skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec pstrąga w piekarniku w całości? Lepiej oczywiście użyć świeżego pstrąga, ale jeśli masz, tak jak ja, zamrożony, należy go najpierw rozmrozić. Lepiej zrobić to w lodówce. Dzięki temu ryba zachowa soczystość i prawidłową strukturę. Wkładam rybę do lodówki i odstawiam na noc do rozmrożenia. Wypatrosz rybę i spłucz. Sól i pieprz na zewnątrz i wewnątrz. Z przyprawami nie przesadzaj, aby pstrąg nie stracił swojego prawdziwego smaku.
Krok 2:
Przykryj dno naczynia do pieczenia folią i połóż na nim rybę. Wlać olej roślinny.
Krok 3:
Pokrój cytrynę na cienkie plasterki, czosnek na małe kawałki. Posmaruj rybę czosnkiem i połóż na niej plasterki cytryny. Możesz opcjonalnie upiec swoje ulubione warzywa z rybą.
Krok 4:
Owinąć tusze pstrąga szczelnie folią. Piecz rybę przez około 15 minut w temperaturze 200 °C. następnie rozpakuj i piecz przez kolejne 5-10 minut na złoty kolor. Czas może zająć trochę więcej lub mniej zorientuj się w piekarniku. Posyp gotową rybę świeżym posiekanym koperkiem lub innymi ziołami według własnego gustu. Pstrąg pieczony w całości w piekarniku jest gotowy, smacznego!
pstrąg przygotowany według tego przepisu okazuje się bardzo smaczny, soczysty i niezwykle delikatny. Doskonale może ozdobić świąteczny stół, nadaje się również do codziennego menu. Pstrąg będzie dobry jako osobne danie i można go również łączyć z różnymi dodatkami. Bardzo smaczne z sałatką ze świeżych warzyw i pieczonymi ziemniakami. To, co podobała mi się ta ryba, to brak małych kości, co oznacza, że można ją bezpiecznie podawać dzieciom. Aby ryba okazała się soczysta-Nie bierz WŁAŚCIWEGO pazmorozy opisanego w przepisie, a także staraj się nie prześwietlać go w piekarniku. Do ryby możesz zrobić sos pomidorowy lub ze śmietany, czosnku i ziół, ale możesz jeść bez sosu, w każdym razie będzie pyszny!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g