skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jeże w piekarniku z sosem? Przygotuj wskazane produkty. Obierz cebulę i marchewkę, opłucz. Użyj mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, tłustego, aby danie nie było suche w smaku. Zamiast koncentratu pomidorowego dopuszczalne jest stosowanie soku pomidorowego, miąższu pomidorowego bez skórki, keczupu, ale nie gorzkiego. Kup ryż długi, nie gotowany na parze.
Krok 2:
Włóż mięso mielone do osobnego głębokiego pojemnika. Opłucz ryż w kilku wodach, dodaj go do mięsa mielonego. Jeśli gotuje się większą liczbę jeży, dodaj jajko kurze do mięsa mielonego z ryżem, w przeciwnym razie koloboki rozpadną się podczas pieczenia! Dokładnie wymieszaj mięso mielone z ryżem, solą i pieprzem.
Krok 3:
Uformuj rękami małe bułeczki i włóż je do naczynia do pieczenia. Zostaw miejsce między kolobokami w formie na warzywa i sos, rozłóż je w równej odległości od siebie. Jeśli masz tłuste mięso mielone, nie musisz smarować formy i odwrotnie - posmaruj formę olejem roślinnym, jeśli mięso mielone składa się z miazgi bez tłuszczu.
Krok 4:
Pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Umieść masę warzywną między kolobokami mielonego mięsa z ryżem. Połącz koncentrat pomidorowy, cukier i wodę, wlej ten sos do formy. Cukier należy dodać, ponieważ pasta pomidorowa ma kwaśny smak. W razie potrzeby możesz użyć różnych przypraw i przypraw do smaku: suszonego tymianku, rozmarynu, ziół prowansalskich.
Krok 5:
Umieść formę w piekarniku w temperaturze 220 C i piecz przez około 25-30 minut, aż się zarumieni. Pamiętaj, że porcelanowe i szklane formy umieszcza się w zimnym piekarniku, metalowe i żeliwne - w rozgrzanym. Należy również pamiętać, że temperatura i czas pieczenia są określone w przybliżeniu, skup się na cechach swojego sprzętu. Wyjmij gotowe naczynie po upieczeniu i pozwól mu lekko ostygnąć.
Krok 6:
Ułóż jeże w sosie na talerzach, podawaj na ciepło ze śmietaną, majonezem lub innymi sosami. Nie zapomnij o świeżych ziołach lub sałatce warzywnej!
jeże z sosem w piekarniku to soczyste i satysfakcjonujące danie, które można łatwo przygotować w domu z mielonym mięsem i ryżem. Te główne składniki są niezastąpione, podczas gdy cebuli i marchwi nie można dodawać, polewając bułki sokiem pomidorowym. Danie jest pyszne na ciepło, lepiej nie podawać go na zimno.
podawaj jeże z sosem najlepiej ze śmietaną - jej zawartość tłuszczu będzie bezpośrednio zależeć od zawartości tłuszczu w mięsie mielonym: do soczystego Dania podaje się kwaśną śmietanę o niskiej zawartości tłuszczu, do suchych jeży - tłustą śmietanę. SOS okaże się szczególnie smaczny, jeśli zmielisz zieloną cebulę i zmieszasz ją ze śmietaną. Możesz użyć innych zieleni.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g