłka pod bieżącą wodą. Pokrój je na ćwiartki, usuń nasiona, odetnij skórę. Pokrój jabłka na małe plasterki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Weź naczynie do pieczenia. Ten przepis jest przeznaczony do formy o średnicy 20 cm, mam rozłączny, wyłożony papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarowania formy — w cieście jest dużo oleju, nie będzie się kleić. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na dwie części — 2/3 i 1/3. Rozłóż większość rękami na dnie i bokach formy. Wygodnie jest to zrobić, odcinając kawałki o tej samej grubości i układając je w kształt. Ciasto nakłuć widelcem, aby nie pęczniało podczas pieczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż jabłka na cieście.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozprowadź gorący krem na wierzchu. Schłodzenie go do tego przepisu nie jest konieczne.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozostałą jedną trzecią ciasta rozwałkuj cienko wałkiem do ciasta w prostokąt. Aby zapobiec przywieraniu, dodaj trochę mąki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój ciasto na identyczne paski.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ułóż paski w siatkę na wierzchu kremu. Złóż boki, zakrywając krawędzie siatki. Ściśnij je widelcem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 180°C, tryb góra-dół, około 40-45 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wierzch i brzegi ciasta powinny się zarumienić. Gotowe ciasto lekko ostudzić, a następnie wyjąć z formy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ciasto z jabłkami i kremem jest gotowe. Pokrój go całkowicie schłodzony, aby ustabilizować krem.

pyszne ciasto! Ilość produktów idealna do kształtu 20 cm, wszystko pasuje dokładnie.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy