skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tym przepisie przyjrzymy się, jak gotować pieczone buraki w folii w piekarniku. Bierzemy buraki, rękaw do pieczenia i folię.
Krok 2:
Włącz piekarnik na 200 stopni, pozwól mu się odpowiednio rozgrzać. Bierzemy buraki i dokładnie je myjemy. Zwykle pocieram go tylną stroną gąbki, ponieważ nie mam specjalnej szczotki. Przygotowane buraki wkładamy do rękawa do pieczenia i mocno zawiązujemy z duchem boków, starając się maksymalnie uwolnić całe powietrze z rękawa.
Krok 3:
Następnie zawijamy to wszystko w 2-3 warstwy folii i wysyłamy do nagrzanego piekarnika.
Krok 4:
Pieczę buraki na środkowej półce. I kładę bezpośrednio na grillu, bez blachy do pieczenia. Pieczenie buraków średniej wielkości zajmuje około 1,5 godziny, jeśli buraki są małe, wystarczy godzina, jeśli są duże, zwiększamy czas.
Krok 5:
Gotowość buraków sprawdzamy zapałką lub wykałaczką. Gotowe buraki pozostawiamy do ostygnięcia owinięte folią. To wszystko, teraz możesz go używać do woli. Pieczone buraki są przechowywane w lodówce do trzech dni, myślę, że w tym czasie nie będzie po nich śladu, ponieważ są bardzo smaczne!
Krok 6:
wszyscy wiedzą, że buraki są warzywem bardzo bogatym w witaminy. Oprócz przydatnych właściwości i jego ogromnej wartości odżywczej chciałbym zwrócić uwagę na dwa kolejne punkty. Po pierwsze, zawiera unikalny zestaw elementów, których nie ma już w żadnym warzywie. Po drugie, zawiera dużą liczbę substancji, które nie są niszczone przez obróbkę temperaturową. Tak więc korzyści z pieczonych buraków nie budzą wątpliwości. Sałatki z surowych buraków z jabłkiem są smaczne i zdrowe, ale czasami potrzebujemy buraków i nie tylko na surowo. Wiedząc o tym, co wspomniano powyżej, ty i ja możemy smacznie i zdrowo jeść nie tylko buraki na surowo, ale także pieczone. Ten przepis pochodzi z mojego dzieciństwa, więc to warzywo zostało przygotowane przez moją babcię. Ogólnie rzecz biorąc, ludzie w tym czasie często uciekali się do tej metody gotowania. Pieczone buraki mają bogatszy smak i kolor. Chodźmy i pójdziemy za ich przykładem!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g