jeże z sosem w piekarniku

wspaniała opcja na obfity i piękny lunch! Te jeże z sosem gotuje się w piekarniku w gęstym sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem posiekanych warzyw. Okazuje się, że jest to pełnowartościowe, wysokokaloryczne danie do serwowania na dowolnym stole, w tym świątecznym!
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 46 % 17 g
204 kcal
IG: 19 / 81 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jeże w piekarniku z sosem? Przygotuj wskazane produkty. Obierz cebulę i marchewkę, opłucz. Użyj mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, tłustego, aby danie nie było suche w smaku. Zamiast koncentratu pomidorowego dopuszczalne jest stosowanie soku pomidorowego, miąższu pomidorowego bez skórki, keczupu, ale nie gorzkiego. Kup ryż długi, nie gotowany na parze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż mięso mielone do osobnego głębokiego pojemnika. Opłucz ryż w kilku wodach, dodaj go do mięsa mielonego. Jeśli gotuje się większą liczbę jeży, dodaj jajko kurze do mięsa mielonego z ryżem, w przeciwnym razie koloboki rozpadną się podczas pieczenia! Dokładnie wymieszaj mięso mielone z ryżem, solą i pieprzem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Uformuj rękami małe bułeczki i włóż je do naczynia do pieczenia. Zostaw miejsce między kolobokami w formie na warzywa i sos, rozłóż je w równej odległości od siebie. Jeśli masz tłuste mięso mielone, nie musisz smarować formy i odwrotnie - posmaruj formę olejem roślinnym, jeśli mięso mielone składa się z miazgi bez tłuszczu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Umieść masę warzywną między kolobokami mielonego mięsa z ryżem. Połącz koncentrat pomidorowy, cukier i wodę, wlej ten sos do formy. Cukier należy dodać, ponieważ pasta pomidorowa ma kwaśny smak. W razie potrzeby możesz użyć różnych przypraw i przypraw do smaku: suszonego tymianku, rozmarynu, ziół prowansalskich.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść formę w piekarniku w temperaturze 220 C i piecz przez około 25-30 minut, aż się zarumieni. Pamiętaj, że porcelanowe i szklane formy umieszcza się w zimnym piekarniku, metalowe i żeliwne - w rozgrzanym. Należy również pamiętać, że temperatura i czas pieczenia są określone w przybliżeniu, skup się na cechach swojego sprzętu. Wyjmij gotowe naczynie po upieczeniu i pozwól mu lekko ostygnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż jeże w sosie na talerzach, podawaj na ciepło ze śmietaną, majonezem lub innymi sosami. Nie zapomnij o świeżych ziołach lub sałatce warzywnej!

jeże z sosem w piekarniku to soczyste i satysfakcjonujące danie, które można łatwo przygotować w domu z mielonym mięsem i ryżem. Te główne składniki są niezastąpione, podczas gdy cebuli i marchwi nie można dodawać, polewając bułki sokiem pomidorowym. Danie jest pyszne na ciepło, lepiej nie podawać go na zimno.

podawaj jeże z sosem najlepiej ze śmietaną - jej zawartość tłuszczu będzie bezpośrednio zależeć od zawartości tłuszczu w mięsie mielonym: do soczystego Dania podaje się kwaśną śmietanę o niskiej zawartości tłuszczu, do suchych jeży - tłustą śmietanę. SOS okaże się szczególnie smaczny, jeśli zmielisz zieloną cebulę i zmieszasz ją ze śmietaną. Możesz użyć innych zieleni.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy