skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować szaszłyki z kurczaka na szaszłykach w piekarniku, potrzebujemy: filet z kurczaka; wielokolorowa papryka (wziąłem czerwoną i zieloną); sos teriyaki (można zastąpić sosem sojowym); ocet z białego wina i mielona papryka.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w średnią kostkę. Konieczne jest upewnienie się, że w mięsie nie ma małych kości i fragmentów chrząstki.
Krok 3:
Filet z kurczaka włożyć do miski. Dodaj paprykę, polej sosem teriyaki i octem winnym.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj. Umieść kurczaka do marynowania w lodówce na 2 godziny lub lepiej na noc.
Krok 5:
Papryka obierz nasiona i szypułkę. Pokrój miąższ w kwadraty mniej więcej wielkości kawałków fileta z kurczaka.
Krok 6:
Nawlecz 5-6 kawałków kurczaka na długie drewniane szaszłyki, naprzemiennie z plasterkami papryki. Za pomocą pędzla posmaruj szaszłyki sosem pozostałym po marynowaniu.
Krok 7:
Ułóż przygotowane szaszłyki na odpowiedniej wielkości blasze wyłożonej pergaminem. Aby szaszłyki nie ciemniały od wysokich temperatur, możesz owinąć końcówki wolne od mięsa kawałkami folii. Piecz szaszłyki w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 25 minut, od czasu do czasu obracając je w celu równomiernego pieczenia. Nadal smarowałem szaszłyki resztkami marynaty.
Krok 8:
Podawaj szaszłyki z dowolnym dodatkiem: ryżem, ziemniakami, makaronem lub sałatką ze świeżych warzyw. Podawałam gotowany ryż zmieszany z kukurydzą w puszkach. Smacznego!
prosty przepis na pyszne drugie danie & amp; ndash; dziś przygotowujemy szaszłyki z kurczaka na szaszłykach. To danie na bazie piersi z kurczaka okazuje się tak apetyczne, że nie pozostanie bez uwagi nawet przy świątecznym stole. Ponadto takie szaszłyki świetnie Ci pomogą, Jeśli za oknem jest zła pogoda i wybierasz się na piknik.
do tego stosunkowo niedrogiego przepisu na drugie danie można użyć nie tylko piersi z kurczaka, ale także mięsa z ud ze skórą lub bez. Tylko wtedy czas smażenia nieco się wydłuża, pamiętaj o tym. Jako przyprawę do kurczaka możesz wziąć swoje ulubione, a świeży czosnek zastąpić suszonym, jeśli chcesz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g