skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec dywan z dżemem w piekarniku? Zacznij od przygotowania produktów według listy. Użyj mąki najwyższej jakości. Możesz użyć zwykłego mleka krowiego lub zastąpić je kokosem, jeśli chcesz, aby dywan był wolny od laktozy. Możesz także użyć dowolnego dżemu, który najbardziej Ci się podoba. Mam morelową. Zamiast dżemu możesz wziąć gęsty dżem owocowy lub dżem.
Krok 2:
W misce połącz mleko, cukier i dżem. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Możesz użyć miksera na niskiej prędkości, ale wtedy trzepaczka poradzi sobie. Możesz dodać mniej cukru, zwłaszcza jeśli masz bardzo słodki dżem. Dodałem cały cukier i dywan okazał się słodki, ale nie mdły.
Krok 3:
Wlej olej roślinny, dodaj przesiane kakao i wszystko ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Przesiej mąkę solą i proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta, za każdym razem mieszając, aż będzie gładka. Ważne jest, aby nie sypać całej mąki na raz, ponieważ może być potrzebna mniej więcej. Musisz skupić się przede wszystkim na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Powinno uzyskać jednolite, lepkie, ale płynne ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste i gęste, lekko rozcieńczyć mlekiem, jeśli wręcz przeciwnie, jest płynne - dodaj trochę więcej mąki.
Krok 6:
Rodzynki umyć, osuszyć i wymieszać z ciastem. Możesz wybrać odmiany rodzynek według własnych upodobań. Mam duże, ciemne rodzynki. ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby rodzynki nie topiły się w nim, ale równomiernie rozprowadzały się na całej grubości ciasta.
Krok 7:
Gotowe ciasto wlać do wyłożonej pergaminem, wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia (mam kwadratową formę o boku 22 cm). Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-50 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Sprawdź gotowość ciasta szpikulcem - powinien być suchy. Wyjmij gotowy dywan z formy, ostudź i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g