pstrąg w piekarniku w całości upieczony

pstrąg pieczony w piekarniku jest pyszny i zdrowy! Ponadto jest to również danie dietetyczne, co oznacza, że jest odpowiednie dla osób, które monitorują swoje zdrowie i sylwetkę. Starają się jeść prawidłowo i zrównoważone. Przygotowanie jest proste i szybkie, a wynik jest niesamowity!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 17 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 0 % 0 g
139 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pstrąga w piekarniku w całości? Lepiej oczywiście użyć świeżego pstrąga, ale jeśli masz, tak jak ja, zamrożony, należy go najpierw rozmrozić. Lepiej zrobić to w lodówce. Dzięki temu ryba zachowa soczystość i prawidłową strukturę. Wkładam rybę do lodówki i odstawiam na noc do rozmrożenia. Wypatrosz rybę i spłucz. Sól i pieprz na zewnątrz i wewnątrz. Z przyprawami nie przesadzaj, aby pstrąg nie stracił swojego prawdziwego smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj dno naczynia do pieczenia folią i połóż na nim rybę. Wlać olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cytrynę na cienkie plasterki, czosnek na małe kawałki. Posmaruj rybę czosnkiem i połóż na niej plasterki cytryny. Możesz opcjonalnie upiec swoje ulubione warzywa z rybą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Owinąć tusze pstrąga szczelnie folią. Piecz rybę przez około 15 minut w temperaturze 200 °C. następnie rozpakuj i piecz przez kolejne 5-10 minut na złoty kolor. Czas może zająć trochę więcej lub mniej zorientuj się w piekarniku. Posyp gotową rybę świeżym posiekanym koperkiem lub innymi ziołami według własnego gustu. Pstrąg pieczony w całości w piekarniku jest gotowy, smacznego!

pstrąg przygotowany według tego przepisu okazuje się bardzo smaczny, soczysty i niezwykle delikatny. Doskonale może ozdobić świąteczny stół, nadaje się również do codziennego menu. Pstrąg będzie dobry jako osobne danie i można go również łączyć z różnymi dodatkami. Bardzo smaczne z sałatką ze świeżych warzyw i pieczonymi ziemniakami. To, co podobała mi się ta ryba, to brak małych kości, co oznacza, że można ją bezpiecznie podawać dzieciom. Aby ryba okazała się soczysta-Nie bierz WŁAŚCIWEGO pazmorozy opisanego w przepisie, a także staraj się nie prześwietlać go w piekarniku. Do ryby możesz zrobić sos pomidorowy lub ze śmietany, czosnku i ziół, ale możesz jeść bez sosu, w każdym razie będzie pyszny!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy