skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj produkty do ciasta. Włóż cukier do smaku, możesz się bez niego obejść lub zastąpić miodem. Najlepiej weź oliwę z oliwek, ale jeśli jej nie ma, wystarczy zwykła roślina.
Krok 2:
Podgrzej wodę do temperatury około 40 stopni - w dotyku powinna być przyjemnie ciepła, a nie gorąca. Zbyt gorąca woda zabije drożdże. Wlej wodę do miski, wlej do niej drożdże, dobrze wymieszaj trzepaczką.
Krok 3:
Następnie włóż cukier, sól i oliwę z oliwek do wody. Ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną. Nie wysypuj całej mąki na raz. W zależności od jakości mąka może potrzebować mniej lub więcej. Zajęło mi to około 600 gramów.
Krok 5:
Zacznij wyrabiać ciasto najpierw łyżką, a następnie ręką. Jeśli uważasz, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj mąkę. Ale schludniej - bardzo łatwo go przenieść, wtedy ryzykujesz twarde ciasto.
Krok 6:
Teraz przenieś ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Zagnieść ręce na gładkie, jednolite ciasto.
Krok 7:
Włóż ciasto do miski, przykryj miskę pokrywką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 30 do 40 minut.
Krok 8:
Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Mielona wołowina-wieprzowina. Pomidory wziąłem Cherry. Jako przyprawa-zioła kuchni włoskiej. Zamiast koncentratu pomidorowego zawsze biorę passatę pomidorową-startą miazgę. Może potrzebować trochę więcej, jak na twój gust.
Krok 9:
Obierz cebulę, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę lub cienkie paski.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż mięso mielone. Smaż mięso mielone przez kilka minut, mieszając szpatułką.
Krok 11:
Dodaj posiekaną cebulę, sól,przyprawy do mielonego mięsa. Wymieszać.
Krok 12:
Włóż pastę pomidorową do mielonego mięsa. Dobrze wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i smaż mięso mielone na małym ogniu przez około 5 minut. Skoncentruj się na swoim piecu, nie odchodź od niego, aby nic się nie paliło.
Krok 13:
Podczas smażenia mięsa zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 14:
Ciasto w międzyczasie dobrze wyrosło - podwoiło swój rozmiar. Jeśli nie wyrosło, wymień drożdże.
Krok 15:
Przenieś ciasto na posypany mąką stół, zmiażdż je i zwiń w okrągły placek, który będzie pasował do przyszłej pizzy. Możesz rozwinąć nie tylko okrąg, ale także owal, kwadrat lub prostokąt.
Krok 16:
Połóż mięso mielone równą warstwą na cieście.
Krok 17:
Ułóż posiekane pomidory na wierzchu mięsa mielonego. Mam to Cherry, ale możesz wziąć inne, krojąc je w kółka.
Krok 18:
Posyp pizzę tartym serem. Możesz zmienić ilość sera według własnych upodobań.
Krok 19:
Piecz pizzę w temperaturze około 200-220 stopni przez około 20-35 minut. Skoncentruj się na funkcjach piekarnika i wyglądzie pizzy. Smacznego!
ta liczba produktów daje dwie pizze.
Pizza z mięsem mielonym jest bardzo smaczna-soczysta, pikantna, lubiłem używać pomidorów cherry zamiast zwykłych.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal / 100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g