jabłka pieczone w cieście drożdżowym w piekarniku

najsmaczniejsze, chrupiące, wykonane z prostych produktów! Jabłka pieczone w cieście drożdżowym w piekarniku są bardzo soczyste, delikatne, pachnące. Można je podawać z miodem, syropem, bitą śmietaną, lodami. A ich przygotowanie jest niezwykle proste!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 76 % 22 g
141 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec jabłka w cieście drożdżowym? Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Lekko podgrzej wodę. Jajko umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W szerokiej, stabilnej misce przesiej mąkę, aby wzbogaciła się w tlen. Wtedy ciasto będzie łatwe do podniesienia, bujne i przewiewne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponieważ mąka ma różne właściwości, może wymagać więcej lub mniej. Dlatego wlej około 1/4 mąki do innego naczynia, dodamy ją stopniowo podczas wyrabiania ciasta. Resztę mąki połącz z drożdżami, solą, cukrem i wanilią. Wszystko dobrze wymieszaj, aby suche składniki były równomiernie rozłożone w całej objętości mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciepłą wodę do mąki, wymieszaj łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej roślinny do powstałej masy, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W małych porcjach wsyp wcześniej zarezerwowaną mąkę, mieszając ciasto rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być miękkie, lekko przylegające do dłoni, ale powinno zachować swój kształt i nie rozmazywać się. Jeśli ciasto jest cienkie, dodaj trochę więcej mąki, ale nie przesadzaj, aby ciasto nie było ciasne. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po około 50-60 minutach ciasto wyrośnie, zwiększając objętość 2-2, 5 razy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na równe części, koncentrując się na wielkości jabłek. Rozwałkuj bułki i przykryj lekkim ręcznikiem, aby zapobiec wietrzeniu ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do nadzienia weź średniej wielkości jabłka, słodkie lub lekko kwaśne. Pożądane jest, aby miąższ nie był twardy. Umyj jabłka wcześniej, osusz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj część ciasta na okrągłą cienką tortillę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Za pomocą małego noża u góry jabłka Wytnij otwór i usuń rdzeń bez przycinania do dna jabłka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść jabłko na środku rozwałkowanej tortilli.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej cukier do jabłka do smaku, w zależności od słodyczy owoców.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Unieś krawędzie tortilli nad jabłkiem, tworząc fałdy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połącz krawędzie ciasta według rodzaju "torebki", dobrze dociśnij ciasto do jabłka. Podobnie zawiń wszystkie jabłka w ciasto.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W małej misce połącz jajko i mleko, lekko ubij widelcem, aż będzie gładkie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia umieść jabłka w cieście w pewnej odległości od siebie, ponieważ ciasto wyrośnie podczas pieczenia. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj jabłka w cieście ze wszystkich stron ubitym jajkiem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piecz jabłka w rozgrzanym piekarniku 180C przez 35-40 minut, aż jabłka będą rumiane i miękkie. Czas gotowania zależy od wielkości i właściwości owoców. Aby upewnić się, że jabłka są gotowe, przebij ciasto z boku szpikulcem. Jeśli jabłko jest miękkie, możesz je wyjąć. Jeśli ciasto jest już zarumienione,a jabłko nie zostało jeszcze upieczone, przykryj ciasto warstwą folii. Tryb pieczenia może się różnić, ponieważ zależy od funkcji piekarnika.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zrobiłem część jabłek bez cukru i podałem z miodem. Pyszność! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy