skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szaszłyki z kurczaka? Przygotuj niezbędne składniki. Wybierz większe serca z kurczaka i najmniejszą ilość tłuszczu. Miód potrzebuje płynnego, niezanieczyszczonego. Jeśli masz kandyzowany miód, najpierw rozpuść go i ostudź do temperatury pokojowej. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy keczupem.
Krok 2:
Serca z kurczaka dokładnie opłucz i osusz.
Krok 3:
W misce połącz sos sojowy, keczup, miód, ocet i zmielony czarny pieprz i dobrze wymieszaj, aż się połączą. Wygodniej jest to zrobić trzepaczką.
Krok 4:
Włóż serca z kurczaka do marynaty i pozwól im marynować przez około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Jeśli to możliwe, pozostaw do marynowania w lodówce na noc.
Krok 5:
Drewniane szaszłyki moczyć przez 30-40 minut w wodzie. Będą trochę spuchnięte, a to uchroni je przed spaleniem.
Krok 6:
Nawlecz serca kurczaka na szaszłyki. Możesz nawlec serca wzdłuż lub w poprzek, tak jak moje. Z poprzecznym nawlekaniem serc na szaszłykach okaże się więcej.
Krok 7:
Ułóż powstałe szaszłyki na krawędziach wyłożonej pergaminem Formy do pieczenia lub na blasze do pieczenia. Posmaruj serca pozostałą marynatą na wierzchu pędzlem. Piecz szaszłyki z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, od czasu do czasu smarując serca marynatą z miski. Gotowe serca można nadal trzymać w trybie grillowania przez około 5 minut. Czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 8:
Przenieś gotowe szaszłyki na naczynia pokryte sałatą i podawaj. Możesz przygotować szybki sos pomidorowy do szaszłyków: zetrzyj jednego pomidora na drobnej tarce i wymieszaj z drobno posiekaną kolendrą. Smacznego!
ocet jabłkowy można zastąpić balsamicznym lub zwykłym stołowym 9%.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Serce z kurczaka - 159 kcal/100g