skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do robienia klopsików z ziemniakami. Mięso mielone może być dowolne, mam mieszane, wołowinę i wieprzowinę.
Krok 2:
Czerwię bułkę złam i zalej wodą. Pozostaw na 10 minut.
Krok 3:
Dobrze umyj, obierz i pokrój ziemniaki w dowolny sposób. Wybrałem cięcie na koła, możesz pokroić w zwykłe plasterki. Nie rób ich zbyt grubych, może się nie upiec.
Krok 4:
Zagotuj wodę w garnku. Włóż pokrojone ziemniaki do rondla, Posol i gotuj przez 10 minut. W ten sposób ziemniaki będą szybciej pieczone w piekarniku. Po 10 minutach wrzuć ziemniaki do durszlaka.
Krok 5:
Posiekaj cebulę w dowolny sposób - zetrę ją na drobnej tarce, możesz po prostu pokroić lub użyć urządzeń kuchennych.
Krok 6:
Dodaj startą cebulę, sól i pieprz do mielonego mięsa. Usuń skórki z chleba, lekko wyciśnij miąższ i włóż do mięsa mielonego.
Krok 7:
Dobrze ugniataj mięso, aż produkty zostaną całkowicie wymieszane.
Krok 8:
Weź naczynie do pieczenia lub patelnię. Rękami uformuj okrągłe klopsiki, równomiernie rozłóż je w kształcie. Pozostaw odstępy między kotletami na ziemniaki.
Krok 9:
Przygotuj nadzienie-wymieszaj śmietanę z sosem pomidorowym, dodaj pół szklanki wody.
Krok 10:
Klopsiki ziemniaczane są pięknie ułożone w odstępach między klopsikami.
Krok 11:
Polej klopsiki sosem ziemniaczanym.
Krok 12:
Piecz klopsiki z ziemniakami w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30-40 minut na złoty kolor.
uwielbiam tego typu potrawy - wszystko ułożyłem w jednym naczyniu i kolacja jest gotowa. Często gotuję klopsiki w ten sposób. Ale nie zawsze gotuję ziemniaki przed pieczeniem. Wstępne gotowanie przyspiesza proces - zamiast godziny w piekarniku danie spędza około 40 minut. Zawsze to zrobię.
w klopsikach nie można wkładać chleba, ale wkładać ryż,a następnie jeże z dodatkami. Możesz dodać posiekany czosnek do sosu, jeśli go lubisz. Ogólnie rzecz biorąc, odpowiednie są wszelkie ulubione przyprawy i przyprawy.
danie można posypać startym serem na wierzchu, a przed podaniem ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g