kebab z dżemem

bardzo smaczne, bardzo łatwe, ze zwykłych potraw, dla rodziny! Ciasto z dżemem jest bardzo łatwe do przygotowania-wystarczy wymieszać wszystkie składniki i upiec ciasto w piekarniku. Smak ciasta zależy od wyboru dżemu. Możesz dodać do niego suszone owoce i orzechy, aby wypieki były bardziej aromatyczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 7 % 5 g
węglowodany 85 % 57 g
287 kcal
IG: 4 / 9 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec dywan z dżemem w piekarniku? Zacznij od przygotowania produktów według listy. Użyj mąki najwyższej jakości. Możesz użyć zwykłego mleka krowiego lub zastąpić je kokosem, jeśli chcesz, aby dywan był wolny od laktozy. Możesz także użyć dowolnego dżemu, który najbardziej Ci się podoba. Mam morelową. Zamiast dżemu możesz wziąć gęsty dżem owocowy lub dżem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz mleko, cukier i dżem. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Możesz użyć miksera na niskiej prędkości, ale wtedy trzepaczka poradzi sobie. Możesz dodać mniej cukru, zwłaszcza jeśli masz bardzo słodki dżem. Dodałem cały cukier i dywan okazał się słodki, ale nie mdły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny, dodaj przesiane kakao i wszystko ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę solą i proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta, za każdym razem mieszając, aż będzie gładka. Ważne jest, aby nie sypać całej mąki na raz, ponieważ może być potrzebna mniej więcej. Musisz skupić się przede wszystkim na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinno uzyskać jednolite, lepkie, ale płynne ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste i gęste, lekko rozcieńczyć mlekiem, jeśli wręcz przeciwnie, jest płynne - dodaj trochę więcej mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rodzynki umyć, osuszyć i wymieszać z ciastem. Możesz wybrać odmiany rodzynek według własnych upodobań. Mam duże, ciemne rodzynki. ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby rodzynki nie topiły się w nim, ale równomiernie rozprowadzały się na całej grubości ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto wlać do wyłożonej pergaminem, wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia (mam kwadratową formę o boku 22 cm). Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-50 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Sprawdź gotowość ciasta szpikulcem - powinien być suchy. Wyjmij gotowy dywan z formy, ostudź i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g

Podobne przepisy