szaszłyki z kurczaka w piekarniku na szaszłykach

niezwykłe i bardzo smaczne, łatwe do przygotowania w domu! Apetyczny szaszłyk z serc z kurczaka, gotowany w piekarniku na szaszłykach przez co najmniej czas. Specjalny smak szaszłyków nadaje marynata na bazie sosu sojowego, koncentratu pomidorowego i miodu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 38 % 13 g
152 kcal
IG: 62 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szaszłyki z kurczaka? Przygotuj niezbędne składniki. Wybierz większe serca z kurczaka i najmniejszą ilość tłuszczu. Miód potrzebuje płynnego, niezanieczyszczonego. Jeśli masz kandyzowany miód, najpierw rozpuść go i ostudź do temperatury pokojowej. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy keczupem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Serca z kurczaka dokładnie opłucz i osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz sos sojowy, keczup, miód, ocet i zmielony czarny pieprz i dobrze wymieszaj, aż się połączą. Wygodniej jest to zrobić trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż serca z kurczaka do marynaty i pozwól im marynować przez około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Jeśli to możliwe, pozostaw do marynowania w lodówce na noc.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drewniane szaszłyki moczyć przez 30-40 minut w wodzie. Będą trochę spuchnięte, a to uchroni je przed spaleniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nawlecz serca kurczaka na szaszłyki. Możesz nawlec serca wzdłuż lub w poprzek, tak jak moje. Z poprzecznym nawlekaniem serc na szaszłykach okaże się więcej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż powstałe szaszłyki na krawędziach wyłożonej pergaminem Formy do pieczenia lub na blasze do pieczenia. Posmaruj serca pozostałą marynatą na wierzchu pędzlem. Piecz szaszłyki z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, od czasu do czasu smarując serca marynatą z miski. Gotowe serca można nadal trzymać w trybie grillowania przez około 5 minut. Czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowe szaszłyki na naczynia pokryte sałatą i podawaj. Możesz przygotować szybki sos pomidorowy do szaszłyków: zetrzyj jednego pomidora na drobnej tarce i wymieszaj z drobno posiekaną kolendrą. Smacznego!

ocet jabłkowy można zastąpić balsamicznym lub zwykłym stołowym 9%.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy