skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wspomniane produkty do ciastek. Najpierw wyjmij kefir z lodówki 30-40 minut przed gotowaniem (powinien mieć temperaturę pokojową). Konieczne jest stopienie ilości masła w wygodny sposób i pozostawienie do ostygnięcia na stole (stopiłem w kuchence mikrofalowej). Mąka pszenna najwyższej jakości, przesiej ją. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Cukier puder będzie potrzebny do posypania gotowych ciasteczek.
Krok 2:
Wlej potrzebną ilość kefiru do głębokiej miski, dodaj cukier, wanilinę i sól. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Podczas przygotowywania ciastek możesz użyć miksera lub blendera. Jeśli wybierzesz drugi, weź głębokie naczynie do ubijania.
Krok 3:
Rozbij surowe jaja kurze i dodaj do kefiru, mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą.
Krok 4:
Dodaj sodę z octem do masy jajeczno-kefirowej (sodę należy zgasić w occie, po prostu mieszając ją z nią) i wymieszaj. Octu nie można dodawać, jeśli kefir jest kwaśny (soda reaguje z nim). Mój kefir ma praktycznie neutralny smak, więc dodaję ocet. Weź pod uwagę ten punkt i dostosuj przepis do siebie.
Krok 5:
Roztopione schłodzone masło wlać do ciasta i wymieszać trzepaczką.
Krok 6:
Dodaj odpowiednią ilość przesianej mąki pszennej i zagnieść ciasto. Najpierw wymieszaj trzepaczką, a następnie możesz użyć widelca lub łyżki. Ciasto okazuje się grubsze niż na naleśniki. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja - bądź na to przygotowany. Skoncentruj się na efekcie końcowym.
Krok 7:
Wyłóż blachę do pieczenia ciastek papierem do pieczenia lub posmaruj olejem roślinnym. Za pomocą łyżki połóż ciasto na blasze do pieczenia w małych grudkach, pozostawiając miejsce między ciasteczkami - podczas pieczenia nieznacznie wzrośnie. Jeśli ciasteczko się rozłoży, dodaj więcej mąki. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni na około 20 minut. Piec w 180C. radzę skupić się na piekarniku.
Krok 8:
Gotowe ciasteczka mają złoty kolor. Wyjmij gotowe ciasteczka z blachy do pieczenia i włóż do ostygnięcia na talerzu, a następnie posyp cukrem pudrem. Podawaj takie ciasteczka z herbatą lub mlekiem.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
łatwe do przygotowania i smaku ciasteczka spodoba się wielu. Ponadto modne jest eksperymentowanie z takimi ciasteczkami: Dodaj do ciasta lub posyp kruszonymi lub całymi orzechami, kroplami czekolady, makiem.
ponadto konsystencja surowego ciasta jest dość płynna w porównaniu do kruchego lub innego znanego nam ciasta na ciasteczka, dzięki czemu można je upiec w foremkach z babeczki, Madeleine i innych wypieków.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g