pieczone buraki w folii w piekarniku w całości

niezwykły sposób na zaprezentowanie buraków zaskoczy Twoją rodzinę! Buraki są bardziej soczyste i smaczniejsze niż gotowane lub smażone, kolor i składniki odżywcze są zachowane. Bezmięsna wersja pysznego dania. Możesz podawać z daniami głównymi i różnymi dodatkami.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 85 % 11 g
49 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie przyjrzymy się, jak gotować pieczone buraki w folii w piekarniku. Bierzemy buraki, rękaw do pieczenia i folię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włącz piekarnik na 200 stopni, pozwól mu się odpowiednio rozgrzać. Bierzemy buraki i dokładnie je myjemy. Zwykle pocieram go tylną stroną gąbki, ponieważ nie mam specjalnej szczotki. Przygotowane buraki wkładamy do rękawa do pieczenia i mocno zawiązujemy z duchem boków, starając się maksymalnie uwolnić całe powietrze z rękawa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie zawijamy to wszystko w 2-3 warstwy folii i wysyłamy do nagrzanego piekarnika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieczę buraki na środkowej półce. I kładę bezpośrednio na grillu, bez blachy do pieczenia. Pieczenie buraków średniej wielkości zajmuje około 1,5 godziny, jeśli buraki są małe, wystarczy godzina, jeśli są duże, zwiększamy czas.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowość buraków sprawdzamy zapałką lub wykałaczką. Gotowe buraki pozostawiamy do ostygnięcia owinięte folią. To wszystko, teraz możesz go używać do woli. Pieczone buraki są przechowywane w lodówce do trzech dni, myślę, że w tym czasie nie będzie po nich śladu, ponieważ są bardzo smaczne!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

wszyscy wiedzą, że buraki są warzywem bardzo bogatym w witaminy. Oprócz przydatnych właściwości i jego ogromnej wartości odżywczej chciałbym zwrócić uwagę na dwa kolejne punkty. Po pierwsze, zawiera unikalny zestaw elementów, których nie ma już w żadnym warzywie. Po drugie, zawiera dużą liczbę substancji, które nie są niszczone przez obróbkę temperaturową. Tak więc korzyści z pieczonych buraków nie budzą wątpliwości. Sałatki z surowych buraków z jabłkiem są smaczne i zdrowe, ale czasami potrzebujemy buraków i nie tylko na surowo. Wiedząc o tym, co wspomniano powyżej, ty i ja możemy smacznie i zdrowo jeść nie tylko buraki na surowo, ale także pieczone. Ten przepis pochodzi z mojego dzieciństwa, więc to warzywo zostało przygotowane przez moją babcię. Ogólnie rzecz biorąc, ludzie w tym czasie często uciekali się do tej metody gotowania. Pieczone buraki mają bogatszy smak i kolor. Chodźmy i pójdziemy za ich przykładem!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g

Podobne przepisy