Babeczka z pomarańczą w piekarniku

Jasny, pyszny, piękny, pachnący, przewiewny, delikatny! Babeczka pomarańczowa to babeczka z przerzucaniem, do której dodaje się puree z czerwonych pomarańczy. Okazuje się, że wygląda tak świątecznie, że nadaje się do serwowania gościom. A jaki pyszny zapach rozprzestrzenia się po całym domu! Bardzo smaczne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 82 % 36 g
189 kcal
IG: 9 / 6 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomarańczową babeczkę z pomarańczą w piekarniku? Najpierw przygotuj składniki. Pomarańcze lepiej wybrać czerwone. Ale z innych ciasteczek nie jest gorzej. Może trochę gorszy w jasności i tylko. Weź mąkę białą, pszenną, wyższą lub 1 klasę. Dobrze umyj pomarańcze i osusz serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś jedną całą pomarańczę do rondla, zalej wodą, zagotuj wodę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut. Następnie odcedź wodę, pokrój pomarańczę na plasterki wraz ze skórką, usuń pestki i zmiel w blenderze na puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój drugą pomarańczę w niezbyt grube koła. Jeśli Twoje naczynie do pieczenia jest prostokątne, tak jak moje, pokrój część kółek na pół. Ogólnie rzecz biorąc, ułóż plasterki pomarańczy tak ciasno, jak to możliwe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na bujną, jasną masę, uważając, aby nie zabić jajek, w przeciwnym razie babeczka nie będzie puszysta. Masa powinna rozjaśnić się i zwiększyć objętość 2-3 razy. A na powierzchni pojawi się wiele małych bąbelków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę przez drobne sito z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Ubij mikserem do uzyskania gładkości. Mąka może zająć ci więcej/mniej niż ja. Skoncentruj się na tym, że ciasto powinno być płynne, ale niezbyt płynne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do ciasta dodaj przecier pomarańczowy i dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W silikonowej foremce do ciasta ułóż pomarańczowe kółka. Jeśli masz metalową formę, posmaruj ją olejem przed ułożeniem owoców.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto na pomarańcze. Piec ciasto przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Skoncentruj się na swojej technice na czasie i temperaturze pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lekko ostudź gotową babeczkę i odwróć na półmisek, aby pomarańcze znalazły się na wierzchu. Z formy silikonowej wychodzi bez problemu. W końcu to ci się uda.

oprócz czerwonych pomarańczy można również użyć zwykłych pomarańczy. Tylko owoce lepiej wybrać średniej wielkości i tak słodkie, jak to możliwe, z niezbyt grubą skórką, w przeciwnym razie przecier pomarańczowy, w wyniku czego cała babeczka może być bardzo gorzka, co zepsuje wrażenie pieczenia. Sycylijskie pomarańcze (czerwone) są dwa razy słodsze niż zwykłe, a ich skórka jest cienka, więc idealnie nadają się do tego pieczenia.

możesz podawać tak aromatyczną babeczkę z dowolnymi gorącymi napojami: herbatą, kawą, cykorią, kakao. A jeszcze smaczniejsze-z ciepłym lub gorącym mlekiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy