skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pomarańczową babeczkę z pomarańczą w piekarniku? Najpierw przygotuj składniki. Pomarańcze lepiej wybrać czerwone. Ale z innych ciasteczek nie jest gorzej. Może trochę gorszy w jasności i tylko. Weź mąkę białą, pszenną, wyższą lub 1 klasę. Dobrze umyj pomarańcze i osusz serwetkami.
Krok 2:
Przenieś jedną całą pomarańczę do rondla, zalej wodą, zagotuj wodę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut. Następnie odcedź wodę, pokrój pomarańczę na plasterki wraz ze skórką, usuń pestki i zmiel w blenderze na puree.
Krok 3:
Pokrój drugą pomarańczę w niezbyt grube koła. Jeśli Twoje naczynie do pieczenia jest prostokątne, tak jak moje, pokrój część kółek na pół. Ogólnie rzecz biorąc, ułóż plasterki pomarańczy tak ciasno, jak to możliwe.
Krok 4:
Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na bujną, jasną masę, uważając, aby nie zabić jajek, w przeciwnym razie babeczka nie będzie puszysta. Masa powinna rozjaśnić się i zwiększyć objętość 2-3 razy. A na powierzchni pojawi się wiele małych bąbelków.
Krok 5:
Przesiej mąkę przez drobne sito z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Ubij mikserem do uzyskania gładkości. Mąka może zająć ci więcej/mniej niż ja. Skoncentruj się na tym, że ciasto powinno być płynne, ale niezbyt płynne.
Krok 6:
Do ciasta dodaj przecier pomarańczowy i dobrze wymieszaj.
Krok 7:
W silikonowej foremce do ciasta ułóż pomarańczowe kółka. Jeśli masz metalową formę, posmaruj ją olejem przed ułożeniem owoców.
Krok 8:
Wlej ciasto na pomarańcze. Piec ciasto przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Skoncentruj się na swojej technice na czasie i temperaturze pieczenia.
Krok 9:
Lekko ostudź gotową babeczkę i odwróć na półmisek, aby pomarańcze znalazły się na wierzchu. Z formy silikonowej wychodzi bez problemu. W końcu to ci się uda.
oprócz czerwonych pomarańczy można również użyć zwykłych pomarańczy. Tylko owoce lepiej wybrać średniej wielkości i tak słodkie, jak to możliwe, z niezbyt grubą skórką, w przeciwnym razie przecier pomarańczowy, w wyniku czego cała babeczka może być bardzo gorzka, co zepsuje wrażenie pieczenia. Sycylijskie pomarańcze (czerwone) są dwa razy słodsze niż zwykłe, a ich skórka jest cienka, więc idealnie nadają się do tego pieczenia.
możesz podawać tak aromatyczną babeczkę z dowolnymi gorącymi napojami: herbatą, kawą, cykorią, kakao. A jeszcze smaczniejsze-z ciepłym lub gorącym mlekiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g