kotlety z kurczaka z serem w piekarniku

gotuje się szybko i wychodzi obficie i smacznie! Dawno nie gotowałem kotletów z kurczaka i zapomniałem, jakie to pyszne. Postanowiłem wypełnić lukę i upiec kotlety z kurczaka z serem w piekarniku. Smak tego dania jest tak dobry, jak prosty w przygotowaniu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 16 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
174 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kurczaka z serem w piekarniku? Przygotuj wszystkie składniki. Do tego przepisu użyj schłodzonego fileta z kurczaka, ale jeśli kupiłeś mrożony, rozmrażaj go powoli w lodówce, aby smak mięsa był jak najbardziej zachowany. Wybierz dojrzałe, ale gęste pomidory, aby podczas pieczenia nie dawały nadmiaru soku i nie zepsuły wyglądu potrawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć i osuszyć serwetkami lub ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój każdy filet wzdłuż na 2 części i uderz młotkiem z obu stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj filety połową majonezu, posyp solą i przyprawami. Pozostaw do marynowania na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory, pokrój w półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ser (wybierz wysokiej jakości i taki, który Ci się podoba) zetrzyj na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś filety do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia. Ułóż plastry pomidora na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj je pozostałym majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp każdy kawałek fileta startym serem. Umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C na 35-40 minut, Czas pieczenia zależy od cech piekarnika.

nie można dodawać pomidorów do kotletów, ograniczając się tylko do sera, ale z pomidorami okazuje się smaczniejszy i bardziej soczysty. Spróbuj!

takie kotlety można podawać na świąteczny stół i gotować na rodzinny obiad. Danie jest dość uniwersalne i proste w przygotowaniu.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy