klopsiki z ziemniakami w piekarniku

pyszny i obfity obiad-przystawka i mięso w jednym naczyniu! Bardzo wygodne-ziemniaki i klopsiki są pieczone razem w formie. Sos śmietanowy i pomidorowy sprawia, że są soczyste, a gotowane ziemniaki są miękkie i kruche. Oryginalny projekt naczynia ozdobi Twój stół.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 42 % 11 g
157 kcal
IG: 91 / 9 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do robienia klopsików z ziemniakami. Mięso mielone może być dowolne, mam mieszane, wołowinę i wieprzowinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czerwię bułkę złam i zalej wodą. Pozostaw na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj, obierz i pokrój ziemniaki w dowolny sposób. Wybrałem cięcie na koła, możesz pokroić w zwykłe plasterki. Nie rób ich zbyt grubych, może się nie upiec.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj wodę w garnku. Włóż pokrojone ziemniaki do rondla, Posol i gotuj przez 10 minut. W ten sposób ziemniaki będą szybciej pieczone w piekarniku. Po 10 minutach wrzuć ziemniaki do durszlaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj cebulę w dowolny sposób - zetrę ją na drobnej tarce, możesz po prostu pokroić lub użyć urządzeń kuchennych.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj startą cebulę, sól i pieprz do mielonego mięsa. Usuń skórki z chleba, lekko wyciśnij miąższ i włóż do mięsa mielonego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze ugniataj mięso, aż produkty zostaną całkowicie wymieszane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź naczynie do pieczenia lub patelnię. Rękami uformuj okrągłe klopsiki, równomiernie rozłóż je w kształcie. Pozostaw odstępy między kotletami na ziemniaki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj nadzienie-wymieszaj śmietanę z sosem pomidorowym, dodaj pół szklanki wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Klopsiki ziemniaczane są pięknie ułożone w odstępach między klopsikami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej klopsiki sosem ziemniaczanym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz klopsiki z ziemniakami w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30-40 minut na złoty kolor.

uwielbiam tego typu potrawy - wszystko ułożyłem w jednym naczyniu i kolacja jest gotowa. Często gotuję klopsiki w ten sposób. Ale nie zawsze gotuję ziemniaki przed pieczeniem. Wstępne gotowanie przyspiesza proces - zamiast godziny w piekarniku danie spędza około 40 minut. Zawsze to zrobię.
w klopsikach nie można wkładać chleba, ale wkładać ryż,a następnie jeże z dodatkami. Możesz dodać posiekany czosnek do sosu, jeśli go lubisz. Ogólnie rzecz biorąc, odpowiednie są wszelkie ulubione przyprawy i przyprawy.
danie można posypać startym serem na wierzchu, a przed podaniem ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy