miękkie ciasteczka kefirowe w piekarniku

pachnące miękkie ciasteczka według prostego przepisu. Całkowicie proste ciasteczka, które można łatwo przygotować i które absolutnie każdy dostanie. Okazuje się miękki, z lekko twardą złotą skórką. Spodoba się zarówno dzieciom, jak i ich rodzicom.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 72 % 43 g
295 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wspomniane produkty do ciastek. Najpierw wyjmij kefir z lodówki 30-40 minut przed gotowaniem (powinien mieć temperaturę pokojową). Konieczne jest stopienie ilości masła w wygodny sposób i pozostawienie do ostygnięcia na stole (stopiłem w kuchence mikrofalowej). Mąka pszenna najwyższej jakości, przesiej ją. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Cukier puder będzie potrzebny do posypania gotowych ciasteczek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej potrzebną ilość kefiru do głębokiej miski, dodaj cukier, wanilinę i sól. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Podczas przygotowywania ciastek możesz użyć miksera lub blendera. Jeśli wybierzesz drugi, weź głębokie naczynie do ubijania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij surowe jaja kurze i dodaj do kefiru, mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę z octem do masy jajeczno-kefirowej (sodę należy zgasić w occie, po prostu mieszając ją z nią) i wymieszaj. Octu nie można dodawać, jeśli kefir jest kwaśny (soda reaguje z nim). Mój kefir ma praktycznie neutralny smak, więc dodaję ocet. Weź pod uwagę ten punkt i dostosuj przepis do siebie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Roztopione schłodzone masło wlać do ciasta i wymieszać trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj odpowiednią ilość przesianej mąki pszennej i zagnieść ciasto. Najpierw wymieszaj trzepaczką, a następnie możesz użyć widelca lub łyżki. Ciasto okazuje się grubsze niż na naleśniki. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja - bądź na to przygotowany. Skoncentruj się na efekcie końcowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż blachę do pieczenia ciastek papierem do pieczenia lub posmaruj olejem roślinnym. Za pomocą łyżki połóż ciasto na blasze do pieczenia w małych grudkach, pozostawiając miejsce między ciasteczkami - podczas pieczenia nieznacznie wzrośnie. Jeśli ciasteczko się rozłoży, dodaj więcej mąki. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni na około 20 minut. Piec w 180C. radzę skupić się na piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasteczka mają złoty kolor. Wyjmij gotowe ciasteczka z blachy do pieczenia i włóż do ostygnięcia na talerzu, a następnie posyp cukrem pudrem. Podawaj takie ciasteczka z herbatą lub mlekiem.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

łatwe do przygotowania i smaku ciasteczka spodoba się wielu. Ponadto modne jest eksperymentowanie z takimi ciasteczkami: Dodaj do ciasta lub posyp kruszonymi lub całymi orzechami, kroplami czekolady, makiem.
ponadto konsystencja surowego ciasta jest dość płynna w porównaniu do kruchego lub innego znanego nam ciasta na ciasteczka, dzięki czemu można je upiec w foremkach z babeczki, Madeleine i innych wypieków.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal / 100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy