szaszłyki z kurczaka na szaszłykach w piekarniku

aby zrobić kebab, nie trzeba rozpalać ognia. Do marynaty można dodać czosnek przepuszczony przez prasę, mielony lub świeży imbir, starty na tarce, przyprawy do kurczaka. Sos teriyaki jest słodko-słony, można go całkowicie zastąpić słonym sosem sojowym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 82 % 18 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 14 % 3 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować szaszłyki z kurczaka na szaszłykach w piekarniku, potrzebujemy: filet z kurczaka; wielokolorowa papryka (wziąłem czerwoną i zieloną); sos teriyaki (można zastąpić sosem sojowym); ocet z białego wina i mielona papryka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w średnią kostkę. Konieczne jest upewnienie się, że w mięsie nie ma małych kości i fragmentów chrząstki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka włożyć do miski. Dodaj paprykę, polej sosem teriyaki i octem winnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj. Umieść kurczaka do marynowania w lodówce na 2 godziny lub lepiej na noc.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Papryka obierz nasiona i szypułkę. Pokrój miąższ w kwadraty mniej więcej wielkości kawałków fileta z kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nawlecz 5-6 kawałków kurczaka na długie drewniane szaszłyki, naprzemiennie z plasterkami papryki. Za pomocą pędzla posmaruj szaszłyki sosem pozostałym po marynowaniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż przygotowane szaszłyki na odpowiedniej wielkości blasze wyłożonej pergaminem. Aby szaszłyki nie ciemniały od wysokich temperatur, możesz owinąć końcówki wolne od mięsa kawałkami folii. Piecz szaszłyki w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 25 minut, od czasu do czasu obracając je w celu równomiernego pieczenia. Nadal smarowałem szaszłyki resztkami marynaty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj szaszłyki z dowolnym dodatkiem: ryżem, ziemniakami, makaronem lub sałatką ze świeżych warzyw. Podawałam gotowany ryż zmieszany z kukurydzą w puszkach. Smacznego!

prosty przepis na pyszne drugie danie & amp; ndash; dziś przygotowujemy szaszłyki z kurczaka na szaszłykach. To danie na bazie piersi z kurczaka okazuje się tak apetyczne, że nie pozostanie bez uwagi nawet przy świątecznym stole. Ponadto takie szaszłyki świetnie Ci pomogą, Jeśli za oknem jest zła pogoda i wybierasz się na piknik.

do tego stosunkowo niedrogiego przepisu na drugie danie można użyć nie tylko piersi z kurczaka, ale także mięsa z ud ze skórą lub bez. Tylko wtedy czas smażenia nieco się wydłuża, pamiętaj o tym. Jako przyprawę do kurczaka możesz wziąć swoje ulubione, a świeży czosnek zastąpić suszonym, jeśli chcesz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy